14/10/10

Ιωάννης Τάτσης, Η θέση των Θρησκευτικών και της Γυμναστικής στο «νέο σχολείο»

Η θέση των Θρησκευτικών και της Γυμναστικής στο «νέο σχολείο»
Γράφει ο Ιωάννης Τάτσης, Θεολόγος
Το πρώτο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας προέβλεπε τρεις ώρες υποχρεωτικού μαθήματος Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Σήμερα η εφημερίδα Το ΒΗΜΑ κάνει λόγο για νομοσχέδιο που προβλέπει καθημερινά μία ώρα Γυμναστικής στα σχολεία και επομένως πέντε ώρες εβδομαδιαίως! Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου πριν λίγες μέρες δικαιολογούσε τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος της Γυμναστικής στο Λύκειο χρησιμοποιώντας τους λόγους των αρχαίων προγόνων: «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Ας μην κάνουμε συγκρίσεις του σημερινού μαθήματος Φυσικής αγωγής με τη γυμναστική των νέων της αρχαιότητας.
Ο νους όμως των νέων για να είναι υγιής χρειάζεται πρωτίστως καλλιέργεια. Όπως διδάσκει ο μέγας ασκητής Αββάς Ισαάκ ο Σύρος ο νους είναι «ταχυπετές όρνεον καί αναιδέστατον».....
Αν δεν τιθασευτεί με την καλλιέργεια των αρετών, αν δεν του δοθεί προσανατολισμός αιώνιας ζωής, αν δεν οδηγηθεί στην προσευχητική εγρήγορση, αν δεν αποβάλλει τις εμπαθείς κινήσεις, αν δεν φωτισθεί από τη Θεία Χάρη, τότε αναιδής καθώς είναι θα οδηγήσει τον νέο στο βόρβορο των παθών. Μόνη δε η σωματική άσκηση άνευ πνευματικής αθλήσεως μάλλον αναιδέστερο κάνει το νου των μαθητών. Χωρίς χριστιανική παιδαγωγία, χωρίς πνευματική (αγιοπνευματική) καλλιέργεια οι μαθητές μας θα οδηγηθούν σε πνευματική τύφλωση, σε σκότος άγνοιας. Τα κορμιά των μαθητών μπορεί να χρειάζονται γυμναστική• όμως χωρίς θρησκευτική παιδεία θα κάνουμε τα παιδιά μας «χαμένα κορμιά».
Στην αρχαιοελληνική ρήση που αποτελεί τη βάση της υπουργικής απόφασης για αναβάθμιση της Γυμναστικής απαντούμε πατερικά: Σε σώμα ασθενές (και όχι «εν σώματι υγιεί») κατοικεί πολλάκις αγιασμένος νους και καρδία πλήρης αγάπης. Παρήλθεν η σκιά του αρχαιοελληνικού Καιάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)