13/9/11

O γραφικός Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή ενάντια στις θρησκευτικές τελετές στο χώρο του σχολείου

Γραφικοί έχουν καταντήσει οι βουλευτές της ποικιλόμορφης Αριστεράς με τις διαρκείς παρεμβάσεις τους στη Βουλή ενάντια σε κάθε χριστιανικό στοιχείο της ελληνικής παιδείας. Αυτή τη φορά ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας με θέμα «Οι θρησκευτικές τελετές που λαμβάνουν χώρα εντός σχολικού ωραρίου».
Η ερώτηση:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
12/9/11
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Οι θρησκευτικές τελετές που λαμβάνουν χώρα εντός σχολικού ωραρίου»
Στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με αρ. πρωτ. Φ.3 /788 / 95795/ Γ1/ 25-08-2011 με θέμα... «Βασικές κατευθύνσεις και οδηγίες για τη λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012», μεταξύ άλλων, δίνονται οδηγίες στους προϊσταμένους, στους διευθυντές και στο διδακτικό προσωπικό για τον αγιασμό και την πρωινή προσευχή. Η πρώτη σχολική μέρα λοιπόν είναι αφιερωμένη στον «καθιερωμένο Αγιασμό» και για κάθε μέρα ακολούθως επισημαίνεται πως (σύμφωνα με το Π.Δ. 201/98) «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. [..] Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους».

Τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει σημαία του το «εκσυγχρονισμένο» Νέο Σχολείο, φαίνεται ότι ο «εκσυγχρονισμός» δεν μπορεί να αγγίξει ό, τι έχει σχέση με την παρουσία της Εκκλησίας στην καθημερινότητα μαθητών και διδασκόντων. Καταρχάς, ο αγιασμός αποτελεί θρησκευτική τελετή και ως εκ τούτου το σχολείο, όπως και οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας, δεν έχει καμία υποχρέωση να τον τελέσει. Ως προς την καθημερινή πρωινή προσευχή, καθώς σήμερα ζούμε σε πολυπολιτισμική κοινωνία, δεν είναι παιδαγωγικά αποδεκτό να υπάρχουν μαθητές που να ξεχωρίζουν στεκόμενοι παράμερα τη στιγμή που οι υπόλοιποι προσεύχονται. Η υποχρέωση δε των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στην προσευχή δεν συνάδει με τον εκπαιδευτικό τους ρόλο που μεταξύ άλλων είναι να αποτελούν πρότυπο ελεύθερης και κριτικής σκέψης για τους μαθητές τους.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται η κ. υπουργός:

Ποιο είναι το παιδαγωγικό σκεπτικό βάσει του οποίου θρησκευτικές τελετές τελούνται επίσημα και υποχρεωτικά εντός σχολικού ωραρίου σαν να ζούμε σε θεοκρατικό καθεστώς και όχι σε μια ελεύθερη πολυπολιτισμική και ανεξίθρησκη δημοκρατία;

Για ποιο λόγο δεν παραπέμπετε όσους μαθητές το επιθυμούν να παίρνουν την ευλογία των ιερέων για το νέο σχολικό έτος στους εκκλησιαστικούς ναούς της ενορίας τους;

Με ποιο σκεπτικό οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό;

Σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί λειτουργοί αρνηθούν ή δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτές τις υποχρεωτικές τελετές θα υφίστανται κάποιες ποινές ή κυρώσεις υπηρεσιακές ή άλλες;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι μη ορθόδοξοι μαρξιστές,εν οις και ο κος Ψαριανός,που δεν ακολουθούν το ορθόδοξο σταλινικό δόγμα αλλά βρήκαν ιδεολογικό καταφύγιο στα απο-κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ,του κου Κουβέλη και στα γκέτο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εγκατέλειψαν μετά την ιδεολογική και πολιτική κατάρρευση του κομμουνισμού την ενασχόληση με την πάλη των τάξεων και ανακάλυψαν τους μεγάλους εχθρούς.Τον εθνισμό τουτέστιν την αγάπη προς την πατρίδα και την επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη δημόσια ζωή των Ελλήνων.Πάντα όμως θα αποτελούν μία θλιβερή μειοψηφία.
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι και "βαλτή"! Αν τεθεί θέμα και από την Κυβέρνηση, θα πρέπει όσοι αγαπάμε τα παιδιά μας να αντιδράσουμε εντονότατα! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!! Καλύτερα αμόρφωτα παρά παρα-μορφωμένα! Τους Εκπαιδευτικούς, αλλά και όσους γράφουν τα βιβλία και οργανώνουν το αναλυτικό πρόγραμμα, τους πληρώνουμε εμείς, οι άγρια φορολογούμενοι Έλληνες! Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ τα παιδιά μας! Αν ύπάρχουν (και υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ) Χριστιανοί Εκπαιδευτικοί,μπορούν να κάνουν μάθημα στα παιδιά μας, σε Ναούς, σε άλλες αίθουσες σε χώρους που θα προσφερθούν, ακόμη και σε σπίτια! Να γυρίσουμε στα Κρυφά (αλλά ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΑ) Σχολειά!! Έτσι κι αλλιώς ζούμε σε συνθήκες διωγμού!

Ανώνυμος είπε...

Σε όσους δεν αρέσει το Ελληνορθόδοξο σχολείο που δημιούργησαν οι ήρωες του 1821, υπάρχουν και άλλες χώρες για να καταφύγουν που είναι στα αμαρτωλά τους γούστα.

Μπράβο σας για την απάντηση.

Αμπλίας

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)