8/11/10

Επιλεγόμενο το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο αν δεν υπάρξει συντονισμένη αντίδραση

Στις 2 Οκτωβρίου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον τύπο δημοσιεύματα που περιείχαν σχέδιο για το «νέο Λύκειο». Σύμφωνα με εκείνο το σχέδιο, τα Θρησκευτικά, η Ιστορία αλλά και πολλά άλλα μαθήματα μετατρέπονταν σε επιλεγόμενα. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν οδήγησαν στην παραίτηση της Θάλειας Δραγώνα και την διαβεβαίωση της Υπουργού Παιδείας ότι το παραπάνω σχέδιο ήταν μια απλή πρόταση επιτροπής και όχι επίσημη πρόταση του Υπουργείου.
Χθες ο πρωθυπουργός έκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και έτσι εντός των επομένων ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο. Και ενώ οι αντιδράσεις οδήγησαν στη διατήρηση της υποχρεωτικότητας της Ιστορίας, των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών και των Αρχαίων, δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο και με τα Θρησκευτικά.
Χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι το τελικό σχέδιο που θα δώσει το Υπουργείο για διαβούλευση δεν θα προβλέπει υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών....
Παρόλο που ο αριθμός των υποχρεωτικών μαθημάτων τελικώς διευρύνεται, ωστόσο τα Θρησκευτικά δεν περιλαμβάνονται ούτε στη διευρυμένη αυτή ομάδα υποχρεωτικών μαθημάτων.
Να σημειωθεί δε ότι οι νεότερες αυτές πληροφορίες δημοσιεύονται από την ίδια εφημερίδα (Καθημερινή) και από τον ίδιο δημοσιογράφο (τον κ. Απόστολο Λακασα) προς τον οποίο είχαν δοθεί σχετικές πληροφορίες και κατά την διαρροή του πρώτου σχεδίου για το νέο Λύκειο.
Η νεότερη αυτή εξέλιξη θέτει το πρόβλημα των Θρησκευτικών του Λυκείου σε δυσμενέστερη από την πρώτη φορά θέση για τους Θεολόγους. Και τούτο γιατί με το νέο σχέδιο παύουν πλέον να είναι δυσαρεστημένοι εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι βλέπουν πως αποκαθίσταται η υποχρεωτικότητα των δικών τους μαθημάτων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τόσο η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όσο και άλλα ΜΜΕ δεν κάνουν πλέον καμία αναφορά στις αντιδράσεις των Θεολόγων προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το θέμα της μετατροπής των Θρησκευτικών σε μάθημα επιλογής.
Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των Θεολόγων θα πρέπει άμεσα να ενταθούν, καθώς είναι φανερό πως στο νέο Λύκειο το μάθημα των Θρησκευτικών (και μάλλον μόνο αυτό) είναι που τελικά υποβαθμίζεται με τη μετατροπή του σε επιλεγόμενο.
Ομοίως και η ΔΙΣ που λογικά θα πρέπει προσεχώς να συνεδριάσει για το μήνα Νοέμβριο θα πρέπει να αντιταχθεί με σαφή τρόπο στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών του Λυκείου. Θεολόγοι και Ιεράρχες δεν θα πρέπει να αναμένουν την επίσημη πρόταση του Υπουργείου αλλά να αντιδράσουν προκαταβολικά ώστε να μην συμπεριληφθεί στο σχέδιο για το Λύκειο η πρόταση μετατροπής των Θρησκευτικών σε επιλεγόμενο μάθημα. Η αντίδραση των εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων έγινε με βάση δημοσιεύματα και διαρροές στον τύπο και είχε αποτέλεσμα την διατήρηση της υποχρεωτικότητας των δικών τους μαθημάτων. Γιατί για τα Θρησκευτικά θα πρέπει να αναμένουμε επίσημη πρόταση του Υπουργείου πριν αντιδράσουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)