Την υποβάθμιση του σκηνικού έντασης στο Υπουργικό με φόντο τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν οι Δ. Ρέππας και Ευ. Βενιζέλος. «Η εφεδρεία ήταν πολιτικό εργαλείο, δεν ήταν αυτοσκοπός», δήλωσε ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Προσπάθεια υποβάθμισης του σκηνικού μονομαχίας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης μεταξύ υπουργών με φόντο τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ επεχείρησαν χθες οι Ε. Βενιζέλος και Δ. Ρέππας. Και όλα αυτά τη στιγμή που η εργασιακή εφεδρεία «έκλεισε τον κύκλο της» κατά δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ανοίγει αυτός των απολύσεων μέσω της κατάργησης επιπλέον οργανικών θέσεων πέραν των κενών που έχουν ήδη καταργηθεί, μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων...
Την ίδια ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έλεγε στη Βουλή πως στη χώρα μας ενοχοποιείται πολιτικά ακόμη και η ανταλλαγή απόψεων, ο Δ. Ρέππας σε συζήτηση με τους πολιτικούς συντάκτες, υποστήριζε πως «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε το κλίμα που βγήκε προς τα έξω». Εκανε μάλιστα λόγο για «κυβέρνηση εθνικού σκοπού», προσθέτοντας ότι «τα κόμματα είναι για την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση για τα κόμματα». Την άποψη ότι «η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της» διατύπωσε αργότερα στη Βουλή και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Μετά την κριτική για τον μικρό αριθμό αποχωρήσεων (10.000 αντί για 30.000 που είναι ο στόχος για το 2011), ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πέρασε χθες στην αντεπίθεση.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι περιμένει στοιχεία από πολλές υπηρεσίες για την εφεδρεία, ενώ επέκρινε εκείνους που, μιλώντας «γενικά», υποστηρίζουν ότι «οι εισερχόμενοι στην εφεδρεία είναι λίγοι», ενώ όταν έλθει η ώρα να μιλήσουν ειδικά, τότε λένε ότι δεν δίνουν στοιχεία, γιατί διαλύονται οι υπηρεσίες τους και ζητούν εξαιρέσεις. Η χώρα δεν χρειάζεται σύγχυση και πανικό, ενώ εναλλακτική πρόταση δεν παρουσιάζεται».
Επιπλέον, διευκρίνισε ότι οι 10.000 είναι υπάλληλοι με συμβάσεις δημοσίου δικαίου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί το μέτρο για του ιδιωτικού δικαίου και εκείνους των ΔΕΚΟ.
«Η εφεδρεία εμπεριείχε ένα πολιτικό μήνυμα, ότι δεν υπάρχουν πλέον ταμπού για απολύσεις στο δημόσιο, το οποίο πέρασε. Η εφεδρεία ήταν εργαλείο, δεν ήταν αυτοσκοπός. Η εφαρμογή της οριζόντια οδήγησε σε ανορθολογισμό και αδικίες. Η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της, το πολιτικό μήνυμα δόθηκε. Η παράταση του μέτρου είναι λάθος» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ακόμη πως η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων, προσθέτοντας πως «απέναντι στο μέτρο των απολύσεων είμαστε στην αντίθετη πλευρά» και υπενθύμισε τη συνταγματική πρόνοια για τους μόνιμους υπαλλήλους παραπέμποντας στην αναθεώρηση, που δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2013. Σημείωσε πάντως ότι ο δημόσιος τομέας θα απασχολεί το 2015 λιγότερους υπαλλήλους, χωρίς εφεδρείες και απολύσεις.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλιας προσδιόρισε τα μέσα Ιανουαρίου ως τον χρόνο των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων για την εφεδρεία, ενώ σε όσους μιλούν για «φιάσκο» απάντησε πως από το μέτρο έχουν εξαιρεθεί οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αν έμπαιναν θα πιάναμε τον στόχο.
Σχετικά με την κατάργηση των οργανικών θέσεων, εξήγησε ότι «δεν υπάρχει αντιστοιχία οργανικών θέσεων με συγκεκριμένα πρόσωπα» και ότι πρέπει να υπάρχει ισόποσος αριθμός κατάργησης οργανικών θέσεων και αποχωρήσεων.
Λευτέρης Γαλανόςπηγή: ΕΘΝΟΣ, 17/12/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου