25/10/11

Ο Υπεύθυνος Παιδείας της Ν.Δ. για τα σχολικά βιβλία και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συμπληρώνονται σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη των μαθημάτων και στα σχολεία ακόμα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις βιβλίων. Παρόλο που οι εκπαιδευτικοί έχουν μεταβληθεί σε αχθοφόρους, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τη φόρτωση, μεταφόρτωση και εκφόρτωση των βιβλίων, από τα κέντρα διανομής, καθώς και τη μεταφορά τους με ιδιόκτητα αυτοκίνητα -εργασίες για τις οποίες μέχρι πέρυσι ήταν υπεύθυνος ο καταργημένος πλέον Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων- μόλις σε ποσοστό 25% των Γυμνασίων έχουν διανεμηθεί βιβλία και σε ποσοστό 40% στα Λύκεια...

Όσον αφορά στα πολύ-υποσχόμενα DVDs, σε ποσοστό 50% είναι μη λειτουργικά. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για φωτοτυπίες, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα στα σχολεία, ούτε για χαρτί, ούτε για μελάνι, ούτε για επισκευή των χαλασμένων φωτοτυπικών μηχανημάτων.
Παράλληλα, δεν έχουν αποφευχθεί τα λάθη και οι παραλείψεις στην ύλη των βιβλίων, καθώς τα βιβλία που διανέμονται φέτος δεν είναι νέα βιβλία με βάση το Νέο Αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά συρραφή ενοτήτων από τα παλιά βιβλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στα βιβλία φυσικής και χημείας της Α΄ Λυκείου, όπου θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί ύλη από τη Β΄ Λυκείου, ενώ σε κάποια Λύκεια έχουν διανεμηθεί τα περσινά βιβλία Φυσικής Α΄ Λυκείου, χωρίς τις νέες προσθήκες.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση, ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας, δημοσιοποιεί -με διαρροές- το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που δεν βοηθάει καθόλου τον διάλογο.
Θα μπορούσε να αποτελέσει αρχική πρόταση συζήτησης για το νέο εξεταστικό σύστημα η πρόταση που προέκυψε από τον Εθνικό Διάλογο υπό τον Καθηγητή Μπαμπινιώτη και να συζητηθούν όλες οι επιμέρους βελτιώσεις.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επέλεξε, για άλλη μια φορά, το μονόλογο και την τακτική των διαρροών. Επιτέλους, το αλαλούμ και η προχειρότητα πρέπει να λάβουν ένα τέλος και το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως να ενημερώσει την εκπαιδευτική κοινότητα για την όποια απόφαση τελικά ληφθεί. Έτσι ώστε να δοθεί χρόνος και δυνατότητα -κυρίως στα πανεπιστήμια- να εκφράσουν τη γνώμη τους για το νέο εξεταστικό σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)