3/2/11

Άννα Διαμαντοπούλου, "Γίνεται αναμόρφωση της ύλης του μαθήματος των Θρησκευτικών"

Κατά τη διάρκεια διάλεξής της στο London School of Economics η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στο χωρισμός Εκκλησίας – Πολιτείας αλλά και στο μάθημα των Θρησκευτικών.
Στην προσωπική ιστοσελίδα της Υπουργού όπου δημοσιεύονται σημεία της ομιλίας της σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, η Υπουργός σημείωσε ότι ο θεσμός της Εκκλησίας είναι συνδεδεμένος με πολλούς τομείς της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά όσον αφορά στην Παιδεία δήλωσε ότι η αναμόρφωση της διδακτέας ύλης των μαθημάτων αφορά και στα θρησκευτικά».
Εκτενέστερο ωστόσο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αναφέρει: «Σε ερώτηση για το διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους σχολίασε ότι η σωστή απάντηση στο δίλημμα είναι «ναι», ότι δηλαδή πρέπει να επέλθει διαχωρισμός, αλλά όπως είπε το πρόβλημα είναι πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο διαχωρισμός. Ως προς τη σχολική ύλη σημείωσε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσεται από εκκλησιαστικές επιρροές και θα αναφέρεται πλέον σε όλες τις θρησκείες»...
Όπως όλα δείχνουν ήταν απόλυτα ορθές οι πληροφορίες του κ. Αναστάσιου Μαρίνου, Ἀντιπροέδρου τοῦ ΣτΕ ἐ.τ., όταν σε άρθρο του στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σημείωνε ότι «διάφοροι δέ πληροφορίαι λέγουν ὅτι ἡ κ. Διαμαντοπούλου, πεισθεῖσα πλέον ὅτι κατάργηση τοῦ μαθήματος θά προσέκρουεν εὐθέως πρός τό Σύνταγμα, πού δέν θά ἤθελε νά τό διακινδυνεύσει, ἐρωτοτροπεῖ πρός τήν ἰδέαν τῆς μετατροπῆς τῆς διδασκαλίας τοῦ μαθήματος εἰς θρησκειολογικήν». Είναι δε σαφές ότι το έργο της μετατροπής αυτής έχουν αναλάβει και εκτελούν οι συγκροτούντες την Ομάδα Εργασίας για την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών σε Γυμνάσια και Δημοτικά. Ως γνωστόν η μεγάλη πλειονότητα των μελών της Ομάδας ανήκει στον σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ» ενώ μεθοδευμένα έχουν αποκλειστεί τόσο τα μέλη της ΠΕΘ όσο και του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας – Θράκης. Οι επιστολές διαμαρτυρίας των δύο αυτών συλλόγων προς την Υπουργό Παιδείας δεν έτυχαν καμίας απάντησης προφανώς διότι, όπως αποδεικνύουν και οι τωρινές δηλώσεις της Υπουργού, υπάρχει σχέδιο μετατροπής του μαθήματος σε θρησκειολογικό με τη συνεργασία κυβέρνησης και Θεολόγων παντός καιρού.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως και στο θέμα της "κάρτας του πολίτη" όλα γίνονται κρυφά! Θα μας τα παρουσιάσουν ως είλημμένες αποφάσεις που "τις επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση"!!! Όμως υπάρχει Θεός και βλέπει και ελέγχει τα πάντα! Μην αμφιβάλλουμε ότι τίποτα δε θα κάνουν αν δεν το επιτρέψει - αναχθεί ο Θεός! Ας μη σταματάμε να προσευχόμαστε για την Πατρίδα μας, την Εκκλησία μας, τα παιδιά μας!

Ανώνυμος είπε...

Ως γνωστόν η μεγάλη πλειονότητα των μελών της Ομάδας ανήκει στον σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ» ενώ μεθοδευμένα έχουν αποκλειστεί τόσο τα μέλη της ΠΕΘ όσο και του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας – Θράκης.

Ποια μεθόδευση; Γιατί δε λέτε την αλήθεια, ότι η ΠΕΘ μπορούσε, αλλά δε θέλησε να συμμετάσχει σ' αυτή τη συνδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων; Κι ενώ η θέση της εκεί ήταν πολύτιμη, προτίμησε μια στάση που θυμίζει ελληνική αριστερά;

thriskeftika είπε...

"η ΠΕΘ μπορούσε, αλλά δε θέλησε να συμμετάσχει σ' αυτή τη συνδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων".

