7/12/11

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στηρίζει την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου

"Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια και ικανοποίησή του για την πλούσια και καρποφόρα δράση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη στήριξη και εκτίμησή του για το πρωτοποριακό έργο που επιτελείται στο Βόλο. Σημείωσε δε ότι στην μεταβατική και απρόβλεπτη αυτή περίοδο που διανύουμε, η Εκκλησία μας έχει ανάγκη από φωνές σαν της Ακαδημίας του Βόλου, γι’ αυτό και ενθάρρυνε τους υπευθύνους της να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, αψηφώντας τις ανοίκιες και άδικες επιθέσεις". Αυτά αναφέρονται σε Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Δημητριάδος σχετικά με "Συνάντηση του Δ. Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο".
Ο Αρχιεπίσκοπος όπως φαίνεται επιλέγει να στηρίξει την Ακαδημία του Βόλου στο οικουμενιστικό και αντιπατερικό της έργο αντιμετωπίζοντας την σοβαρή θεολογική κριτική των όσων εκεί λέγονται και πράττονται ως "ανοίκειες και άδικες επιθέσεις". Τα δε μέλη της Ακαδημίας δεν χάνουν ευκαιρία να επισκέπτονται Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης του έργου τους.
Διαβάστε ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση πατώντας το Διαβάστε περισσότερα...

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, το Δ. Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, επισκέφτηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο προκειμένου να τον ενημερώσει για την συγκρότηση του Δ. Σ. της Ακαδημίας σε σώμα καθώς και για τις πρόσφατες δραστηριότητες της Ακαδημίας και τους μελλοντικούς της σχεδιασμούς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο και αμοιβαία εποικοδομητικό κλίμα. Ο Σεβ. Δημητριάδος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την μέχρι τώρα πολύπλευρη εκ μέρους του στήριξη του έργου της Ακαδημίας, υπενθύμισε ότι η
Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, χωρίς να είναι ο άμβωνας της Εκκλησίας, αποτελεί έναν χώρο γόνιμου προβληματισμού και σοβαρής συζήτησης για τα ουσιώδη της θεολογίας και για τον τρόπο της παρουσίας και μαρτυρίας της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο. Παρουσίασε επίσης στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο τα μέλη του Δ. Σ. της Ακαδημίας, το οποίο εκτός από τον ίδιο, που με την ιδιότητα του Μητροπολίτη Δημητριάδος ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου, αποτελείται από: τον Διευθυντή της Ακαδημίας κ. Παντελή Καλαϊτζίδη, Δρ. Θ.· τον π. Γρηγόριο Παπαθωμά, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου
Αθηνών, του Ορθοδόξου Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου Παρισίων και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών· τον κ. Χρήστο Καρακόλη, Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών· την κ. Αγγελική Ζιάκα, Επίκουρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης· την κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Λέκτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης· τον κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη, Διευθυντή του περιοδικού «Νέα Εστία» και Πρόεδρο του Δ. Σ. του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»· τον π. Δημήτριο Μπαθρέλλο, Διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Επισκέπτη Λέκτορα του Ορθοδόξου Ινστιτούτου του Cambridge· και τέλος, τον π. Χρίστο Χαχαμίδη, Δρ. Θεολογίας, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος. Στην συνέχεια ο κ. Καλαϊτζίδης, με
την ιδιότητα του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για τις προετοιμαζόμενες δράσεις και εκδηλώσεις της Ακαδημίας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η ημερίδα για το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία, η στρόγγυλη τράπεζα για την οικονομική κρίση, η δημόσια διάλεξη για την περί θεώσεως διδασκαλία στην πατερική θεολογία, το σεμινάριο για την υποδοχή του Παλαμισμού στη Δύση σήμερα, και τέλος το μεγάλο συνέδριο που θα συνδιοργανώσει η Ακαδημία σε συνεργασία με άλλους επτά ορθόδοξους φορείς πάνω στο φλέγον για την ενότητα του ορθοδόξου κόσμου θέμα: “Εκκλησιολογία και Εθνικισμός”.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια και ικανοποίησή του για την πλούσια και καρποφόρα δράση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη στήριξη και εκτίμησή του για το πρωτοποριακό έργο που επιτελείται στο Βόλο. Σημείωσε δε ότι στην μεταβατική και απρόβλεπτη αυτή περίοδο που διανύουμε, η Εκκλησία μας έχει ανάγκη από φωνές σαν της Ακαδημίας του Βόλου, γι’ αυτό και ενθάρρυνε τους υπευθύνους της να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, αψηφώντας τις ανοίκιες και άδικες επιθέσεις.
Στο τέλος της συνάντησης ο Σεβ. Δημητριάδος και ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών προσέφεραν στον Μακαριώτατο μια σειρά με τις ελληνικές και ξένες εκδόσεις της Ακαδημίας και τον προσκάλεσαν να παρευρεθεί και πάλι και να χαιρετήσει σε μια από τις επόμενες εκδηλώσεις της.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κατά τα άλλα "δραστήριος" Αρχιεπίσκοπος για την 2η ώρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών στη Β' Λυκείου (που είναι το μοναδικό μονόωρο μάθημα σε όλο το Λύκειο) και γενικά για το μάθημα των θρησκευτικών θα κάνει κάτι; Για τα νέα προγράμματα σπουδών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του Έλληνα μαθητή, έχει ακούσει τίποτε; Ή θα επιβεβαιώσει την διάχυτη άποψη πως στηρίζει ως "πρόθυμος" τους άλλους "πρόθυμους" της μετα-νεο-θεολογίας και της διαπλοκής;

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή!

κοινωνιολόγος είπε...

