9/10/10

Τα Θρησκευτικά στην Α΄ τάξη του «νέου Λυκείου»

Παρόλο που σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας «το κείμενο σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Λύκειο που είδε το φως της δημοσιότητας, αποτελεί πρόταση μιας Επιτροπής και όχι απόφαση του Υπουργείου Παιδείας» προβαίνουμε σε μία ανάλυση της θέσης του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Α΄ τάξη του «νέου Λυκείου» στηριζόμενοι στις μέχρι τώρα πληροφορίες που διέρρευσαν στον τύπο. Το «νέο Λύκειο» θα μπει σε εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά (2011-2012) σταδιακά και επομένως άμεσα μας αφορούν καταρχήν οι προβλέψεις για την Α΄ Λυκειου.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής στην Α΄ Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται 25 ώρες υποχρεωτικών μαθημάτων [Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (4+2 =6 ώρες) • Ιστορία (3 ώρες) • Φυσική Αγωγή (3 ώρες) • Αγγλικά (3 ώρες) • Μαθηµατικά (4 ώρες) • Φυσική (3 ώρες) • Χηµεία (2 ώρες) • Εργαστήριο Φυσικών Επιστηµών (1 ώρα)]. Τις υπόλοιπες 10 ώρες θα διδάσκονται επιλεγόμενα μαθήματα ένα από καθεμιά από 4 ομάδες.....
Στην Α΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά μετατρέπονται σε επιλεγόμενο μάθημα και εντάσσονται στην ομάδα με τα περισσότερα επιλεγόμενα, συνολικά έξι (ΟΜΑ∆Α ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ : 1.Θρησκευτικά - 2.Ψυχολογία - 3.Αρχές Οικονοµίας - 4.
Ηθική και Φιλοσοφία- 5.Κοινωνιολογία - 6.Ιστορία της Τέχνης) με αποτέλεσμα να μειώνεται ήδη από την Α΄ Λυκείου η πιθανότητα επιλογής του μαθήματος.
Οι σχεδιαστές του «νέου Λυκείου» με πολύ τεχνικό τρόπο οδηγούν το μάθημα των Θρησκευτικών στο περιθώριο του Αναλυτικού Προγράμματος του Λυκείου, ήδη από την Α΄ τάξη. Η περιθωριοποίηση του θρησκευτικού μαθήματος όμως είναι πράξη αντισυνταγματική αφού το Σύνταγμα υποχρεώνει την Πολιτεία να φροντίζει για την καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης των νέων.
Είναι άμεση η ανάγκη αντίδρασης σε σχεδιασμούς που μετατρέπουν το μάθημα των Θρησκευτικών από υποχρεωτικό σε επιλεγόμενο, τόσο πριν την ανακοίνωση της επίσημης πρότασης του Υπουργείου Παιδείας όσο και μετά την υποβολή της πρότασης αυτής προς διαβούλευση, που θα γίνει πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)