20/12/10

Άννα Διαμαντοπούλου: Νέο Λύκειο με επιλεγόμενα μαθήματα που θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2011-2012

Στη χθεσινή ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στα σχέδια του Υπουργείου για το Νέο Λύκειο. Τόνισε μεταξύ άλλων:
"Στόχος να εγγυηθούμε την ποιότητα και τις ανοιχτές προοπτικές για όλους τους μαθητές. Περιορίζονται τα μαθήματα, ώστε να παρέχεται επαρκής χρόνος στο σχολείο για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μαθητών. Περιορίζεται ο συνολικός εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος, ώστε οι μαθητές να έχουν περισσότερο χρόνο για μελέτη και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Εισάγεται η φιλοσοφία της εμβάθυνσης και της υποστήριξης σε επιλεγμένα από τους ίδιους τους μαθητές μαθήματα. Εξορθολογίζεται ο αριθμός των προσφερόμενων επιλογών. Προβλέπεται για πρώτη φορά η εισαγωγή στη βαθμίδα του Λυκείου μιας ελεύθερης ζώνης στην οποία τα σχολεία μπορούν να εντάξουν δράσεις κοινωνικού-εθελοντικού ή ευρύτερα μαθησιακού χαρακτήρα....

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Α’ Λυκείου θα λειτουργήσει με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ από το σχολικό έτος 2012-13 θα είναι έτοιμα και τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Β’ και Γ’ Λυκείου.
Οι μαθητές της Α’ Λυκείου το επόμενο σχολικό έτος θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με βάση το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014".

Παρόλο που η Υπουργός απέφυγε να δώσει σαφείς πληροφορίες για το νέο Λύκειο, επιβεβαίωσε την μετατροπή πολλών μαθημάτων σε επιλεγόμενα και την εφαρμογή του νέου Λυκείου στην Α΄ Λυκείου ήδη από την επόμενη σχολική χρονιά (2011-2012). Η κατάθεση προς διαβούλευση του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο αναμένεται εντός του Ιανουαρίου του 2011 ή λίγο μετά. Για το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει προτεραιότητα η διατήρηση της υποχρεωτικότητας του σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)