28/7/11

Ενημέρωση για διορισμούς, αποσπάσεις και αναπληρωτές

Για τους διορισμούς
Σημερινό (28/7/2011) δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ κάνει λόγο για «δραματική μείωση στους μόνιμους διορισμούς (κατά 75%) των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη φετινή σχολική χρονιά (2011-12) ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Πέρυσι είχαν διοριστεί περίπου 2.500 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές. Για φέτος οι πληροφορίες λένε ότι οι διορισμοί θα μειωθούν δραστικά και μπορεί να περιοριστούν μόνο σε 600 άτομα και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο "Εθνος" στελέχους του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το θέμα, που υπογράμμισε ότι "η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα για τη φετινή χρονιά..."».
Η εγκύκλιος για τους μόνιμους διορισμούς θα εκδοθεί εντός των ημερών... αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί ο Ενιαίος Πίνακας διορισμών. Δεν έχει επίσης οριστικοποιηθεί ο ακριβής αριθμός των διορισμών αλλά αν επαληθευτούν οι αριθμοί του παραπάνω δημοσιεύματος (600 εκπαιδευτικοί) ή άλλες πληροφορίες (που μιλούν για διορισμό 1000 εκπαιδευτικών) οπωσδήποτε στον κλάδο των Θεολόγων τα πράγματα θα είναι δραματικά με ελάχιστο αριθμό Θεολόγων να διορίζονται μόνιμοι. Υπενθυμίζουμε ότι οι ρυθμίσεις για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο, που μειώνουν τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος θα δημιουργήσουν τα επόμενα δύο χρόνια ακόμη λιγότερες ανάγκες και θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους ήδη μειωμένους διορισμούς θεολόγων που αναμένεται να γίνουν φέτος.

Για τους αναπληρωτές

Σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ «όσον αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000-6.000, ενώ πέρυσι είχαν διοριστεί συνολικά 15.000 άτομα»

Για τις αποσπάσεις
Ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αποσπάσεις σε Περιφερειακές Δ/νσεις και Δ/νσεις Εκπ/σης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης αλλά και αποσπάσεις σε διάφορους φορείς εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης. Αναμένεται προσεχώς η δημοσιοποίηση και των αποσπάσεων Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης σε Περιεφερειακές Διεθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπ/σης, πιθανόν και εντός της εβδομάδος. Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ θα ανακοινωθούν φέτος για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση των διορισμών στο τέλος Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι ενώ έχουν δημοσιοποιηθεί οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πολλούς φορείς (Πανεπιστήμια και ΑΣΠΑΙΤΕ, στην Ακαδημία Αθηνών, στη Σιβιτανίδειο, στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στο ΙΕΠ, στον ΕΟΠΠ και στο ΕΚΕΠ) δεν έχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, δοθεί στη δημοσιότητα οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Μητροπόλεις. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι έγιναν αποσπάσεις εκπαιδευτικών, κυρίως Θεολόγων, σε Μητροπόλεις που όμως ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν. Ως γνωστόν τέτοιες αποσπάσεις (σε Μητροπόλεις) μεταξύ των άλλων παίρνουν νεωτεριστές Θεολόγοι των κύκλων της Αρχιεπισκοπής αλλά και στελέχη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών του Βόλου, οι οποίοι απαλλαγμένοι από την ευθύνη της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις, και καθισμένοι αναπαυτικά στις έδρες τους αποφαίνονται συχνά πυκνά για το χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος που δεν διδάσκουν ή προωθούν την μεταπατερική θεολογία. Φέτος αναμένουμε την δημοσιοποίηση των αποσπάσεων αυτών (σε Μητροπόλεις), διαφορετικά θα δημοσιεύουμε εμείς κάθε σχετικό στοιχείο που περιέρχεται σε γνώση μας.

1 σχόλιο:

thriskeftika είπε...

Σχετικό άρθρο (28/7/2011) της ΗΜΕΡΗΣΙΑς:

Μείωση έως 80% στις προσλήψεις εκπαιδευτικών
Κύμα φυγής από τα σχολεία, καθώς αναμένεται να κατατεθούν 11.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης
«Μαχαίρι», ακόμη και έως 80%(!) σε σύγκριση με πέρυσι, στον αριθμό των μόνιμων διορισμών των εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά, φέρεται πως θα βάλει το υπουργείο Παιδείας. Αν και ο αριθμός δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα διοριστούν φέτος λιγότεροι από 1.000 εκπαιδευτικοί από περίπου 2.500 πέρυσι. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν στην «Η» ότι η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι διορισμοί δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών να κυμανθούν συνολικά γύρω στους 500 - 600(!).
Δραστική μείωση αναμένεται να υποστεί, εξάλλου, ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ήδη, η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου έχει προαναγγείλει από τη Βουλή ότι οι περικοπές στις προσλήψεις θα ξεπεράσουν το 50%. Πέρυσι, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είχαν προσληφθεί περίπου 15.000 αναπληρωτές, ενώ φέτος πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των προσλήψεων δεν θα ξεπεράσει συνολικά τους 5.000 - 6.000.
Φεύγουν κατά κύματα
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος το «κύμα» φυγής των εκπαιδευτικών από τα σχολεία, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών. Ο ακριβής αριθμός των εκπαιδευτικών που προτίθενται να συνταξιοδοτηθούν αναμένεται να οριστικοποιηθεί γύρω στις 10 Αυγούστου, αλλά ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 11.500 δάσκαλοι και καθηγητές θα οδηγηθούν στην «πόρτα» της εξόδου. Πέρυσι, είχαν κατατεθεί συνολικά 11.466 αιτήσεις εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, εκ των οποίων οι 3.930 αφορούσαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι 7.536 στη δευτεροβάθμια. Ο αριθμός αυτός ήταν εξαιρετικά υψηλός σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν και δεν ξεπερνούσε τις 4.500, με αποτέλεσμα να σημάνει «συναγερμός» στο υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων. Σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει μία πρώτη εικόνα για τη φετινή κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε στις αρχές Απρίλη από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να συλλέξουν στοιχεία για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που προτίθενται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων θα κλείσει οριστικά στις 10 Αυγούστου. Οι πληροφορίες για δραστική μείωση των διορισμών έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, εκπρόσωποι της οποίας εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές αφού χιλιάδες θα είναι τα κενά που θα παρουσιαστούν στα σχολεία της χώρας.
«Είναι προφανές ότι η εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο, ίσως, θύμα των περικοπών του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας που ψήφισε η κυβέρνηση», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο τέως πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Δημήτρης Μπράτης. Και καταλήγει: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση οφείλουν τώρα να συνειδητοποιήσουν το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στα σχολεία και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για τον αριθμό των προσλήψεων. Οι μόνιμοι διορισμοί δεν μπορεί να είναι, σε καμιά περίπτωση, ούτε κατά έναν λιγότερο από τις κενές οργανικές θέσεις και οι προσλήψεις των αναπληρωτών τόσες όσες χρειάζονται για να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά».
Χαρά Καλημέρη

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111723199

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)