24/1/11

Πληροφορίες για τα νέα προγράμματα σπουδών και το Νέο Λύκειο

Μεταφέρουμε από σημερινό (24/1/2011) άρθρο της εφημερίδας Τα ΝΕΑ αναφορές στο Νέο σχολείο (νέα προγράμματα σπουδών) και στο Νέο Λύκειο που θα έχει μειωμένο αριθμό μαθημάτων.
Νέο σχολείο
Νέα Προγράμματα Σπουδών για νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο θα αναπτυχθούν μέχρι τον Ιούνιο 2011. Στη συνέχεια θα εφαρμοστούν πειραματικά για τη φετινή σχολική χρονιά, ώστε από τη σχολική χρονιά 2012-2013 να γενικευθεί η εφαρμογή. Ακολουθεί εφαρμογή «Ψηφιακού Σχολείου». Σταδιακά όλα τα δημοτικά θα γίνουν Ολοήμερα. Το Νέο Λύκειο θα αποτελέσει την προϋπόθεση για τις αλλαγές στο Εξεταστικό: αναδιοργανώνονται πλήρως οι δύο τελευταίες τάξεις του. Μειώνεται ο σημερινός υψηλός αριθμός μαθημάτων, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός χρόνος εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών. Δίνεται έμφαση στις τέχνες και τον πολιτισμό....
Αλλάζει το εξεταστικό
τέσσερα βασικά μαθήματα και σε ορισμένα επιλογής θα προετοιμάζονται αποκλειστικά οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2013-14. Θα υπάρχει ελευθερία επιλογής γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων και έμφαση στον νέο θεσμό της ερευνητικής εργασίας. Διπλασιάζεται ο αριθμός ωρών στα υποχρεωτικά μαθήματα. Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης με συνυπολογισμό των συνολικών επιδόσεων του μαθητή στο λύκειο και των ερευνητικών εργασιών, στα πρότυπα του Διεθνούς Απολυτηρίου. Ο βαθμός θα συνδέεται με τα πανεπιστήμια, που θα ορίζουν τα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή και τη στάθμιση της βαθμολογίας. Οι νέοι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολή ή στο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα και θα εντάσσονται στα επιμέρους τμήματα έπειτα από το τέλος του πρώτου έτους σπουδών, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)