πολύ δυσάρεστη είδηση, στο γενικότερο κλίμα της κρίσης βλέπουμε - προς μεγάλη απογοήτευση του πιστού λαού - να συμμετέχει σε ρόλο πρωταγωνιστικό και η εκκλησιαστική ηγεσία. Δεν μας θυμίζουν σε τίποτα τον Χριστό πλέον.

Ευχόμαστε να περάσει αυτή η κακή εποχή

ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ν. είπε...

Το παράξενο αγαπητοί αδελφοί θα ήταν να μην στήριζε την αιρετικη αυτή Ακαδημία. Ποιά τα δείγματα της ορθοδοξότητας του Αρχιεπισκόπου μέχρι σήμερα, ώστε να προσθέσει ένα ακόμη ελέγχοντας την εν λόγω Ακαδημία και τον δεσπότη του Βόλου. Όμοιος ομοίῳ λοιπόν και ο Θεός βοηθός. Μόνοι μας θα μείνουμε να τα λέμε και να τα καταγγέλλουμε (όσο μας δίδεται η δυνατότητα ακόμη μέσω των θρησκευτικών ιστολογίων) μέχρι να μας κλείσουν το στόμα. Την ψυχή μας όμως δεν πρόκειται να μας την πάρουν. Ζει Κύριος ο Θεός.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Σπουδαία η είδησή σας και συγχαρητήρια στον εξαιρετικό σας ιστότοπο! Οι μάσκες έπεσαν! Ο βασιλεύς είναι απολύτως γυμνός! Ας δώσει τώρα μια εξήγηση ο "μακαριότατος" γιατί παρευρέθη στο συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς εναντίον του οικουμενισμού. Επιχειρεί να εμπαίξει τον Άγιον Θεόν; Επιχειρεί να κοροϊδέψει το Ορθόδοξο Ποίμνιο; Ο Θεός όμως ου μυκτηρίζεται! Και ο Λαός έχει γνώση! Θυμηθείτε τον άγριο πόλεμο του νυν Αθηνών όταν ήταν Θηβών στον μακαριστό τότε αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο! Θυμηθείτε ποιος ήταν ο πρώτος μητροπολίτης που χειροτόνησε ο μακαριστός Χριστόδουλος ως αντικαταστάτης του στην μητρόπολη Δημητριάδος. Ήταν ο νυν μητροπολίτης Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος; Τι συμπεραίνετε; Ότι η νέα τάξη και η νέα εποχή δεν έχει ιδεολογίες , κόμματα και φραγμούς! Τι "πατριωτικός" (δήθεν) χριστιανισμός, τι νεομαρξιστικός χριστιανισμός; Όλα υπηρετούν τον πόλεμο ενάντια σε Ορθοδοξία και Ελληνισμό. Καλώ όλους τους ενσυνειδήτους Ορθοδόξους Χριστιανούς και αυτούς που αγαπούν αληθινά την Πατρίδα ήρεμα και δίχως εξαλλοσύνες όπως μας πρόσταξε και ο "οικουμενικός" μας πατριάρχης να εκκενώσουν κάθε ιερό ναό, κάθε αίθουσα που λειτουργούν, ομιλούν, κηρύττουν ή διδάσκουν πάσης φύσεως οικουμενιστές, μεταπατεριστές ή και υποστηρικτές τους. Μην συμμετέχετε σε οποιονδήποτε έρανο υπέρ οποιουδήποτε οικουμενίστικου θεσμού, ακόμα και για «φιλανθρωπία». Κάθε πιστός μπορεί να αγοράσει μια φρατζόλα ψωμί για τον φτωχό της γειτονιάς του! Οι νεοταξίτες και οι οικουμενιστές ας βρούνε λεφτά από τον Τζων Μπάιντεν, από το Βατικανό, από την Μασονία ή από οποιονδήποτε άλλον ορθοδοξοκτόνο και ελληνοκτόνο θεσμό. Ο Φιλόχριστος Ορθόδοξος Λαός έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Αποτελούν τις πέτρες που θα "κράξουν" στους χαλεπούς χρόνους! Οι πάσης φύσεως οικουμενιστές θέλουν τον Ορθόδοξο Φιλόχριστο Λαό μόνον ως "κάδρο" και "οπτικό πλάνο" στις φωτογραφίες και στις τηλεοπτικές λήψεις τους. Ο καθένας Ορθόδοξος Πιστός έχει ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ για όλα όσα διαδραματίζονται και ο καθείς μας θα αποδώσει λόγο για τα έργα του, τους λόγους και τις παραλείψεις του...

Ανώνυμος είπε...

Οπωσδήποτε λυπηρό,δεδομένου ότι διακεκριμένος ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας και συγκεκριμένα ο Ναυπάκτου Ιερόθεος έχει καταγγείλει ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της εν λόγω ακαδημίας κυοφορείται αίρεση.Ο άγιος Ναυπάκτου με ακλόνητα θεολογικά επιχειρήματα τεκμηριώνει την ως άνω παρατεθείσα άποψή του αναφορικά με την ακαδημία του Βόλου και ο αρχιεπίσκοπος οφείλει όχι μόνο να απέχει από δηλώσεις που νομιμοποιούν εκκλησιαστικά μία τουλάχιστον αμφιλεγόμενη θεολογικά και κατ ακολουθίαν εκκλησιολογικά πρωτοβουλία αλλά με το θεσμικό του ρόλο,αυτόν του προέδρου της ΔΙΣ,να συγκαλέσει το προαναφερθέν διοικητικό αυτό σώμα της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να εξετάσει με αίσθημα αγιογραφικής και αγιοπατερικής ευθύνης τη σοβαρότατη καταγγελία του μητροπολίτη Ναυπάκτου.
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)