Το Νέο Λύκειο τέθηκε σε εφαρμογή με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Οι προβλεπόμενες αλλαγές στα διδασκόμενα μαθήματα αφορούν προς το παρόν μόνο την Α΄ τάξη Λυκείου και θα ολοκληρωθούν εντός των δύο επόμενων ετών με την αποφοίτηση των μαθητών της φετινής Α΄ Λυκείου.
Το σχέδιο του Νέου Λυκείου που εφαρμόζει η κυβέρνηση προβλέπει ως γνωστόν μείωση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στη Β΄ τάξη από δύο (2) σε μία (1), αλλαγή που θα φανεί στην πράξη την επόμενη σχολική χρονιά, αν στο μεταξύ δεν ανατραπεί η σχετική πρόβλεψη με τις κατάλληλες παρεμβάσεις από πλευράς των Θεολόγων. Για δε την μεθεπόμενη χρονιά στην Γ΄ Λυκείου το μάθημα των Θρησκευτικών μετατρέπεται σε επιλογής από υποχρεωτικό που είναι σήμερα, μέσα σε ένα πλαίσιο που καθιστά μάλλον απίθανη την επιλογή του από ικανό αριθμό μαθητών ώστε να διδάσκεται, με αποτέλεσμα να μιλάμε για κατάργηση στην πράξη του μαθήματος στην τάξη αυτή...
Τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά. Φήμες που έλεγαν ότι τελικά το Υπουργείο θα διατηρήσει δίωρο μάθημα Θρησκευτικών στη Β΄ τάξη διαψεύστηκαν.
Ατυχώς Ενώσεις Θεολόγων και καθηγητές Θεολογικών Σχολών τηρούν σιγήν ιχθύος για το θέμα. Ομοίως και η Ιεραρχία που μόλις πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσε τις εργασίες της ούτε καν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό. Οι Θεολόγοι των σχολείων διαφωνούν ριζικά με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις πλήρους υποβάθμισης του μαθήματός τους στο Λύκειο αλλά οι περισσότεροι μένουν παθητικοί παρατηρητές όσων συμβαίνουν.
Είναι άμεση η ανάγκη να εγκαταλείψουμε όλοι μας την στάση σιωπής και να απαιτήσουμε με κάθε τρόπο τη διατήρηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Αν η κυβερνητική απόφαση για το Νέο Λύκειο εφαρμοστεί ως έχει, τα δύο επόμενα χρόνια, η θρησκευτική εκπαίδευση των εφήβων της Ελλάδος θα έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση των οικονομικών περικοπών να προχωρήσει και σε πνευματικές περικοπές στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Αν εκείνοι δεν το αντιλαμβάνονται, εμείς ως παιδαγωγοί οφείλουμε να τους υπενθυμίσουμε ότι η οικονομική κρίση έχει την αιτία της πρωτίστως στην πνευματική κρίση. Σημερινοί μαθητές και αυριανοί πολίτες χωρίς στοιχειώδη πνευματική μόρφωση μέσα από ένα ζωντανό μάθημα Θρησκευτικών δεν θα μπορέσουν όχι μόνο να ξεπεράσουν την ποικιλόμορφη κρίση αλλά ούτε να αντέξουν τις φοβερές συνέπειές της σε όλα τα επίπεδα της ζωής.
Πίεση στην κυβέρνηση για διατήρηση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο Λύκειο, όπως τουλάχιστον είναι μέχρι σήμερα, και διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλιστεί σχετική δέσμευσή τους σε περίπτωση που συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση, είναι το λιγότερο που οφείλουν να πράξουν σε πολιτικό επίπεδο οι Ενώσεις Θεολόγων. Στον αγώνα για τη διάσωση των Θρησκευτικών στο Λύκειο οφείλουν να προεξάρχουν και όσοι Ιεράρχες διατηρούν ακόμη ζωντανή την αγωνία για τους νέους της πατρίδας μας.
Τέλος, όλοι οι συνάδελφοι Θεολόγοι οφείλουμε να εργαστούμε με κάθε τρόπο υπέρ του μαθήματός μας. Κι αν κάποιοι δεν συγκινούνται και τόσο πολύ από την πνευματική φτώχεια που φέρνει στους μαθητές μας η διαρκής υποβάθμιση των Θρησκευτικών, ας αναλογιστούν ότι η πλήρης εφαρμογή του Νέου Λυκείου ως έχει στην πράξη θα σημάνει σημαντική μείωση ωρών εργασίας, απώλεια οργανικών θέσεων Θεολόγων σε μικρά Λύκεια, αύξηση της δυσκολίας μετάθεσης προς μεγάλες πόλεις και παύση στους διορισμούς νέων Θεολόγων.
2 σχόλια:
Συμφωνώ με την καλή αγωνιστικότητα σας εδώ.
Μακάρι να σας μιμηθούν οι κοιμώμενες ενώσεις θεολόγων.
Φίλος του Φιλήμονα
και βέβαια, απολύσεις ήδη υπηρετούντων...
Δημοσίευση σχολίου