16/5/10

Ανάγκη αντίδρασης σε κάθε νέα προσπάθεια υποβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών

Οι πολέμιοι του μαθήματος των Θρησκευτικών και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της ελληνικής παιδείας γενικότερα εμφανίζουν μια συντονισμένη δράση. Επιλέγουν τις κατάλληλες στιγμές και με επιλεγμένες κινήσεις, έγγραφα και νομικίστικα επιχειρήματα στοχεύουν άμεσα μεν στην περαιτέρω υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος, μακροπρόθεσμα δε στην πλήρη κατάργησή του.
Η πρώτη σκληρή επίθεση εναντίον του θρησκευτικού μαθήματος τα τελευταία χρόνια έγινε προ δύο ετών, το καλοκαίρι του 2008 με τις γνωστές εγκυκλίους Στυλιανίδη που υιοθέτησαν εν μέρει τις αξιώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και μισάνοιξαν την πόρτα για απαλλαγή από το μάθημα όλων των μαθητών......
Οι διορθωτικές ωστόσο δηλώσεις Στυλιανίδη, μολονότι δεν αποκατέστησαν τα κακώς πεπραγμένα αλλά άφησαν θολό το τοπίο των απαλλαγών, όμως στην πράξη δεν επέτρεψαν τη μεγάλη φυγή ορθοδόξων μαθητών από το μάθημα.
Το φετινό καλοκαίρι εμφανίζει κακούς οιωνούς για το μάθημα των Θρησκευτικών. Και δεν είναι μόνο η προχθεσινή Ερώτηση στη Βουλή του Φώτη Κουβέλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητάει χορήγηση πλήρους δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά και στους Ορθόδοξους μαθητές. Την χρονιά αυτή είχαμε δύο τουλάχιστον φορές, μία στην Κύπρο και μία στη συνάντηση με την Ομάδα εφήβων του Συνηγόρου του Πολίτη, δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του πλαισίου που αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών.
Εν τω μεταξύ από το 2008 ως σήμερα οι εναντίον του θρησκευτικού μαθήματος σχεδιάζοντες βρήκαν αναπάντεχους υποστηρικτές κάποιους θεολόγους που για να υπερασπιστούν δήθεν την υποχρεωτικότητα του θρησκευτικού μαθήματος, προτείνουν ριζική αλλαγή του, που ουσιαστικά το μετατρέπει σε θρησκειολογικό. Ο ΚΑΙΡΟΣ μάλιστα και οι θεολόγοι του φαίνεται, προς στιγμήν, πως ελέγχουν και τη συνοδική επιτροπή για την Παιδεία και επομένως είναι μάλλον απίθανη αντίδραση της Συνόδου μέσω αυτής της Επιτροπής στις επιθέσεις κατά του θρησκευτικού μαθήματος.
Οι μέρες του θέρους που έρχεται είναι πολύ «πονηρές». Το θρησκευτικό μάθημα κινδυνεύει από τη λήψη αποφάσεων πολιτικών που θα αφορούν τόσο το καθεστώς για τις απαλλαγές όσο και το περιεχόμενό του. Οι θεολόγοι δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς.
Πρώτα από όλα πρέπει με τρόπο σαφή, ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο να διαμηνύσουμε στην Υπουργό πως θα απορρίψουμε κάθε νέα υποβάθμιση του μαθήματος μας και αλλαγή του καθεστώτος των απαλλαγών από το μάθημα. Δεύτερον, όσοι σχεδιάζουν αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος δήθεν για να το σώσουν από τη μετατροπή του σε προαιρετικό, θα πρέπει να αλλάξουν γραμμή πλεύσεως διότι η διεθνής πείρα έδειξε ότι απαλλαγές υπάρχουν πάντοτε και παντού όπου υπάρχει θρησκευτικό μάθημα, αλλά αυτό που μπορούμε να υπερασπιστούμε είναι η υποχρεωτικότητα του μαθήματος για τους Ορθόδοξους μαθητές.
Τέλος όλοι οι θεολόγοι, ο καθένας τοπικά σε όσους έχουν πλησίον τους αλλά και συλλογικά και επίσημα, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους επισκόπους και τους κληρικούς μας για τους κινδύνους που απειλούν το μάθημά μας ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση που θα αποτρέψει νέο πλήγμα εναντίον του θρησκευτικού μαθήματος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να μετανοήσουν οι Κακοκαιρίτες διότι διολιεύονται τον ορθόδοξο χαρακτήρα του Μαθήματος.

Ευριπίδης

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Είναι απίστευτο ότι υπάρχει αυτή η απραξία ενώ ο Αννίβας είναι εντός των πυλών.

Ελάχιστοι συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Η ανάγκη για καθολική και δυναμική διαμαρτυρία είναι περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)