8/6/11

Τελευταία ευκαιρία της Εκκλησίας να στηρίξει τα Θρησκευτικά στο Λύκειο

Συνεδριάζει την Παρασκευή για πρώτη φορά η Επιτροπή Διαλόγου Εκκλησίας –Πολιτείας υπό την προεδρία της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου. Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου προς την κυβέρνηση για το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές. Ο Αρχιεπίσκοπος και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου με την Πολιτεία έχουν την Παρασκευή την τελευταία ίσως ευκαιρία να διεκδικήσουν μαχητικά και να πετύχουν τη διατήρηση δίωρου μαθήματος Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο. Τα χρονικά όρια όχι απλώς στενεύουν αλλά έχουν σχεδόν μηδενιστεί αφού εντός του θέρους το Νέο Λύκειο θα γίνει επίσημα νόμος του κράτους και θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο...
Η μέχρι σήμερα υπουργική αδιαλλαξία και εμμονή στην υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος στο Νέο Λύκειο (με τη μετατροπή του σε μονόωρο στη Β΄ Λυκείου, σε επιλογής στη Γ΄ Λυκείου και την αλλαγή στο περιεχόμενό του στις δύο αυτές τάξεις) πρέπει να απαντηθεί με δυναμική παρέμβαση των μελών της Επιτροπής που θα εκπροσωπήσουν την Εκκλησία. Η μέχρι σήμερα τακτική των καλών σχέσεων και του καλόπιστου διαλόγου όχι μόνο δεν έφερε αποτελέσματα αλλά επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς υπολογισμούς ότι το σχέδιο υποβάθμισης της θρησκευτικής χριστιανικής παιδείας μπορεί να προχωρήσει χωρίς να συναντήσει σοβαρές εκκλησιαστικές αντιδράσεις.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων έχει αντιληφθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση μας εμπαίζει σε πολλά επίπεδα. Γι’ αυτό και ο καθένας αντιδρά με όποιο τρόπο εκείνος κρίνει καλύτερο. Πολύ περισσότερο η Πολιτεία μας εμπαίζει στα θέματα της χριστιανικής παιδείας. Δεν υπάρχουν πλέον περισσότερες παρά μόνο δύο επιλογές. Ή δυναμική παρέμβαση και απαίτηση διατήρησης του θρησκευτικού μαθήματος στο Λύκειο τουλάχιστον στη θέση και στις ώρες που διδάσκεται σήμερα ή χαμόγελα, δήλωση καλών προθέσεων και αναβολή λήψης απόφασης μέχρι την επόμενη συνάντηση των μελών της Επιτροπής διαλόγου Εκκλησίας –Πολιτείας. Στη δεύτερη περίπτωση τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο θα δεχτούν καίριο πλήγμα και το μόνο που θα έχουμε να αναμείνουμε θα είναι η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία που θα υποβαθμίζει εκ νέου το μάθημα έως την επίτευξη του τελικού στόχου της πλήρους κατάργησής του.

Οι μετέχοντες στην Επιτροπή διαλόγου με την Πολιτεία ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)