30/12/10

Ενημέρωση για το «νέο λύκειο» και τα Θρησκευτικά

Ασαφές είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας το «νέο λύκειο». Σύμφωνα με δήλωση της Υπουργού Παιδείας αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από «την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Στις 14 Ιανουαρίου 2011 ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η αρμόδια για το «νέο λύκειο» Επιτροπή θα έχει σύντομα έτοιμη την πρότασή της. Ωστόσο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ο χρόνος που το Υπουργείο θα θέσει σε διαβούλευση το σχέδιο για το «νέο λύκειο». Πέραν των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να προκύψουν και των δεδομένων δύσκολων αποφάσεων για ζητήματα οικονομίας, είναι βέβαιο ότι η βασική αρχή του «νέου λυκείου» στο οποίο κάποια μαθήματα μετατρέπονται σε επιλεγόμενα, θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους αντίστοιχους κλάδους εκπαιδευτικών που διδάσκουν αυτά τα μαθήματα. Για παράδειγμα πιθανή πρόταση μετατροπής των Θρησκευτικών σε μάθημα επιλογής στο Λύκειο θα ξεσηκώσει θύελλα από τους ήδη ευρισκόμενους σε στάση αναμονής Θεολόγους των Παραρτημάτων της ΠΕΘ σε όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλούς επισκόπους που τον τελευταίο καιρό έχουν σαφή εικόνα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και θα αντιδράσουν δυναμικά σε θεσμοθέτηση προαιρετικού μαθήματος Θρησκευτικών στο Λύκειο.....
Επιπλέον αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας της GPO για το Λύκειο που έχει παραγγείλει το Υπουργείο Παιδείας.

Επίσης η εφαρμογή στην πράξη ενός λυκείου με αρκετά επιλεγόμενα μαθήματα θα σκοντάψει και στο πρόβλημα έλλειψης περισσοτέρων αιθουσών διδασκαλίας που απαιτεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Παρά τις παραπάνω δυσκολίες σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν και πάλι ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο λύκειο στην Α΄ τάξη.

Σε κάθε περίπτωση οι Θεολόγοι οφείλουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση ώστε κάθε κυβερνητικό σχέδιο υποβάθμισης των Θρησκευτικών με μετατροπή τους σε μάθημα επιλογής να ανατραπεί με συντονισμένες κινήσεις και δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)