22/9/10

Παραπληροφορεί η ΕΛΜΕ Χανίων σχετικά με τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Με Ανακοίνωση που ανήρτησε με ημερομηνία 21/9/2010 στον επίσημο δικτυακό της τόπο η ΕΛΜΕ Χανίων προβαίνει σε ηθελημένη παραπληροφόρηση σχετικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η Ανακοίνωση (την οποία αναδημοσιεύουμε ολόκληρη στο τέλος) στηρίζεται σε εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη σύμφωνα με την οποία δικαίωμα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά “δεν έχουν μόνο οι «αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι», αλλά όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις”. Αποκρύπτει όμως (προφανώς ηθελημένα) η ΕΛΜΕ Χανίων ότι η συγκεκριμένη εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, ούτε περιλήφθηκε σε καμία υπουργική εγκύκλιο και επομένως καμία σχέση δεν έχει με την νομοθεσία που οφείλουν να ακολουθούν οι Διευθυντές των σχολείων όταν ζητείται απαλλαγή από τα Θρησκευτικά. Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι όργανο με συμβουλευτικό χαρακτήρα αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση επιλέγει αν και με ποιο τρόπο και μέχρι ποιο βαθμό θα υιοθετήσει τις εισηγήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Εν προκειμένω η εισήγηση του Συνηγόρου για ξεκάθαρη χορήγηση δικαιώματος απαλλαγής σε όλους τους μαθητές δεν έχει γίνει δεκτή από το Υπουργείο Παιδείας......
Αντίθετα μάλιστα είναι γνωστή η σκληρή απάντηση του τότε Υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη προς το Συνήγορο του Πολίτη με την οποία απέρριπτε την εισήγηση για χορήγηση τέτοιου δικαιώματος σε όλους τους μαθητές.
Παραπληφορορεί η ΕΛΜΕ Χανίων και σχετικά με το χρονικό όριο κατάθεσης αιτήσεων απαλλαγής υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί δήθεν να ξεπερνά τις πρώτες πέντε εργάσιμες μέρες του σχολικού έτους. Η σχετική εγκύκλιος όμως του Υπουργείου (την δημοσιεύουμε ολόκληρη στο τέλος) αναφέρει ότι «θεωρείται σκόπιμο το αίτημα για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών να γνωστοποιείται στη Διεύθυνση του Σχολείου με την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων» αφού προηγουμένως τονίζει ότι «ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται εντός πέντε ημερών» για τα άλλα μαθήματα από τα οποία ζητείται απαλλαγή και επομένως το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα Θρησκευτικά. Η 21η Σεπτεμβρίου, ημέρα που η ΕΛΜΕ δημοσίευσε τη σχετική Ανακοίνωση είναι ημερομηνία κατά την οποία ασφαλώς και έχει οριστικά λήξει κάθε χρονικό όριο για την υποβολή αίτησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά.
Δυστυχώς η ΕΛΜΕ Χανίων βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, στην ίδια γραμμή πλεύσεως με την ΟΛΜΕ που ευκαίρως ακαίρως βάλλει παντοιοτρόπως εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι οι Διευθυντές των σχολείων του Νομού Χανίων δεν πέφτουν τόσο εύκολα θύματα της παραπληροφόρησης της τοπικής ΕΛΜΕ.

Η Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων υπενθυμίζει στους συναδέλφους Διευθυντές των σχολείων την εισήγηση του Συνήγορου του Πολίτη σχετικά με παρερμηνείες στις περυσινές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας( Γ2 /104071/ 04/08/2008, Γ2 /91109/ 10/07/2008) για το συγκεκριμένο θέμα που «εναρμονιζόμενο με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ανεξαρτήτων αρχών της χώρας μας» αναφέρει:
«Δικαίωμα δε απαλλαγής από το μάθημα αυτό δεν έχουν μόνο οι «αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι», αλλά όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, όταν οι γονείς τους ή οι ίδιοι –όταν είναι ενήλικοι- επικαλούνται λόγους συνείδησης με υπεύθυνή τους δήλωση δικαίωμα απαλλαγής από το συγκεκριμένο μάθημα σε οποιοδήποτε μαθητή για λόγους συνείδησης χωρίς αιτιολόγηση».
Όσον αφορά δε το όριο των πέντε εργασίμων ημερών από την έναρξη των μαθημάτων που ορίζει παλιότερη ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου (Γ2/12907/08-02-2005) αυτό το όριο καθορίσθηκε καθαρά και μόνο επειδή η καθυστερημένη κατάθεση της δήλωσης θα δημιουργούσε προβλήματα, εάν γινόταν μετά την κατάθεση βαθμολογίας από τον διδάσκοντα το μάθημα καθηγητή. Δεν επηρεάζει δηλαδή την κατάθεση βαθμολογίας που γίνεται στο τέλος του τριμήνου ή τετραμήνου αν η απαλλαγή ζητηθεί πέραν των 5 ημερών από την έναρξη των μαθημάτων. Σας στέλνουμε και τις συγκεκριμένες εγκυκλίους.

Εγκύκλιος Γ2/12907/08 - 02 - 2005:
"Διευκρινίζουμε ότι, επειδή η καθυστερημένη κατάθεση της δήλωσης θα δημιουργούσε προβλήματα, εάν γινόταν μετά την κατάθεση βαθμολογίας από τον διδάσκοντα το μάθημα καθηγητή και επειδή άλλες διατάξεις, που αφορούν απαλλαγές από τη διδασκαλία μαθημάτων (Γυμναστική Π.Δ. 104/79) ορίζουν ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται εντός πέντε ημερών από της ενάρξεως των μαθημάτων, εκτός από τις περιπτώσεις ξαφνικού συμβάντος, θεωρείται σκόπιμο το αίτημα για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών να γνωστοποιείται στη Διεύθυνση του Σχολείου με την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)