28/10/11

Λαϊκή παρέλαση χωρίς Παπούλια και στρατό

πηγή: Πρώτο Θέμα
Θρυαλλίδα για την πρόκληση αντιδράσεων είναι η παρουσία οποιουδήποτε πολιτικού σε δημόσιο χώρο. Από τη διαπίστωση αυτή, δεν ξέφυγε ούτε καν ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας. "Παπούλια προδότη παραιτήσου" ήταν το σύνθημα που ακούστηκε στη Θεσσαλονίκη.
Παραλλήλως, εκατοντάδες πολίτες μεταξύ των οποίων άνεργοι, "αγανακτισμένοι", μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι απέκλεισαν την παραλιακή λεωφόρο μη επιτρέποντας στα στρατιωτικά τμήματα να παρελάσουν. Οι διαδηλωτές βγήκαν στο δρόμο, καταλαμβάνοντας τη λεωφόρο απ' όπου επρόκειτο να περάσει η στρατιωτική παρέλαση. Εκτός από αποδοκιμασίες, συνθήματα και γιουχαϊσματα, ορισμένοι εκσφενδόνιζαν και αντικείμενα προς την εξέδρα των επισήμων...


Η αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας μόνο ως αμήχανη μπορεί να χαρακτηριστεί. Δύο κλούβες των ΜΑΤ έκλεισαν κάθετα τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου απ' όπου επρόκειτο να περάσουν τα στρατιωτικά αγήματα, ενώ -κατά πληροφορίες- ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος εξέταζε το ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος των συγκεντρωμένων και να διεξαχθεί η παρέλαση.
Οπως πληροφορείται το protothema.gr, τη λύση έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επειτα από διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη αποφασίστηκε να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Κι αυτό διότι εκτιμήθηκε ότι πιθανή παραμονή τους θα εξόργιζε ακόμη περισσότερο τους αγανακτισμένους πολίτες. Επίσης απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη η ιδέα που έριξαν αστυνομικοί να επιχειρηθεί διάλυση της αυθόρμητης διαδήλωσης των Θεσσαλονικέων για να αποτραπούν επεισόδια ή ρίψη χημικών σε ένα χώρο όπου βρίσκονταν εκατοντάδες μικρά παιδιά για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Επί της ουσίας δηλαδή, πιθανή γενίκευση των επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά την ψύχραιμη αντίδραση του κ. Μπεγλίτη, ο οποίος μόλις προχθές είχε γίνει στοχος έντονων διαμαρτυριών από Θεσσαλονικείς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου ακούγοντας έντονες αποδοκιμασίες και συνθήματα περί "κλεφτών και προδοτών".
Επειτα από το ξέσπασμα του κ. Παπούλια, οι αστυνομικοί της προσωπικής ασφαλειας του Προέδρου και οι άνδρες της ασφάλειας του υπουργού Εθνικής Άμυνας έθεσαν σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο διαφυγής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το χώρο της παρέλασης!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αποχώρηση του κ. Παπούλια και η μετακίνηση του προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκε με ευθύνη των ανδρών της ασφάλειας από την Προεδρία της Δημοκρατίας και της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Άμυνας.

Στη συνέχεια έφεδροι, σωματεία μακεδονομάχων, πολιτικοί φορείς ξεκίνησαν λαϊκή παρέλαση καταχειροκροτούμενοι από τους συγκεντρωμένους. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που επρόκειτο να παρελάσουν, έλαβαν διαταγή να επιστρέψουν στις μονάδες τους. Κατά τη συντεταγμένη αποχώρησή τους που έμοιαζε με παρέλαση, οι στρατιωτικές δυνάμεις καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που είχε κατακλύσει τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ηταν ίσως η πρώτη φορά που έγινε μια λαϊκή παρέλαση χωρίς την παρουσία πολιτικών ή άλλων επισήμων, ενδεικτική του κλίματος οργής των πολιτών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά πώς και επέτρεψε η ανθελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την διακοπή της παρέλασης του Στρατού απο τους ανθέλληνες του ΣΥΡΙΖΑ;

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΄΄ΠΑΣΟΚ΄΄ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΄΄ΜΠΑΤΣΟΚ΄΄

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)