18/8/10

Συνέχιση του Διαλόγου με τους Παπικούς στη Βιέννη

Σε ένα μήνα συνέρχεται στη Βιέννη (20-27 Σεπτεμβρίου 2010) η Μικτή Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων – Ρωμαιοκαθολικών (Παπικών) προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση γύρω από το παπικό πρωτείο κατά την πρώτη χιλιετία.
Από την πλευρά των Παπικών υπάρχει η σημαντική αλλαγή στην αντιπροσωπεία με την αντικατάσταση του επικεφαλής Βάλτερ Κάσπερ από τον Kurt Koch, καρδινάλιο με σημαντική οικουμενιστική δράση που οπωσδήποτε με την ανάληψη των καθηκόντων του επιδιώκει την γρήγορη προώθηση της προσέγγισης Ορθοδόξων –Παπικών.
Από την πλευρά των Ορθοδόξων επικεφαλής παραμένει ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας). Όσον αφορά την Εκκλησία της Ελλάδος δυστυχώς μέχρι στιγμής καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί παρά τις ενστάσεις που διατύπωσε ο Μητροπολίτης Κυθήρων σχετικά με τις θεολογικές θέσεις του περσινού αντιπροσώπου μας στο Διάλογο Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Σοβαρές επιφυλάξεις για τις θέσεις περί εκκλησιολογίας και την τακτική που ακολουθεί στο Διάλογο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας έχουν διατυπωθεί και από άλλους κληρικούς και θεολόγους, ακόμη και πανεπιστημιακούς.....
Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται να συγκαλέσει την Ιεραρχία για να αποφασίσει περί της αντιπροσώπευσης της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διάλογο.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εργάζεται παντοιοτρόπως για την παραμονή του στη θέση του αντιπροσώπου. Με επιστολές προσπαθεί να φιμώσει κάθε φωνή αντίθετη προς εκείνον. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται ως λίαν αγαπητός φίλος του Φαναρίου (μόλις προχθές συμμετείχε και στη Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά). Το Φανάρι συμφωνεί βεβαίως με την παραμονή του Μεσσηνίας στο Διάλογο αφού είναι δεδομένη η πλήρης συμφωνία του με όσα πρεσβεύει ή θα υποστηρίξει στο Διάλογο ο Μητροπολίτης Περγάμου.
Είναι άμεση η ανάγκη συνοδικής απόφασης της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αντιπροσωπεία που θα αποσταλεί στο Διάλογο της Βιέννης. Εξίσου σημαντικό είναι να δοθεί στους αντιπροσώπους ρητή εντολή αποχής από κάθε μορφής συμπροσευχές που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια των Διαλόγων αυτών.
Οι πιο κάτω φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως πέρυσι κατά τις εργασίες της Επιτροπής στην Κύπρο στο Συλλείτουργο των Ορθοδόξων αντιπροσώπων μετείχαν συμπροσευχόμενοι και οι παπικοί αντιπρόσωποι. Τέτοιες εικόνες είναι απαραίτητο να αποφευχθούν στη Βιέννη.
Συλλείτουργο Ι Ναός Παναγίας Φανερωμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)