15/2/11

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Είναι ακατανόητο εμείς οι θεολόγοι να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για το τι θέλουμε"

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέστη στην 7η Επιστημονική Ημερίδα Θεολόγων Καθηγητών που διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Θεολογία και Τέχνη».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πνευματική κρίση των ημερών αλλά και στην κρίση που υπάρχει, όπως είπε, στο χώρο της θεολογικής επιστήμης. Μίλησε για τα προβλήματα των θεολόγων και τις ρωγμές που δημιουργούνται από την έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης στο χώρο. «Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στο σπίτι μας. Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχει και η άλλη όχθη που πρέπει να συνεργαστούμε. Το ερώτημα είναι τι θέλουμε και τι ζητάμε. Είναι δύσκολο να ανιχνεύσουμε τι θέλουν οι άλλοι. Είναι όμως ακατανόητο εμείς οι θεολόγοι να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για το τι θέλουμε» υπογράμμισε....
«Αν δεν συνειδητοποιήσουμε την πνοή των ανέμων, αν δεν καταλάβουμε εγκαίρως τον «όμορφο» μοντέρνο αθεϊσμό θα βρεθούμε έξω από την ιστορία αυτού του τόπου. Πρέπει να αναρωτηθούμε: Τι είναι τα θρησκευτικά; Βίωμα; Γνώσεις; βαθμός; Μήπως πρέπει να δούμε πιο πέρα; Όταν οι γονείς δουν το παιδί να κουράζεται θα του πουν άσε τα θρησκευτικά… Πρέπει να χαράξουμε συγκεκριμένη πορεία» κατέληξε.

6 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Α.Α. Ιερώνυμος :"Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στο σπίτι μας"

ΚΧ : Τι εννοεί; Το διαμέρισμα στο οποίο εμείς ζούμε ή "να δούμε τι συμβαίνει" σε όλη την πολυκατοικία - έστω, το οικοδομικό "μας" τετράγωνο;

Α.Α. Ιερώνυμος :"Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχει και η άλλη όχθη που πρέπει να συνεργαστούμε"

ΚΧ : Οπωσδήποτε, μόνοι δεν είμαστε. Υπάρχουν και άλλοι, με διαφορετικά από τα δικά μας ενδιαφέροντα. Αυτοί θέτουν τους όρους συνεργασίας, όχι εμείς.

Α.Α. Ιερώνυμος :"Το ερώτημα είναι τι θέλουμε και τι ζητάμε"

ΚΧ : Ζητούμε και θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους. Αλλά δεν μας αφήνουν. Πληρώνουν και εξαγοράζουν ανθρώπους, που θα τους εξυπηρετήσουν στα δόλια και σατανικά τους σχέδια.

Α. Α. Ιερώνυμος :"Είναι δύσκολο να ανιχνεύσουμε τι θέλουν οι άλλοι"

ΚΧ : Λάθος εκτίμηση. Δεν ξέρω αν είναι σκόπιμη. Το τι θέλουν οι άλλοι, είναι γνωστό από τότε που ξεσηκωθήκαμε για να αποτινάξουμε τη δουλεία των 400 χρόνων. Ήθελαν να διώξουμε εμείς τον Τούρκο για να πάρουν αυτοί αναίμακτα ό,τι εμείς με το δικό μας αίμα κατακτήσαμε : Την πατρίδα και την ελευθερία. Σχεδόν, το έχουν πετύχει και ας μην παριστάνει τον ανήξερο ο μακαριώτατος.

Πληροφοριακά, τον ενημερώνω ότι η Κύπρος πουλούθηκε στους Άγγλους, η γη και μαζί της οι άνθρωποι, λόγω του δυσθεώρητου χρέους της οθωμανίας (κατά το σοβιετία) στους Βρετανούς τραπεζίτες. Δεν είχαν λεφτά για να ξοφλήσουν τα χρέη τους οι Τούρκοι και πούλησαν την Κύπρο. Γη και ανθρώπους μαζί, επαναλαμβάνω. Ας ανοίξει μια σοβαρή εγγκυκλοπαιδεία να το πληροφορηθεί. Το ίδιο γίνεται και σήμερα με τη δυστυχισμένη πατρίδα και τους ανάξιους και άπληστους κυβερνήτης που της έλαχαν. Το τραγικό και απίστευτο, είναι ότι οι πωλητές είναι Έλληνες! Είναι;

Α.Α. Ιερώνυμος :"Είναι όμως ακατανόητο εμείς οι θεολόγοι να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για το τι θέλουμε"

ΚΧ : Διόλου "ακατανόητο". Όλοι οι, σε εισαγωγικά, θεολόγοι είναι μάλλον ... κακολόγοι - με ολίγην παπολογία, προτεσταντολογία και φίρδην μίγδην ορθοδοξολογία, μακαριώτατε ...

