20/2/11

Τα Θρησκευτικά στην Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου

Ως γνωστόν τα Θρησκευτικά στην Α΄ τάξη στο σημερινό Λύκειο είναι μάθημα υποχρεωτικό (όπως σε όλο το Λύκειο) και διδάσκονται για δύο ώρες εβδομαδιαίως από το σχολικό βιβλίο «Ορθόδοξη Πίστη και Λατρεία» (βλ. φωτογραφία).
Όπως δήλωσε πρόσφατα η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου εντός του Μαρτίου θα ανακοινωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ τάξης του Νέου Λυκείου που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο και για την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012. Το μάθημα της Ιστορίας θα παραμείνει υποχρεωτικό στην Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου. Καμία όμως υπουργική διαβεβαίωση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής για διατήρηση της υποχρεωτικότητας και του θρησκευτικού μαθήματος. Ασαφές είναι επίσης εάν το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄τάξης θα τεθεί προς διαβούλευση ή θα ανακοινωθεί ως ειλημμένη κυβερνητική απόφαση. Μέχρι πρότινος το Υπουργείο Παιδείας μιλούσε για συνολικό σχέδιο για όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου που θα περνούσε από διαβούλευση... Τώρα η ανακοίνωση για τη Β΄και Γ’ τάξη μετατίθεται για αργότερα και είναι αμφίβολο αν θα τεθεί για διαβούλευση και για πόσες μέρες ένα περιορισμένο σχέδιο που θα αφορά μόνο στην Α΄ τάξη του Λυκείου.
Ως θεολόγοι οφείλουμε να εντείνουμε τις πιέσεις μας με κάθε τρόπο εντός των επομένων ημερών ώστε το μάθημά μας να παραμείνει υποχρεωτικό καταρχήν στην Α΄ Λυκείου και κατόπιν σε όλο το Νέο Λύκειο. Προφανώς τα στελέχη του υπουργείου μετρούν τις αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει η ένταξη ενός μαθήματος στη λίστα των επιλεγομένων. Με δεδομένη τη βαριά πολιτική ατμόσφαιρα και τα σενάρια εκλογών να παραμένουν ανοιχτά, στην παρούσα συγκυρία με μια συντονισμένη δράση μπορούμε να πετύχουμε τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών σε όλο το Νέο Λύκειο.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΑ ΤΕΘΕΙ...ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ;Η ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΩΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΑΔΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΔΒΜΘ...ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΗΔΗ!ΜΟΝΟ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΟΥ ΧΕΡΕΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΝΗΣΗ(ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΕΙ ΠΟΛΥ!)ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ
ΠΙΕΣΗ...

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

΄σημασια δεν έχει ποιός κυβερνά αλλά τί κάνει η διοικούσα εκκλησία ...πάντως επί Νέας Δημοκρατίας όταν είχαν βγει οι εγκύκλιοι, με ένα τηλέφωνο του Αρχιεπισκόπου,ανακλήθηκαν...τώρα η ''αριστερά του Κυρίου'' τι θα κάνει;

Ανώνυμος είπε...

ποτέ δεν ανακλήθηκαν οι εγκύκλιοι Στυλιανίδη. απλώς τότε υπήρξε δυναμική αντίδραση πολλών επισκόπων...

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΑΝ:ΔΙΑΘΟΧΙΚΑ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ
Α)91109/Γ2/10.07/2008
β)104071/Γ2/04/08/2008
Γ)109744/Γ1/26/08/2008,Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ (ΗΤΟΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ,ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ)

Ανώνυμος είπε...

Οι ανακρίβειες βλάπτουν σοβαρά τα πάντα. Σαφώς και ποτέ δεν ανακλήθηκαν οι περίφημες εγκύκλιοι.

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν υποχρεούται να δηλώσει το θρήσκευμά του. Επί της ουσίας μετά τις εγκυκλίους της ΝΔ όποιος γουστάρει, όποτε γουστάρει και χωρίς να εξηγήσει κανένα λόγο μπορεί να φύγει από τα Θρησκευτικά. Τα άλλα περί ετεροδόξων και αλλοθρήσκων είναι στάχτη στα μάτια.

