12/2/11

Βιβλιοπαρουσίαση: Πρεσβ. Διονυσίου Τάτση, Συνομιλίες με τον Νήφωνα

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση «Συνομιλίες με τον Νήφωνα». «Οι συνομιλίες αναφέρονται σε θέματα πνευματικά και ο κατά Θεόν αγωνιζόμενος θα τις βρει ενδιαφέρουσες, γιατί περιγράφουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα του παρόντος, αλλά και γιατί τροφοδοτούν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, όπου οι άνθρωποι θα είναι κοντά στο Θεό», τονίζει στον Πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας.
Μεταφέρουμε παρακάτω απόσπασμα μίας συνομιλίας με το Νήφωνα για το κοσμικό πνεύμα και την ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας: «Νομίζω ότι το κοσμικό πνεύμα έχει επιδράσει στους κληρικούς, όπως έχει διαβρώσει και τους λαϊκούς. Γι’ αυτό και όλοι επιθυμούν έναν άνετο και βολικό χριστιανισμό. Αρνούνται στην πράξη την ασκητική παράδοση της Εκκλησίας, παρόλο που αρέσκονται να την σχολιάζουν και να την αναλύουν. Έγινε σχεδόν μόδα ν’ ασχολούνται όλοι οι χριστιανοί με ασκητές του παλιού καιρού και γέροντες της εποχής μας, χωρίς ωστόσο να αυξάνουν τον πνευματικό τους αγώνα. Τους αρέσει να μιλούν ή ν’ακούν για ασκητικά παλαίσματα και για αρετές, δεν παίρνουν όμως αποφάσεις για συνεπέστερη χριστιανική ζωή... Δυστυχώς, ενώ η σκέψη τους είναι ασκητική, η επιθυμία της καρδιάς τους είναι κοσμική».
«Το ζητούμενο, Νήφων, είναι αυτό που είδαμε στους σύγχρονους γέροντες. Ασκητικός τρόπος ζωής. Ασκητικός τρόπος σκέψης. Ασκητικός τρόπος δράσης».

Δείτε περισσότερα στοιχεία για το βιβλίο και όλα τα Βιβλία Ορθόδοξης Πνευματικότητας του Πρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση στο ιστολόγιο http://dtatsis.blogspot.com// .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)