"Μάς έσφιξε το Κούρο-Σίβο σαν μια ζώνη/ κι εσύ κοιτάς ακόμη πάνω απ' το τιμόνι/ πώς παίζει ο μπούσουλας, καρτίνι με καρτίνι"

... αφού, περί "Θεολογίας και Τέχνης" ο λόγος.

"Είναι παράξενα της Ίντιας τα φανάρια/ και δεν τα βλέπεις, καθώς λένε με το πρώτο"

Τα φανάρια της Ίντιας δεν είναι καθόλου παράξενα, μακαριώτατε. Τα βλέπεις "με το πρώτο" αρκεί να μην πάσχεις από ιδιοτέλεια, αυταρέσκεια, οίηση και τα λοιπά γνωστά, αλλά άγνωστα στους μεταπατερικούς, συναφειακούς και άλλους ... κακολόγους.

"Είναι παράξενα της Ίντιας τα φανάρια/ και δεν τα βλέπεις, καθώς λένε με το πρώτο"

Τα φανάρια της Ίντιας δεν είναι καθόλου παράξενα, μακαριώτατε. Τα βλέπεις "με το πρώτο" αρκεί να μην πάσχεις από ιδιοτέλεια, αυταρέσκεια, οίηση και τα λοιπά γνωστά, αλλά άγνωστα στους μεταπατερικούς, συναφειακούς και άλλους ... κακολόγους.

Αυτό το τελευταίο, σχετικά με το ερώτημα που μας καλείται να θέσουμε έκαστος στον εαυτό του και έχει ως ακολούθως : "Πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι τα θρησκευτικά; Βίωμα; Γνώσεις; βαθμός; Μήπως πρέπει να δούμε πιο πέρα;"

Αντιοικουμενιστής είπε...

Πρέπει να αστειεύεται ο "μακαριότατος" για αυτά που ισχυρίζεται! Σοβαρά "μακαριότατε" οι θεολόγοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν; Όταν εσύ συνεργάζεσαι με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της διασπαστικής οργάνωσης θεολόγων "ο καιρός" υψηλόβαθμο στέλεχος εκπαίδευσης και του αναθέτεις την διεύθυνση του επισήμου περιοδικού της Εκκλησίας της Ελλάδος; Αντί να καταγγείλεις τους διασπαστές της ΠΕΘ, δεν είσαι εσύ που τους δίνεις με κάθε ευκαιρία ψήφο εμπιστοσύνης και de facto αναγνώριση ως επίσημος φορέας και εκπρόσωπος των εν Ελλάδι θεολόγων; Και διερωτάσαι και απορείς, ωσάν να έχεις παντελή άγνοια ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι θεολόγοι; Όχι "μακαριότατε"! Τα υποκριτικά σου ερωτήματα στα αντιστρέφω και σε ρωτώ ευθέως; Στηρίζεις ναι ή όχι τον οικουμενισμό; Στηρίζεις ναι η όχι τη νέα τάξη και την παγκοσμιοποίηση; Είσαι υπέρ ή ενάντια στον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών; Είσαι υπέρ ή ενάντια στην κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών; Ποιαν ένωση αναγνωρίζεις ότι εκπροσωπεί τους θεολόγους εν Ελλάδι; Την ΠΕΘ ή τον "καιρό"; Είσαι υπέρ ή ενάντια στον χωρισμό Εκκλησίας και Ελληνικού Κράτους; Στηρίζεις ή καταδικάζεις την μεταπατερική θεολογία και την θεολογία της συνάφειας; Είσαι υπέρ ή κατά της κάρτας του πολίτη; Είσαι υπέρ ή ενάντια στην μετάφραση των λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Λατρείας; Είσαι υπέρ ή ενάντια στην αντικατάσταση των Αγιογραφικών Κειμένων της Παλαιάς ή Νέας Διαθήκης από μεταφράσεις της "βιβλικής εταιρίας" οι οποίες "διόρθωσαν" τα δήθεν λάθη της μετάφρασης των Ο΄ πάνω στις οποίες έχουν θεμελιωθεί όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι, το Δόγμα και η Διδασκαλία της Μιάς Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας; Ενθαρρύνεις ή εναντιώνεσαι στην συμμετοχή ιερέων και θεολόγων σε οικουμενιστικές συναθροίσεις, εβδομάδες δήθεν προσευχής για την ενότητα, στην παρουσίαση βιβλίων διδασκαλίας άλλων δογμάτων και σε άλλες νερόβραστες νεοταξίτικης έμπνευσης κοσμικές συναθροίσεις με ολίγον θεολογικόν μπουφέ; Ποιές είναι οι απόψεις σου για τις "υψηλές" θεωρίες: α. των δύο "πνευμόνων", β. των "αδελφών εκκλησιών" άλλων δογμάτων, γ. τη συσχέτιση των εννοιών "παγκόσμιο συμβούλιο εκκλησιών (sic)" και συμμετοχή Ορθοδόξων αντιπροσώπων και μάλιστα κληρικών(!!!) με την ομολογία στο σύμβολο της πίστεως πιστεύω εις Μίαν Αγίαν Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν, δ. Μιά Εκκλησία αλλά "διηρεμένη", ε. αν η Αρμενική θρησκευτική ομολογία μπορεί να καλείται "Ορθόδοξη Εκκλησία". Είσαι υπέρ ή ενάντια στην κάθαρση της Εκκλησίας από λειτουργούς της και μάλιστα υψηλόβαθμους οι οποίοι είναι πηγή σκανδάλων ή ακόμα χειρότερα με τον βίο και την πολιτεία τους σκανδαλίζουν διαρκώς και με κάθε τρόπο τον Φιλόχριστο Ορθόδοξο Λαό; Είναι ακατανόητο "μακαριότατε" τρία χρόνια στον θρόνο της αρχιεπισκοπής Αθηνών, να μην γνωρίζουμε εμείς οι πιστοί τι ακριβώς και ξεκάθαρα πρεσβεύεις...

