6/1/11

Ο πανθρησκειακός συγκρητισμός προωθείται και μέσω της τέχνης

πηγή: real.gr
Δύο σημαντικές εκθέσεις παρουσιάζονται αυτόν τον καιρό στη Νέα Υόρκη, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται μηνύματα, μορφές, εκφράσεις και πανανθρώπινες αξίες που καταθέτουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε θρησκείες.
Η πρώτη φέρει τον τίτλο "Τρεις Θρησκείες: Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ" και παρουσιάζεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου και συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" και το Ίδρυμα Coexist....
Η δεύτερη έκθεση παρουσιάζεται στο "Rubin Museum of Art" με τίτλο "Ενσωματώνοντας το Ιερό: Εικόνες της Ανατολικής Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και του Θιβετιανού Βουδισμού" και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 7 Μαρτίου.
Μέσα από επιλεγμένες αγιογραφίες και δείγματα της βουδιστικής τέχνης, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά θρησκευτικά αντικείμενα, συγκρίνονται παραστάσεις των δύο θρησκειών, μοιράζοντας ένα εκπληκτικό αριθμό ομοιοτήτων και αναδεικνύοντας σημαντικές διαφορές όσο αφορά την τέχνη των δύο θρησκευτικών παραδόσεων.
Η πρώτη διέπεται από το δόγμα που ορίζει την πίστη στη μεταθανάτια ζωή και η δεύτερη από το νόμο του Κάρμα. Για κάθε βυζαντινή εικόνα και θιβετιανή ζωγραφιά σημειώνεται η προέλευση, η εξήγηση τής αναπαράστασης και του συμβολισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)