27/9/10

Πανορθόδοξη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για το Διάλογο των Εκκλησιών με την παρουσία Παπικών

πηγή: express.gr - AΠΕ
Την ανάγκη ολοκλήρωσης του Θεολογικού Διαλόγου ώστε να επανέλθουν οι δύο Εκκλησίες, Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική, στην ενότητα που είχαν την πρώτη Χιλιετία, τόνισε ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, στον χαιρετισμό του στην Αρχιερατική Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι στον ελληνοορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης.
Η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του ιδίου και συλλειτουργούντων πολλών ιεραρχών όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με επικεφαλής τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ, τελέστηκε με την ευκαιρία των εργασιών στη Βιέννη, της 12ης Γενικής Συνέλευσης της επίσημης Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία......
Τη Θεία Λειτουργία, στον σχεδόν τριών αιώνων ιστορικό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, παρακολούθησαν πολλοί Ρωμαιοκαθολικοί αρχιερείς με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Αυστρίας, Αρχιεπίσκοπο Βιέννης, Κρίστοφ Σένμπορν, διπλωμάτες διαφόρων χωρών, ανάμεσά τους ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, Μάριος Λυσσιώτης και ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, καθώς και πλήθος πιστών των δύο Εκκλησιών.
Αναφερόμενος στο Διάλογο των Εκκλησιών, που είχε αρχίσει το 1980 στην Πάτμο και στη Ρόδο, ο Μητροπολίτης Περγάμου, ο οποίος είναι μέλος της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τόνισε ότι στην πορεία του έκανε πρόοδο, αντιμετώπισε όμως και δυσκολίες διότι τις Εκκλησίες χωρίζει το χάσμα της 2ης Χιλιετίας.
Όπως είπε, η εποχή που ζούμε απαιτεί προσπάθειες, ώστε παλιές διενέξεις και συγκρούσεις να ταφούν στο παρελθόν και να επικρατήσει η ειρήνη, η αγάπη και η συμφιλίωση.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι στη σημερινή εποχή, που οι άνθρωποι αντιμάχονται αλλήλους, η Χριστιανική Εκκλησία θα πρέπει να δώσει το μήνυμα πίστης, αγάπης, ειρήνης και καταλαγής.
Ο Μητροπολίτης Ιωάννης, μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες προς τους πιστούς στη Βιέννη, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, επισήμανε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης συντονίζει τις προσπάθειες των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Θεολογικό Διάλογο, και υπογράμμισε το σπουδαίο πνευματικό έργο της ιστορικής Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας και του Μητροπολίτη Μιχαήλ, η οποία συνδέεται, όπως σημείωσε, με κορυφαία γεγονότα του Ελληνικού Γένους και του Ορθοδόξου Γένους.
Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης τόνισε την Πανχριστιανική Μαρτυρία που επιζητά σήμερα ο κόσμος και σημείωσε το ιστορικό γεγονός της Αρχιερατικής Πανορθοδόξου Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, με την ευκαιρία της Συνέλευσης της Διεθνούς Επιτροπής του Διαλόγου των δύο Εκκλησιών, όπως και τη σημασία της προαγωγής αυτού του Διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)