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2008
Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε δυο κουβέντες από αυτά τα οποία εξαγγείλατε;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Γιορτάζουμε ουσιαστικά την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία αλλά και την πολιτεία για τη μέριμνα που πρέπει να επιδείξει, όσον αφορά τα δικαιώματα του παιδιού.
Ενεργοποιούμε εκ νέου το Παρατηρητήριο του Παιδιού, το οποίο έχει σαν στόχο πρώτα απ’ όλα να ενημερώνει τη νέα γενιά, να ευαισθητοποιεί την κοινωνία και να κινητοποιεί την πολιτεία, ώστε να αναλαμβάνονται οι πρέπουσες πρωτοβουλίες προκειμένου αυτά τα δικαιώματα να προστατεύονται στην πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα προστατέψετε π.χ. παιδιά με παραβατικότητα, με ναρκωτικά;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Είναι ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται. Έχουμε υπογράψει προγραμματική συμφωνία με αρκετούς δικηγορικούς συλλόγους στη χώρα, για να παρέχουν δωρεάν νομική προστασία σε νέα παιδιά.
Έχουμε επίσης συνεργαστεί με Πανεπιστήμια για να παρατηρούν διάφορα κοινωνικά φαινόμενα που εμφανίζουν έξαρση και να υποδεικνύουν τις κατάλληλες νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλαμβάνονται από το κράτος.
Έχουμε μπει μπροστά σε μια σειρά από ενημερωτικές καμπάνιες προς γονείς, παιδιά, αλλά και κοινωνικούς φορείς σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με δικαιώματα του παιδιού και γενικότερα υπάρχει ένα φάσμα δραστηριοτήτων το οποίο θα εκδηλώνεται όχι μόνο κεντρικά αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματα των παιδιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ υπάρχει ένα άλλο θέμα σχετικά με διάφορους Διευθυντές σχολείων, οι οποίοι παρά την οδηγία σας, παρά την εγκύκλιό σας, ζητούν από τους γονείς να δηλώνουν για ποιο λόγο απαλλάσσεται το παιδί τους από το μάθημα των θρησκευτικών.
Αυτό είναι η μία πλευρά του ερωτήματος και η άλλη είναι η διαφωνία που έχετε με το Συνήγορο του Πολίτη. Εγώ προσωπικά δεν την έχω καταλάβει.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πρώτα απ’ όλα θα σας πω ότι το θέμα έχει λυθεί οριστικά μέσα από τις εγκυκλίους τις οποίες έχουμε στείλει. Και βεβαίως η διοίκηση σε όλο της το φάσμα θα πρέπει να παρακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.
Αν θέλετε να επαναλάβω το περιεχόμενο αυτών των οδηγιών, να σας πω ότι το μάθημα των θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό για όλους. Οι αλλόθρησκοι ή οι ετερόδοξοι έχουν δικαίωμα για λόγους συνείδησης να εξαιρεθούν, χωρίς όμως να δηλώσουν το δόγμα στο οποίο πιστεύουν και έτσι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα.
Επομένως η εξαίρεση αφορά τους μη ορθόδοξους. Από εκεί και μετά όποιος εξαιρείται, αν είναι αλλοδαπός μπαίνει σε ένα μάθημα ενισχυτικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, αν είναι ημεδαπός αλλά ετερόδοξος ή αλλόθρησκος, ο Σύλλογος Διδασκόντων ορίζει πώς θα καλύπτεται η χαμένη ώρα με την παρακολούθηση μαθημάτων που πιθανότατα ο ίδιος ο μαθητής είναι αδύναμος.
Από εκεί και μετά, για το θέμα του Συνήγορου του Πολίτη, νομίζω ότι έχει δημοσιοποιηθεί ποια ήταν η ενόχληση του Υπουργείου Παιδείας. Θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε, υπερέβη ουσιαστικά κάποια όρια και περιγράφεται στην επιστολή μου ο ακριβής λόγος για τον οποίο εκφράστηκε αυτή η δυσαρέσκεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή το μάθημα είναι υποχρεωτικό για τους ορθόδοξους.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Σαφώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς λέτε, αλλά πώς θα αποδείξω εγώ ότι είμαι ορθόδοξη; Θα πρέπει να πάω μια επιστολή, ένα δικαιολογητικό;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Όταν γίνεται αναφορά σε θέματα συνείδησης, εννοούμε τη θρησκευτική συνείδηση. Δεν μπορούν να υπεισέρχονται στον όρο συνείδηση ιδεολογικοί, πολιτικοί ή άλλοι λόγοι που μπορούν να νομιμοποιήσουν μια τέτοιου είδους εξαίρεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε.

thriskeftika είπε...