Πως βγάζετε το συμπέρασμα "δεν θέλησε"; Πότε ενημερώθηκε η ΠΕΘ ότι συγκροτείται Ομάδα εργασίας για τα Θρησκευτικά; Έγινε κάτι τέτοιο; Πότε αρνήθηκε η ΠΕΘ τη συμμετοχή της σε αυτή την Ομάδα; Το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Η ΠΕΘ επιθυμεί τη συμμετοχή της και με Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας ζητά την άμεση ανασυγκρότηση της Ομάδας εργασίας και τη συμμετοχή μελών της σε αυτήν.

Την έλλειψη ενημέρωσης όλων των Θεολόγων, εκτός από αυτούς του ΚΑΙΡΟΥ, επισημαίνει στην Επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας ο Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης. Μεταξύ άλλων εκεί σημειώνεται: "Αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, ωστόσο, δεν τηρήθηκαν κατά τη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας που αφορά στο μάθημα των θρησκευτικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφενός οι σχετικές επιλογές έγιναν αυθαίρετα και χωρίς αξιοκρατία κι αφετέρου σε κάθε περίπτωση δεν δόθηκε η προσήκουσα δημοσιότητα, δεδομένου ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ ούτε οι Θεολογικές Σχολές, ούτε οι Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε οι ελληνικές επιστημονικές θεολογικές ενώσεις, σχετικά με τη στελέχωση της Ομάδας αυτής, η οποία σημειωτέον δεν λειτουργεί εθελοντικά αλλά επ’ αμοιβή.
Και ενώ όλες σχεδόν οι άλλες ειδικότητες πληροφορήθηκαν επαρκώς, έστω και άτυπα, για την στελέχωση των επιμέρους Ομάδων Εργασίας από τους αρμόδιους για κάθε ειδικότητα Συμβούλους του Π.Ι., για τους θεολόγους δεν υπήρξε καμία σχετική ενημέρωση.
Παραδόξως, αντίθετα, υπήρξε στοχευμένη πληροφόρηση από τους αρμόδιους θεολόγους του Π.Ι. προς μια συγκεκριμένη ομάδα θεολόγων νεοφανούς σωματείου, με τους οποίους αποκλειστικά και σε διηνεκή βάση οι αρμόδιοι αυτοί συνεργάζονται".

Στατιστικός Θεολόγος είπε...

Ας μην κοροιδευόμαστε. Ο Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινσιτούτου είναι μέλος του ΚΑΙΡΟΥ.
Με τους θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ συννενοήθηκε και μέλη αυτού του συνδέσμου περιέλαβε στην Ομάδα εργασίας. Την ίδια στιγμή όλοι μαζί φρόντισαν να μην υπάρξει καμία ενημέρωση της ΠΕΘ, των Θεολογικών Σχολών, ακόμη και των Σχολικών Συμβούλων Θεολόγων (πόσοι αλήθεια ήξεραν ότι θα συγκροτηθεί Ομάδα εργασίας, πριν τη συγκρότησή της;)ώστε ο ΚΑΙΡΟΣ να έχει τον πλήρη έλεγχο της Ομάδας εργασίας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ διαψεύδει ότι μόνο δικά του μέλη είναι στην Ομάδα. Γιατί όμως δεν μας λέει πόσα μέλη της Ομάδας δεν είναι και δικά του μέλη; Και επιτέλους, γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των Θεολόγων που συμμετέχουν στην Ομάδα εργασίας; Γιατί;

Είναι φανεροί οι λόγοι που υπάρχει τόση θολούρα γύρω από το ζήτημα αυτής της ομάδας εργασίας. Μας τους αποκάλυψε (της ξέφυγε ή ήθελε να το πει;) η υπουργός παιδείας. Το μάθημα που ετοιμάζει η Ομάδα "θα αναφέρεται πλέον σε όλες τις θρησκείες" και θα έχει απαλλαχτεί από "εκκλησιαστικές επιρροές".

Αν βρω χρόνο θα επανέλθω.
Παρακαλώ μην κόψετε το σχόλιο μου. Μην τους φοβάστε. ΚΑΙΡΟΣ να τα πούμε έξω από τα δόντια

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των Θεολόγων που συμμετέχουν στην Ομάδα εργασίας;
---------------------
Για να αποφύγουν ανέξοδα την κατακραυγή από τους πολίτες

ΥΓ.: Κάθε Ομάδα Εργασίας παντού και πάντα έχει φυσικά πρόσωπα με ονοματεπώνυμο σε κάθε επαγγελματικό δημόσιο χώρο.

Εν προκειμένω...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)