8/4/11

Οι Θεολόγοι της Λέσβου για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο

«Να ενταχθεί στα μαθήματα κορμού»
Ψήφισμά τους για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο γνωστοποίησαν στους αρμοδίους της κυβέρνησης και του νησιού εκπρόσωποι φορέων της Λέσβου που ασχολούνται με την εκπαίδευση. Σε αυτό κάνουν λόγο για τροποποίηση «πνευματικών εδραιωμάτων χιλιετιών», η οποία γίνεται ερήμην του ελληνικού λαού.
Το ψήφισμα συνυπογράφουν ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Κύριλλος Συκής, ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Παυλόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Γιουσμάς, ο πρόεδρος της Ορθόδοξης Αδελφότητας «Ευσέβεια» και του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσης «Ο Μέγας Βασίλειος», Θανάσης Φραγκόπουλος, ο πρόεδρος της Χριστιανικής Πνευματικής Κίνησης Μυτιλήνης, Ευστράτιος Μαντζουράνης, και ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Ν. Λέσβου, Παναγιώτης Τσαγκάρης...
Τα αιτήματα
Αυτό που τονίζουν, είναι πως το Σύνταγμα της χώρας καθορίζει ό,τι έχει σχέση με το συγκεκριμένο μάθημα, ενώ κάνουν λόγο για τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.
«Πιστεύουμε ότι το σχολείο είναι κατ’ εξοχήν μορφωτικό ίδρυμα, το οποίο στοχεύει να μορφώσει άρτιες, ολοκληρωμένες προσωπικότητες και όχι απλά εξαρτήματα της παραγωγικής μηχανής», σχολιάζουν οι υπογράφοντες. «Προσδοκούμε, λοιπόν, ένα σχολείο που δε θα καθιστά τους μαθητές μας, τα παιδιά μας, απλά “ρεζερβουάρ” πληροφοριών, αλλά θα προσφέρει σ’ αυτά Παιδεία, με την τρισυπόστατη διάστασή της ως εκπαίδευσης, μόρφωσης και ηθικής καλλιέργειας.»
Απαιτώντας τη συμπερίληψη της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων όλων των τάξεων του Νέου Σχολείου, τονίζουν: «Δεν είναι δυνατό να επιχειρείται να τροποποιηθούν θέσμια που εκπηγάζουν από “πνευματικά εδραιώματα χιλιετιών”, χωρίς την ειδική γι’ αυτό εξουσιοδότηση του ελληνικού λαού και πολύ περισσότερο μάλιστα, ερήμην αυτού.»

1 σχόλιο:

thriskeftika είπε...

Σχετικό δημοσίευμα έχει και η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ της Λέσβου:

http://www.dimokratis.gr/index.php?id=19190&view_option=subject

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)