31/3/11

Αναγκαία ενδοθεολογικά ξεκαθαρίσματα

Τον τελευταίο καιρό και εν αναμονή της ανακοίνωσης του Νέου Λυκείου πολλοί συνάδελφοι Θεολόγοι στράφηκαν έμμεσα ή άμεσα εναντίον της γραμμής του ιστολογίου μας για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Εμείς με τρόπο ξεκάθαρο ζητούσαμε τη διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου και εκφράζαμε έντονη ανησυχία για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Κάποιοι όμως θεολόγοι μας έκριναν υπερβολικούς και έδειξαν να υιοθετούν την θέση της Υπουργού ότι επί διαρροών του τύπου καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Και περίμεναν να διατυπώσουν την αντίδρασή τους κατά τη διαβούλευση για το Νέο Λύκειο, που όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα γίνει ποτέ!...
Άλλοι πάλι λίγες μόνο μέρες ή και ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του Νέου Λυκείου, όταν είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό στην Α΄ και Β΄ Λυκείου έσπευδαν να γράψουν ότι «οι εξελίξεις για το μάθημά μας στο νέο Λύκειο είναι μάλλον ενθαρρυντικές, καθώς το υπουργείο υιοθετώντας, ως φαίνεται τις προτάσεις του τομέα Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» διατηρούσε υποχρεωτικό μάθημα σε Α΄ και Β΄ Λυκείου. Βιάζονταν να αποδώσουν τη νίκη (!) στον «τομέα Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» παραβλέποντας τον αγώνα των Θεολόγων όλης της Ελλάδος αλλά και της ΠΕΘ που με ψηφίσματα και επιστολές διαμαρτυρίας άσκησαν πίεση στο Υπουργείο. Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Νέου Λυκείου και ενώ όλοι οι Θεολόγοι αντιληφθήκαμε την υποβάθμιση του μαθήματός μας από το Υπουργείο, εκείνοι συνέχισαν να μιλάνε για «θετικές» και «ικανοποιητικές εξελίξεις» που ασφαλώς υπήρξαν επειδή «η πολιτική ηγεσία αποδέχθηκε το πλαίσιο της σχετικής πρότασης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου». Λοιπόν αυτό το κατάντημα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο είναι κατόρθωμα του «τομέα Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου»; Πάντως, για να μην χάσουμε και τα λογικά μας, θυμίζουμε ότι στις 14/3/2011 η “Ενωση κύριου προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου” δήλωσε ότι «τα όργανα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Συντονιστικό Συμβούλιο, Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ολομέλεια) ουδέποτε μέχρι τώρα συνεδρίασαν με θέμα το Νέο Λύκειο. Τα μέλη του Κύριου Προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ενημερώνονται για το σχεδιασμό του Νέου Λυκείου από τον ημερήσιο τύπο».

Παρόμοια αλλά πιο προκλητική ήταν η δημοσίευση ιστολογίου που μπροστά στην (ανεπιβεβαίωτη) είδηση για υποχρεωτικό μάθημα δύο ωρών στην Α΄ και Β΄ τάξη του Νέου Λυκείου, άρχισε να πλέει σε πελάγη ευτυχίας και καλούσε όλους εμάς τους «συνωμοσιολόγους» να βρούμε το θάρρος και να ζητήσουμε συγγνώμη για όσα είχαμε πει τόσο καιρό. Μόνο που σε λίγα λεπτά, όταν έγινε γνωστό πως τα Θρησκευτικά της Β΄ Λυκείου θα είναι μονόωρο μάθημα, η προκλητική προτροπή αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από την εκτίμηση ότι «υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να αγωνιστούμε το μάθημα να είναι στο βασικό κορμό και στη Γ΄Λυκείου και να γίνει 2 ώρες στη Β'».

Ας μας κάνουν λοιπόν τώρα τη ΧΑΡΗ και με ΑΝΔΡΕίΑ ας ομολογήσουν οι συνάδελφοι ότι το σημερινό δυσμενές αποτέλεσμα για το μάθημά μας στο Λύκειο οφείλεται εν πολλοίς και στο πνεύμα καθησυχασμού που εκείνοι και κάποιοι φίλοι τους προωθούσαν και στην εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς την Υπουργό και άλλα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι άλλωστε οι μόνοι που εξαπατήθηκαν. Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος δεν αγωνιούσε υπερβολικά όλο αυτό τον καιρό διότι είχε τη διαβεβαίωση της Υπουργού ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει στα Θρησκευτικά χωρίς να ενημερωθεί πρώτα εκείνος.

Και τώρα; Τώρα άμεση, σαφής, ξεκάθαρη αντίδραση στην υπουργική απόφαση χωρίς προσωπικούς υπολογισμούς. Δεν έχουμε τίποτε εναντίον του Υπουργείου και των στελεχών του. Δεν θα ανεχτούμε όμως τόση απροκάλυπτη κοροϊδία και τέτοια υποβάθμιση του μαθήματός μας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος δεν αγωνιούσε υπερβολικά όλο αυτό τον καιρό διότι είχε τη διαβεβαίωση της Υπουργού ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει στα Θρησκευτικά χωρίς να ενημερωθεί πρώτα εκείνος"

ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΘΟΛΟΛΟΓΟΥΣ!

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ!

ΧΡ.ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΚΛΑΙΓΟΣΑΣΤΕ,ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΙ ΕΙΝΑ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ,ΠΑΡΌΛΗ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ.
Η ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ,ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ.
Α.Ι.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)