8/10/10

Δημοσιεύματα σχετικά με την απάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου για την Επιτροπή της Συνόδου που θα ελέγξει τα σχολικά βιβλία

Το ΕΘΝΟΣ, 8/10/2010
Κόντρα Αννας με την ιεραρχία
Αντιδράσεις για την πρόθεση της Εκκλησίας να θέσει υπό εξέταση ειδικής επιτροπής σχολικά βιβλία Θρησκευτικών, Νέων Ελληνικών και Ιστορίας. Συνεχίστηκε και χθες από μητροπολίτες το θέμα της «αποχριστιανοποίησης» μέσω σχολικών εγχειριδίων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ
Την αντίδραση της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου προκάλεσε η πρόθεση της Εκκλησίας να θέσει υπό την εξέταση ειδικής επιτροπής σχολικά εγχειρίδια Θρησκευτικών, Νέων Ελληνικών και Ιστορίας....
o«Τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκδίδονται από το υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» είπε η υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησής της με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Η συζήτηση για το θέμα της «αποχριστιανοποίησης» μέσω των σχολικών εγχειριδίων, το οποίο εθίγη στην προχθεσινή συνεδρίαση της ιεραρχίας, όπου και έγινε πρόταση να παραπεμφθούν τα εγχειρίδια για μελέτη στη Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας, συνεχίστηκε και χθες. Κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν και πάλι μητροπολίτες που υπέδειξαν συγκεκριμένα σημεία σε σχολικά βιβλία, λέγοντας ότι υπάρχουν «απαξιωτικές εκφράσεις για την Εκκλησία».
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, μάλιστα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, σε δηλώσεις του, διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να είναι προαιρετικό το μάθημα των Θρησκευτικών.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν και πάλι οι αντιπαραθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος είπε στον κ. Ιερώνυμο ότι με την ήπια στάση που κρατά κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι τάσσεται υπέρ συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης, για να του απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος: «εγώ δεν ταυτίζομαι με πολιτικά κόμματα, έχω καλές σχέσεις με πρόσωπα από όλη την πολιτική σκηνή και αξιοποιώ τις γνωριμίες μου για να προωθώ θέματα της Εκκλησίας».
Συζήτηση έγινε, επίσης, και για την κάρτα του Πολίτη. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος φέρεται να είπε ότι υπάρχουν κέντρα εκτός Ελλάδας που θέλουν να καθορίζουν τη ζωή μας, ενώ σχολίασε απαξιωτικά τους γάμους ομοφύλων και μάλιστα αξιωματούχων σε κράτη της Ευρώπης.
_____________________________________

Ελευθεροτυπία, 8/10//2010
Aντέδρασε στις προθέσεις της Εκκλησίας για τα βιβλία

«Τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκδίδονται από το υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζοντας έτσι τις προθέσεις της απέναντι στην Εκκλησία που ετοιμάζεται να ζητήσει -με διάβημά της- τη διόρθωση των βιβλίων των Θρησκευτικών και της Ιστορίας, επικαλούμενη την... προσπάθεια αποχριστιανοποίησής τους τα τελευταία χρόνια. Ηταν ακαριαία η αντίδραση της υπουργού μετά την προχθεσινή απόφαση της Συνόδου όχι μόνο να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, αλλά και να αναθέσει σε επιτροπή να επεξεργαστεί το περιεχόμενο των βιβλίων τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας και να κάνει τις προτάσεις της, προκειμένου αυτές να κατατεθούν στο υπ. Παιδείας. Ετσι, προσδιόρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το πεδίο ευθύνης ή μάλλον την ανύπαρκτη αρμοδιότητα της Εκκλησίας στα εκπαιδευτικά ζητήματα και δη στη συγγραφή των βιβλίων.
Α.ΑΝΔΡ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τελικά πάλι θα φανεί η αντιδημοκρατική νοοτροπία των κυβερνόντων που θέλουν να μιλούν μόνο όσοι συμφωνούν μαζί τους. Η Εκκλησία για άλλη μια φορά θα φιμωθεί τό ζήτημα είναι πως θα αντιδράσουμε. Καλή φώτιση.

Ανώνυμος είπε...

Στην "Ελληνικη Δημοκρατία του 2010 όλοι έχουν δικαίωμα έκφρασης και λόγου. Μόνο η Εκκκλησία είναι αναρμόδια να εκφέρει λόγο! Ευτυχώς που έρχονται εκλογές και ΘΑ ΕΚΦΕΡΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)