3/9/10

Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Σεπτέμβριο

Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Σεπτέμβριο
Συνήλθε σήμερα Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Σεπτέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 154ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία : Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας......
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την Έκθεση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων για την Ημερίδα, με γενικό θέμα την «Φτώχεια» και τον «Κοινωνικό αποκλεισμό» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 2010, στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Στην Ημερίδα συμμετείχαν Στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων του Λεκανοπεδίου Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδος και των νήσων Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους.

•Εκτός των Εισηγήσεων, στην Ημερίδα παρουσιάσθηκαν και στατιστικά στοιχεία, τα οποία αφορούν την κοινωνική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα, η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, εκτός των Γενικών και Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων τα οποία ανέρχονται σε 2.325 λειτουργεί επιτυχώς :
•10 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
•10 Παιδικούς Σταθμούς για να μπορούν να εργασθούν οι μητέρες των παιδιών.
•19 Στέγες Γερόντων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
•66 Γηροκομεία στις Ιερές Μητροπόλεις.
•13 Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων.
•8 Ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.
•10 Νοσοκομεία - Ιατρεία.
•7 Ιδρύματα Ψυχικής Υγείας.
•6 Ξενώνες για αστέγους.
•1 Ξενώνα για την φιλοξενία συγγενών – συνοδών ασθενών, στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου
•36 Οικοτροφεία - Ορφανοτροφεία, Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας.
•195 Κέντρα Αγάπης (Συσσίτια) Ιερών Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας.
•Φοιτητικά Οικοτροφεία :
•1 της Ιεράς Συνόδου, (Αλλοδαπών Φοιτητών).
•1 της Αποστολικής Διακονίας, (Θεολογικό Οικοτροφείο).
•2 των Ιερών Μητροπόλεων Ηλείας και Σύρου, στην Αθήνα.
11 Φοιτητικά Οικοτροφεία σε επαρχιακές Μητροπόλεις.

Επίσης λειτουργούν Κέντρα Κοινωνικής Συμπαραστάσεως, ευρέσεως εργασίας καθώς και λειτουργία Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», επιπλέον Σχολές Γεωργικές, Οικοκυρικών, Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, φροντιστήρια σχολικών μαθημάτων κ.λπ.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει το Πρόγραμμα διανομής φαγητού σε αστέγους «Κιβωτός αγάπης», χώρο για προσφορά δωρεάν ρουχισμού «Ταβιθά» καθώς και το Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής αγωγής και στήριξης «ΔΙΑΚΟΝΙΑ». Σε διάφορες Ιερές Μητροπόλεις λειτουργούν παρόμοια κέντρα διανομής τροφίμων και ρουχισμού.

Πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου υποδοχής μεταναστών και προσφύγων με 2 γραφεία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).
Επιπλέον λειτουργούν 30 διάφορα Ιδρύματα σε Ιερές Μητροπόλεις, Ιεραποστολικά, Φιλανθρωπικά, Συμπαραστάσεως κρατουμένων, πνευματικής και κοινωνικής συμπαραστάσεως, αποκαταστάσεως απόρων και αγάμων Μητέρων.

Εξαιρετικές στις εγκαταστάσεις και υποδειγματικές στην λειτουργία τους είναι και οι 54 Κατασκηνώσεις που λειτουργούν στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και οι οποίες κατά τους θερινούς μήνες δέχονται μεγάλο αριθμό παιδιών για κοινοτική και πνευματική ζωή, επιμόρφωση, παιχνίδι, μπάνιο. Αξιοσημείωτη είναι και η φιλοξενία παιδιών ομογενών οικογενειών από το Εξωτερικό, κατόπιν του σχετικού ενδιαφέροντος των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών μας, για την γνωριμία της Πατρίδας και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Βασική προσφορά είναι και η λειτουργία τραπεζών αίματος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε κάθε Ιερό Ναό της, δηλαδή 145 Τράπεζες αίματος και 35 στην περιφέρεια (Ιερές Μητροπόλεις).
Ενδεικτικά, για το έτος 2009 δαπανήθηκαν περισσότερα από ενενήντα έξι εκατομμύρια ευρώ, (96.320.358,13 €), για τη συντήρηση και τη λειτουργία των Ιδρυμάτων και για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Συνέρχεται στις Σέρρες από 17 – 19 Σεπτεμβρίου Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα «Ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», διοργανούμενο από την Εταιρεία Βιβλικών Σπουδών, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε ως εκπρόσωπό Της στο Συνέδριο αυτό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Μετά το τέλος της σημερινής Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, δέχθηκαν τους 40 νέους στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, οι οποίοι μετέχουν στην «Σύνοδο των Εφήβων», που πραγματοποιείται το τετραήμερο από 2 έως 5 Σεπτεμβρίου 2010, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, καλωσόρισε τους νέους και ενημέρωσε τον Μακαριώτατο Πρόεδρο και τους Συνοδικούς Αρχιερείς, για την λειτουργία του θεσμού της «Συνόδου των Εφήβων» και τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης προσπάθειας και εξήρε την συμβολή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, οι οποίοι συνήργησαν τα μέγιστα στην επιτυχία της. Τα παιδιά ευχαρίστησαν με εγκάρδια λόγια τον Μακαριώτατο.

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Μιχάλης Γανώσης, νέος από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, μεταξύ άλλων είπε:
«Το κάλεσμα αυτό φέρνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε εμάς τους νέους, ότι η Εκκλησία είναι κοντά μας και μας το αποδεικνύει έμπρακτα, δίνοντάς μας φωνή μέσα από τέτοια προγράμματα. … Μπορεί να νομίζετε ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται πια για θέματα της Εκκλησίας, όμως αυτό είναι μια μεγάλη παρεξήγηση. Η Νεολαία είναι εδώ και μπορεί να δώσει βροντερό παρόν, αρκεί να δοθούν και άλλες τέτοιες ευκαιρίες να το αποδείξει».

Ακολούθως ομίλησε η κ. Παυλίνα Παπαδάτου, νέα από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, η οποία μεταξύ άλλων είπε :
«… Ήταν μία ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στον Θεό με την βοήθεια των Ιερέων που ήταν κοντά μας και μία πρόσκληση να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, αναζητώντας ολοένα και περισσότερο την επαφή μας με τον Θεό … Χαίρομαι πολύ που εμείς οι 40 θα αποτελέσουμε τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτότυπης ιδέας, της δημιουργίας της "Συνόδου των Εφήβων", που ελπίζω και εύχομαι να συνεχίσει στο μέλλον. Ήταν μία εξαίρετη εμπειρία που μας γέμισε με ευγενή αισθήματα».

Στο τέλος ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία των νέων στην αίθουσα της Ιεραρχίας και μεταξύ των άλλων είπε : «Σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ σαν να είσαστε στο σπίτι σας και στην οικογένειά σας … Σε αυτά που είπατε στέκομαι στην λέξη "αισιοδοξία" αλλά και στον ενθουσιασμό που σας διακρίνει, στοιχεία που χρειάζονται μια και ζείτε και εσείς στην εποχή των δύσκολων συγκυριών… Να ξέρετε ότι η Εκκλησία σας αγαπά και είναι κοντά σας και θέλει και Εκείνη να την αγαπάτε και να την εμπιστεύεστε. Η παρουσία σας εδώ δίνει και σε μας το μήνυμα της αισιοδοξίας ότι θα παραδώσουμε την σκυτάλη σε γερά χέρια, που μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο». Επίσης ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους και συνεχάρη τους Ιερείς για την υλοποίηση του νεανικού αυτού προγράμματος και διένειμε στον καθένα, μία αγία Γραφή.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)