Ανώνυμε 21 Φεβρουαρίου 2011 12:39 μ.μ., κάνεις λάθος. Δεν μπορεί καθένας "που γουστάρει" να παίρνει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.

Όσον αφορά τον Στυλιανίδη, παρόλο που μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι εγκύκλιοι του και τη συντονισμένη αντίδραση Θεολόγων σε συνεντεύξεις αρνιόταν το δικαίωμα απαλλαγής για τους Ορθόδοξους μαθητές, όμως ποτέ δεν απέσυρε τις δικές του εγκυκλίους.

Το θολό τοπίο των απαλλαγών ξεκαθάρισε με την Απάντηση της σημερινής Υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου προς τον Φώτη Κουβέλη όπου ξεκαθαρίζεται ότι "οι μαθητές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αλλοθρήσκων ή των ετεροδόξων δεν μπορούν να απαλλάσσονται". Δείτε όλόκληρη την Απάντηση εδώ: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_9793.html

Επιπλέον εκκρεμεί απάντηση του Υπουργείου σε ερώτημα του Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων Α.Τσακούμη για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά με το οποίο ουσιαστικά ζητείται πλήρης κατάργηση των εγκυκλίων Στυλιανίδη, οπότε θα επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση της απαλλαγής για τους αλλόθρησκους και ετερόδοξους μόνον με αρνητική δήλωση "επειδή δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος".

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι θεολόγοι ξεγελούν τον εαυτό τους και όποιον άλλον μπορούν. Θα καταλάβουν την αλήθεια, όταν αντιμετωπίσουν την πρώτη «ψαγμένη» αίτηση μαθητή -μέσω κηδεμόνα αν είναι ανήλικος- όπου βάσει … εγκυκλίων θα επιθυμεί απλά απαλλαγή από τα θρησκευτικά, ακόμα και μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Μέσω ποιάς νομικής οδού δε θα ικανοποιηθεί το αίτημα, αφού κανείς φυσικά δεν υποχρεούται σε δήλωση θρησκεύματος; Ποια διεύθυνση σχολείου θα απορρίψει το αίτημα, επειδή «ξέρει» πως ο αιτών είναι ορθόδοξος χριστιανός και πόσο νομιμοποιείται να το κάνει; Ακόμα πόση νομική αντοχή έχουν τερτίπια του τύπου «δε μας το ζήτησες στην αρχή της σχολικής χρονιάς»; Μήπως η θρησκευτική πίστη υπόκειται σε χρονικά περιθώρια μεταβολής της; Τότε ας πάνε στη Νέα Δημοκρατία να τους υποδείξει μεθόδους εφαρμογής των εγκυκλίων της.

thriskeftika είπε...

Ανώνυμε 21 Φεβρουαρίου 2011 3:59 μ.μ.,
εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας προβλέπουν την εντός των πρώτων ημερών του έτους υποβολή αίτησης απαλλαγής. Επίσης το σχολείο γνωρίζει (και όχι απλώς υποψιάζεται) το θρήσκευμα των μαθητών πυο αναγράφεται στις καρτέλες τους αλλά και στα Απολυτήριά τους και ως εκ τούτου μπορεί, βάσει των εγκυκλίων που παραπάνω αναφέρουμε, να στερήσει το δικαίωμα απαλλαγής από Ορθόδοξο μαθητή. Είναι μάλιστα αστείο να προστατεύεται δήθεν ως "προσωπικό δεδομένο" το θρήσκευμα από το να δηλώνεται (όταν πρόκειται για τις αιτήσεις απαλλαγής) ενώ σε άλλα έγγραφα του σχολείου γνωστοποιείται! Άλλωστε, ακόμη κι αν επανέλθουμε στην εγκύκλιο Γκεσούλη και καταργηθούν οι εγκύκλιοι Στυλιανίδη, από τους αιτούντες απαλλαγή δεν απαιτείται θετική δήλωση του θρησκεύματος αλλά αρνητική δήλωση ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το ότι κάποιοι θεωρούν ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων ακόμη κι αυτή την αρνητική δήλωση είναι νομικίστικο τερτίπι που δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν "ψαγμένο" διευθυντή στη χορήγηση απαλλαγής σε Ορθόδοξο μαθητή.