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς το ιστολόγιο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ,

Ελπίζω να έχω την άδειά σας, προκειμένου να αναρτήσω το σχόλιο του Αντιοικουμενιστή στην ιστοσελίδα που επιμελούμαι.

thriskeftika είπε...

Ασφαλώς κ. Χριστοδουλίδη μπορείτε να αναδημοσιεύσετε ό,τι θέλετε.

Ανώνυμος είπε...

Τα συγγραφικά δικαιώματα του σχολίου του Αντιοικουμενιστή, τα έχει ο Αντιοικουμενιστής, κ.Χριστοδουλίδη, και όχι το blog.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ,ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ,
ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ "ΤΡΕΙΣ ΚΙ'Ο ΚΟΥΚΟΣ",ΣΑΝ ΤΟΥΣ "Γ.Ο.Χ." ΜΕ ΔΥΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ.ΜΗΠΩΣ Ν'ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΗΛΟ-ΑΦΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ?
ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙ,"ΜΕ ΡΕΓΟΥΛΑ",ΓΙΑ ΔΕΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ... * ΠΟΤΕ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ? * ΠΟΣΗ ΘΡΗΣΚ.ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ "ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ"ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΟΡΘ/ΞΟΥΣ?
* ΓΙΑΤΙ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΝΤΗΚ/ΝΟΙ,ΑΝΤΒΕΝΤΙΣΤΕΣ,ΧΙΛΙΑΣΤΕΣ,ΚΛΠ...ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ "MEA CULPA", * ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟ- ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚ/ΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ? * ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ,ΠΟΥ ΣΥΝΑΓΕΛΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΔΕΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ,ΧΤΥΠΟΥΝ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦ. ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ .....,ΨΟΦΑΝΕ ΓΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ ΑΡΜ",ΕΝΩ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ !* ΠΟΣΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΑΣΚΟΥΝ ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗ Η ΓΡΑΦΟΥΝ ....ΑΔΕΙΕΣ ΓΑΜΩΝ...ΜΕΤΑ ΤΥΧΕΡΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΩΝ ΧΡΥΣΟΚΕΝΤΙΤΩΝ ΑΜΦΙΩΝ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ,ΓΙΝΑΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗ ,ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ,ΑΠΛΟΤΗΤΑ,ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΖΗΛΟΣ,ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ Η "ΝΟΜΩ ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ",ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Ο...ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΩ...
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΣΤΕΡΙΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ
ΙΑΝ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)