2/1/11

Ερωτήματα σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών που περιμένουν υπουργικές απαντήσεις

Τρία κυρίως ζητήματα σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία αναμένουν άμεση απάντηση από τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας:
1. Θρησκευτικά στο νέο Λύκειο. Η θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο αποτελεί ζήτημα που ανησυχεί όλους τους Θεολόγους της Ελλάδος. Η ανησυχία τους εκφράστηκε ήδη με πολλές δράσεις: Δελτία Τύπου, Επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας, άρθρα σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και τον τύπο. Οι Θεολόγοι αναμένουν, μετά την ανασυγκρότηση της σχετικής Επιτροπής για το νέο λύκειο λόγω της παραίτησης της Θάλειας Δραγώνα, η τελική πρόταση που θα δοθεί για διαβούλευση να προβλέπει τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος σε όλες τις τάξεις του λυκείου, πρόβλεψη που φαίνεται πως θα ισχύσει τελικά για το μάθημα της Ιστορίας....
2. Απαλλαγές από τα Θρησκευτικά. Μία από τις σημαντικότερες ενέργειες σχετικά με το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά αποτελεί η Επιστολή του κ. Απόστολου Τσακούμη, Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων νομών Αχαΐας, Αιτ/νίας και Κεφαλληνίας, προς την Υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στην Επιστολή ο Σύμβουλος ζητά ουσιαστικά την απόσυρση των 2 εγκυκλίων Στυλιανίδη που το καλοκαίρι του 2008 δημιούργησαν θολό τοπίο γύρω από το καθεστώς των απαλλαγών και την επάνοδό μας στη σχετική εγκύκλιο Γκεσούλη (2002). Το αίτημα είναι πλήρως σύμφωνο και με την σχετική δήλωση της Υφυπουργού που αναφέρει ότι «Οι μαθητές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αλλοθρήσκων ή των ετεροδόξων, δεν μπορούν να απαλλάσσονται» από τα Θρησκευτικά». Αναμένουμε την οριστική λύση του ζητήματος με μια απλή απόφαση του Υπουργείου που θα καταργεί την ισχύ των εγκυκλίων Στυλιανίδη που προκάλεσαν σύγχυση γύρω από το ζήτημα.

3. Πρόβλημα που δημιούργησε εντάσεις και μεταξύ των Θεολόγων αποτελεί η συγκρότηση Ομάδας εργασίας για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου με αποκλεισμό των μελών της ΠΕΘ και του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας – Θράκης. Αναμένουμε όλοι την απάντηση της Υπουργού στην Επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΕΘ προς την Υπουργό Παιδείας και την ανασυγκρότηση της Ομάδας με τη συμμετοχή Θεολόγων της ΠΕΘ και του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας Θράκης. Απάντηση περιμένει επίσης το ερώτημα ποια είναι τα μέλη της Ομάδας εργασίας καθώς και πότε και με ποια κριτήρια επελέγησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)