7/12/11

Το ελλαδικό βιβλίο Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου θα δοθεί στους μαθητές της Κύπρου

Αίσιο τέλος με το βιβλίο των Θρησκευτικών
Γράφει η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Με την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, 5.500 αντίτυπα του ελλαδικού βιβλίου των Θρησκευτικών ταξιδεύουν για Κύπρο, ενώ άλλα 1500 εντοπίστηκαν στις αποθήκες.
ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ διαδικασίες ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους, έδωσε λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με το βιβλίο Θρησκευτικών της Α’ Γυμνασίου. Ήδη, οι αποθήκες του Υπουργείου εντόπισαν 1500 αντίτυπα του ελλαδικού συγγράμματος που χρησιμοποιούσαν μέχρι πέρσι οι μαθητές μας, ενώ άλλα 5.500 αντίτυπα του ίδιου βιβλίου παραγγέλθηκαν και αναμένεται να σταλούν στην Κύπρο από την Αθηνά, εντός των επόμενων ημερών. Όσο για το βιβλίο «Εκκλησία και Θρησκευτικές Κοινότητες στην Κύπρο», το οποίο από λάθος τυπώθηκε και διανεμήθηκε στους μαθητές θα καταλήξει στα ράφια των παιδιών. Όπως εξήγησε ο κ. Δημοσθένους, το συγκεκριμένο εγχειρίδιο θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά από τους υπεύθυνους καθηγητές ως συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό...

Ικανοποίηση για τις εξελίξεις εξέφρασε η ΟΕΛΜΕΚ, διά του προέδρου της Δημήτρη Ταλιαδώρου. «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού για απόσυρση του βιβλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Φ» και επισήμανε πως «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Την ίδια ώρα ο κ. Ταλιαδώρος κάλεσε το Υπουργείο «να αναφέρει πόσο στοίχισε στο δημόσιο αυτή η άστοχη απόφαση», ενώ βρήκε την ευκαιρία για να επαναλάβει το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ για συμμετοχή της στην επιτροπή προώθησης των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Όπως υποστήριξε «μετά τα προβλήματα με τα αναλυτικά προγράμματα της Γλώσσας, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, θεωρούμε πλέον επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα της Οργάνωσής μας για συμμετοχή στην αρμόδια επιτροπή».
Σε ό,τι αφορά στο γενικότερο θέμα της ετοιμασίας εκπαιδευτικού υλικού αξίζει να σημειωθεί πως η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων αναλυτικών προγραμμάτων (ΝΑΠ). Οι ομάδες υποστήριξης των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων αξιολογούν το υφιστάμενο υλικό και κρίνουν ποιο είναι συμβατό με τα νέα αναλυτικά.
Όπου εντοπίζονται κενά ετοιμάζεται συμπληρωματικό ώστε, ακριβώς, να εξυπηρετούνται οι σκοποί κάθε ΝΑΠ. Η όλη διαδικασία είναι καινούργια για τα κυπριακά δεδομένα, αφού μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ολοκληρωμένα αναλυτικά προγράμματα και κατ’ επέκταση αλλαγές στα διδακτικά βιβλία γίνονταν αποσπασματικά και για κάλυψη αναγκών της δεδομένης στιγμής. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από λειτουργούς του Υπουργείου, τις ομάδες υποστήριξης απαρτίζουν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, επιθεωρητές καθώς και πανεπιστημιακοί οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία συγγραφής των ΝΑΠ.
πηγή: «Φιλελεύθερος», 7/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)