Δεν θα κάνουμε αναλυτικότερη νομική παρουσίαση για το θέμα. Δείτε σχετικές μας αναρτήσεις πατώντας την ετικκέτα ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜτΘ.

Στην παρούσα φάση και βάσει των μέχρι σήμερα υπαρχουσών εγκυκλίων Ορθόδοξοι μαθητές δεν δικαιούνται απαλλαγής από το μάθημα. Είναι σαφής η αναφερόμενη παραπάνω Απάντηση της υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου.

Ανώνυμος είπε...

Κ. Διαχειριστή
Λέτε πως «εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας προβλέπουν την εντός των πρώτων ημερών του έτους υποβολή αίτησης απαλλαγής. Επίσης το σχολείο γνωρίζει (και όχι απλώς υποψιάζεται) το θρήσκευμα των μαθητών πυο αναγράφεται στις καρτέλες τους αλλά και στα Απολυτήριά τους και ως εκ τούτου μπορεί, βάσει των εγκυκλίων που παραπάνω αναφέρουμε, να στερήσει το δικαίωμα απαλλαγής από Ορθόδοξο μαθητή. Είναι μάλιστα αστείο να προστατεύεται δήθεν ως "προσωπικό δεδομένο" το θρήσκευμα από το να δηλώνεται (όταν πρόκειται για τις αιτήσεις απαλλαγής) ενώ σε άλλα έγγραφα του σχολείου γνωστοποιείται!» Αυτά και όλα σωστά να είναι πιστεύω πως δε θα αρκέσουν πλέον νομικά, όταν «φουσκώσει» το θέμα να αποτρέψουν μια αίτηση σαν την προαναφερθείσα.
Επιτρέψτε μου ακόμα να πιστεύω, πως ανάμεσα στη φιλοσοφία και την πρακτική εφαρμογή της εγκυκλίου Γκεσούλη και όσων προέκυψαν το 2008 υπάρχει χάος μέγα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Καλό απόγευμα.

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκαιο ο ανώνυμος, κάνετε λάθος.
Όποιος θέλει αμέσως απαλάσσεται απο το Μάθημα.
Αυτό δυστυχώς ισχύει σε όλα τα σχολεία (ίσως εκτός εξαιρέσεων) και μην κάνετε τα στραβά μάτια.

Κ.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη ,αλλά θα το επαναλάβω ακόμη μία φορά (όπως σε προηγούμενο Post ):
Σε καμία περίπτωση απόφαση Γεν.Γραμματέα,όπως στην περίπτωση των γνωστών τριών εγκυκλίων ) δεν μπορεί να υποκαταστήσει απόφαση Υπουργού-ρωτήστε όποιον (καλοπροαίρετο) νομικό θέλετε. Συνεπώς ουσιαστική ισχύ δεν έχει καμία από τις τρείς αυτές εγκυκλίους του 2008 . Νομικά εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση Γκεσούλη ,δηλ.ρητή γραπτή δήλωση του κηδεμόνα ότι το τέκνο του δεν είναι Ορθόδοξος Χριστιανός.
Αλλά ακόμη και να μην ισχύει το παραπάνω η τρίτη εγκύκλιος ήταν σαφής : απαλλάγή προβλέπει μόνο για τους ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ μαθητές.

Η ουσία φίλοι μου είναι το κατά πόσον κάποιοι υπέυθυνοι άνθρωποι του Υπουργείου αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του Μαθήματος ως πρώτιστο και αναγκαιότατο πνευματικό (κι όχι μόνο) εφόδιο για τη σωτηρία των μαθητών τους και ,κατ'επέκταση ,τη μοναδική συμβολή του για την καλλιέργεια των μελλοντικών ηθικών και χρήσιμων για την ίδια την κοινωνία πολιτών της ,πολιτών που η ίδια τους έχει ανάγκη!
Σας ευχαριστώ.

Υ.Γ. Δεν υπάρχει φυσικά καμία διάθεση κατάκρισης ˙ σχόλια και διαπιστώσεις κάνω.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)