3/10/10

Δηλώσεις Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου για τον επίσκοπο Αρτέμιο – και ερωτήματα επί των δηλώσεων αυτών

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο Τανγιούγκ (Tanjug) στις 29-9-2010 (τη οποία μετέφεραν πολλά ΜΜΕ), στην οποία ανέφερε τους πραγματικούς λόγους για την απομάκρυνση του Επισκόπου Αρτεμίου από την έδρα του.
Δήλωσε μεταξύ άλλων:
"Ο Επίσκοπος Αρτέμιος για μία μακρά περίοδο ήταν σε διαφωνία με την Ιεραρχία και τη ΔΙΣ. Αυτός λίγο αποσπάστηκε από το σύνολο της Εκκλησίας, και για μας ήταν απαράδεκτο το γεγονός πως την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Κοσσυφοπέδιο θεωρούσε ως προσωπικό του πρόβλημα, το οποίο αυτός πρέπει να το λύνει με τον τρόπο που αυτός θεωρούσε ως πιο κατάλληλο", είπε ο Πατριάρχης.
Ο Πατριάρχης προσέθεσε ότι αυτό ήταν το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισε μετά την εκλογή και ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά δεν υπήρχε άλλη οδός επίλυσης εκτός από τη εκείνη που επέλεξε η ΔΙΣ.
"Εμείς επιθυμούμε να ηρεμήσει το πράγμα. Η ειρήνη συμφέρει την Εκκλησία και στον καιρό στον οποίο ζούμε. Η ειρήνη συμφέρει και τον ίδιο τον Επίσκοπο Αρτέμιο και τους μοναχούς που τον ακολουθούν, οι οποίοι τώρα κρέμονται μεταξύ ουρανού και γης"......
Σχόλιο:
Ο Πατριάρχης στη συνέντευξή του αποκαλύπτει θέλοντας ή μη τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και την ΔΙΣ στην απομάκρυνση του επισκόπυο Αρτεμίου από την διοίκηση της Μητροπόλεώς του - αυτό ήταν το πρόβλημα του Κοσσόβου.
Που είναι τώρα οικονομικές ατασθαλίες, που οι υπεξαιρέσεις χρημάτων, που η κακή οικονομική διαχείριση; Που είναι ο Συμεών ο οποίος έκανε κατάχρηση μεγάλων χρηματικών ποσών, και ο οποίος εκμεταλλευόταν τον Επίσκοπο Αρτέμιο; Ούτε καν μνεία δε γίνεται σε αυτά!
Ο ίδιος ο Πατριάρχης Eιρηναίος έλεγε τον Φεβρουάριο (και όχι μόνο ο Πατριάρχης αλλά και οι επίσκοποι Αθανάσιος Γιέφτιτς, Ειρηναίος Μπούλοβιτς, και ο Αμφιλόχιος Ράντοβιτς), τότε που άρχισε όλη η ιστορία, και όλα ΜΜΕ το μετέδιδαν, πως ο Αρτέμιος είναι καλός, έντιμος, φιλότιμος, τίμιος άνθρωπος, αλλά είχε δίπλα του έναν Συμεών ο οποίος του έφερε το κακό, και έφαγε τα χρήματα, και εμείς του λέγαμε για τον Συμεών, αλλά αυτός δεν ήθελε να μας υπακούσει...
Ο Πατριάρχης επίσης τονίζει ότι ο Αρτέμιος "λίγο αποσπάστηκε από το σύνολο της Εκκλησίας" - πως μπορεί κάποιος λίγο να αποσπαστεί από το σύνολο της Εκκλησίας ή να αποσπαστεί πολύ; Τι σημαίνει λίγο να αποσπαστεί και τι σημαίνει πολύ; Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε την εξήγηση του Πατριάρχου.
("Vladika Artmije je u jednom dugom periodu bio u raskoraku sa Saborom i Sinodom. Malo se izdvojio iz celine Crkve i za nas je bilo neprihvatljivo to što je on stanje u kome se Kosovo našlo smatrao ličnim problemom, koji on treba da rešava na način koji sam smatra najcelishodnijim", rekao je patrijarh srpski.
Patrijarh je dodao da je to bio prvi problem sa kojim se suočio nakon izbora i uvođenja u dužnost patrijarha, ali i da drugog puta i načina, mimo onog za koji se Sinod opredelio, nije bilo.
"Mi želimo da se ta stvar smiri. Mir je u interesu Crkve i vremena u kome živimo. Mir je i u interesu samog vladike Artemija i njegovih monaha koji ga slede, a koji sada vise između neba i zemlje".)
http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/irinej-vladika-artemije-i-dalje-ima-svoje-mesto-u-spc-52181.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)