29/5/10

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Αποστολικό ανάγνωσμα Κυριακής Αγίων Πάντων

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Εβρ. ια΄ 33 – ιβ΄ 2

Γράφει ο Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ της Ι. Μητρ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Εργαστήριον αγιότητος έχει χαρακτηριστεί η Αγία μας Εκκλησία. Και όντως αυτή είναι η πραγματικότητα αδελφοί μου. Το Σώμα του Κυρίου Ιησού Χριστού (η Ορθόδοξη Εκκλησία), είναι ο μοναδικός χώρος, εντός του οποίου ο άνθρωπος μπορεί να βρει και να καλλιεργήσει τον προορισμό του, που δεν είναι άλλος από την αγιότητα! Από την ευλογημένη αυτή κατάσταση την οποία «νέφος» ολόκληρο Αγίων έζησαν και συνεχίζουν να απολαμβάνουν στην θριαμβεύουσα εν ουρανοίς Εκκλησία.
Αυτές όλες λοιπόν τις φωτεινές προσωπικότητες, τους Αγίους μας, τιμά και γεραίρει η Εκκλησία μας. Εορτάζει και προβάλλει ενώπιόν μας την θαυμαστή ζωή τους, και μας καλεί μαζί με τον θαυμασμό να μιμηθούμε το άγιο παράδειγμα τους, ακολουθώντας τα ίχνη τους......
Βεβαίως, το Αποστολικό Ανάγνωσμα κάνει λόγο για τα κατορθώματα των Δικαίων στον χώρο της Παλαιάς Διαθήκης, πλην όμως, ίδια και ακόμα μεγαλύτερα αγωνίσματα και θαυμαστά σημεία, επιτέλεσαν και οι Άγιοι της Εκκλησίας και έτσι όλοι μαζί τώρα, πρεσβεύουν για εμάς.
Δέονται υπέρ ημών, που βρισκόμαστε στην «κοιλάδα του Κλαυθμώνος» και αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε την Ορθή Πίστη που αυτοί οι ίδιοι μας παρέδωσαν.
Επιβάλλεται, αγαπητοί μου, να μελετήσουμε το όλο κείμενο του Ιερού Αναγνώσματος, για να δούμε τις συγκλονιστικές περιγραφές που καταγράφει η αποστολική γραφίδα και συνάμα να συνειδητοποιήσουμε ότι η αγάπη του Θεού, έχει οικονομήσει κατά μοναδικό τρόπο το Θείο του σχέδιο, ώστε και αυτοί οι μακάριοι πλέον αδερφοί μας «ουκ εκομίσαντο την επαγγελίαν... ίνα μη χωρίς ημών τελειωθώσι». ( Εβρ. ια΄ 39 – 40). Δηλ. όλοι αυτοί, αν και έλαβαν καλή μαρτυρία λόγω της Πίστεώς τους, δεν έλαβαν αυτό που τους υποσχέθηκε ο Θεός. Διότι ο Θεός προέβλεψε κάτι ανώτερο για εμάς, να μη δικαιωθούν δηλαδή χωρίς εμάς (Εν μέρει μόνο έλαβαν τον μισθό τους, και πλήρως θα τον λάβουν μαζί με εμάς κατά την Δευτέρα Παρουσία).
Όντως οι στίχοι αυτοί είναι τόσο αποκαλυπτικοί, ώστε κάνουν τον κάθε πιστό να κλίνει γόνυ και με δάκρυα κατανύξεως και ιερού ενθουσιασμού να «κράζει εκ βαθέων» ύμνους δοξολογίας προς τον εν Τριάδι Θεόν.
Αν όμως θα θέλαμε να κρατήσουμε ένα από τα πολλά μηνύματα που μας στέλνουν οι «μακάριοι αδερφοί μας», τούτο ομολογουμένως θα πρέπει να είναι ο ενθουσιασμός τους. Ο ιερός Ενθουσιασμός τον οποίο έτρεφαν μέσα στην καρδιά τους και που τους έκανε, μπροστά στα ανήκουστα βασανιστήρια αλλά και σ΄ αυτόν τον ίδιο τον θάνατο, τελικώς να παραμένουν ανυποχώρητοι, για την Αγάπη και την Δόξα του Χριστού!
Τι αλήθεια να πρωτοπεί κανείς για την ευλογημένη αυτή κατάσταση, του ιερού δηλαδή ενθουσιασμού, το δώρο αυτό του Αγίου Πνεύματος, το οποίο δυστυχώς, βλέπουμε να καταντά σπάνιο στην εποχή μας;
Όπως φαίνεται από την δράση του Αποστόλου Παύλου, αλλά και τη ζωή των Αγίων μας, ο ακατάβλητος ενθουσιασμός, πηγάζει από την προσωπική σχέση με τον Αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό.
Οι «φίλοι» του Θεού, ζούσαν, ζουν και βεβαίως θα συνεχίσουν να υπάρχουν έως τέλους ενωμένοι με τον Νικητή του θανάτου τον Κύριο. Και ζούσε Εκείνος μέσα τους, γι’ αυτό και ρίπτονταν με παλμό και φλόγα ψυχής στους ηρωικούς αγώνες, με αποτέλεσμα την δική τους σωτηρία, αλλά και την μεταλαμπάδευση του φωτός της Αληθείας και σε άλλες ψυχές.
Ναι, αυτή η προσωπική και βιωματική σχέση με τον Χριστό, δια μέσου των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας μας Εκκλησίας είναι εκείνη που παρακινεί και σήμερα κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς αδερφούς μας, να ομιλούν, να τρέχουν και να εργάζονται, να υπογράφουν και ομολογιακά ακόμα και γενικώς να ενεργούν ό,τι επιβάλλουν οι περιστάσεις για να μην αλλοιωθεί τόσο το δόγμα, όσο και αυτό το ήθος που μας παρέδωσαν οι Άγιοι Πάντες.
Αδελφοί. Ο πόθος της αιωνίου ενώσεως με τον Κύριο μας, αρχής γενομένης από αυτή την ημέρα που συνηδειτοποιούμε ότι «ενεδύθημεν δια του Βαπτίσματος τον Χριστόν», είναι το καλύτερο αφυπνιστικό και ουράνιο διεγερτικό της ψυχής μας.
Αλλ΄ η Αγάπη και η Χάρις που λαμβάνουμε από τον «όμιλο των Αγίων Πάντων» αποτελούν και αυτά, σημαντική βοήθεια στο να καταρτήσουμε εαυτούς και αλλήλους εις «ναούς Θεού», μακρυά απ’ ο,τιδήποτε είναι δυνατόν να μας κάνει να χάσουμε από το βλέμμα την ένδοξη πορεία μας.
Είθε η φλόγα του ιερού ενθουσιασμού, το δώρο αυτό της Αγίας Τριάδος, να αυξάνει ολονέν και περισσότερο μέσα στις καρδιές μας. Αμήν.
Το email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του π. Ιωήλ είναι: p.ioil@freemail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)