Στην Ελλάδα οι εξαγγελίες για το Νέο Λύκειο που έγιναν πέρυσι από το Υπουργείο Παιδείας προέβλεπαν μείωση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών από 2 σε 1 στη Β΄ Λυκείου και μετατροπή του μαθήματος σε επιλογής στην Γ΄ τάξη. Στην Κύπρο όπου επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στα Λύκεια αλλά και τα Γυμνάσια «το Υπουργείο δε θα προτείνει μείωση στις ώρες διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων - όπως έπραξε πέρσι - έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι αντιδράσεις από πλευράς επηρεαζόμενων ειδικοτήτων».
Δείτε όλο το σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» (21/1/2012)
Έρχονται Γενικά και Τεχνολογικά Λύκεια - Νέα δομή στη Μέση Εκπαίδευση
Λευκωσία: Η δομή της Μέσης Εκπαίδευσης αλλάζει. Το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα μαθήματα, ακόμα και οι ονομασίες των δυο τύπων σχολείων της ανώτερης Δευτεροβάθμιας, δεν θα είναι πια τα ίδια...
Με στόχο την αναβάθμισή τους, Ενιαίο Λύκειο και Τεχνική Σχολή μετονομάζονται σε Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, αντίστοιχα.
Με νέα προγράμματα σπουδών και με νέο ωρολόγιο, έτσι ώστε μαζί με τα καινούργια αναλυτικά προγράμματα να επιφέρουν μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση. Αυτό τουλάχιστον, είναι το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Η αναθεωρημένη του πρόταση για αναδόμηση της Μέσης Εκπαίδευσης έχει ολοκληρωθεί και την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, θα παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς. Πρώτη η ΟΕΛΜΕΚ θα παραλάβει την πρόταση, αφού η συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους συνομιλητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Υπουργείο θα προτείνει τη μετεξέλιξη των υφιστάμενων τύπων σχολείου. Απώτερος σκοπός η δημιουργία των Γενικών Λυκείων από τη μια, που θα αντικαταστήσουν το θεσμό του Ενιαίου, και των Τεχνολογικών Λυκείων από την άλλη, που θα αντικαταστήσουν τις Τεχνικές Σχολές. Η πρόταση προβλέπει, επίσης, κατάργηση του συστήματος της ελεύθερης επιλογής μαθημάτων και αντικατάστασή του με περιορισμένα προγράμματα σπουδών. Ειδικότερα, γίνεται εισήγηση για καθιέρωση εννέα κλάδων: oι πέντε θα αφορούν αποκλειστικά το Γενικό Λύκειο, οι δύο θα μπορούν να προσφερθούν και στους δύο τύπους Λυκείου, ενώ οι υπόλοιποι δύο θα είναι αποκλειστικά για το Τεχνολογικό Λύκειο (ο ένας θεωρητικής και ο άλλος πρακτικής κατεύθυνσης). Όσον αφορά στην Α' Λυκείου, τόσο στο Γενικό όσο και στο Τεχνολογικό, θα είναι κοινού κορμού, που σημαίνει ότι οι μαθητές δεν θα επιλέγουν οποιαδήποτε μαθήματα. Στη Β' και Γ' τάξη, η δομή δε θα είναι ενιαία και θα διαιρείται σε δύο μέρη: α) Από τη μια οι μαθητές θα παρακολουθούν ένα κοινό πρόγραμμα, ώστε να ολοκληρώνουν τη γενική τους παιδεία και β) από την άλλη θα επιλέγουν έναν από τους εννιά κλάδους. Η πρόταση του Υπουργείου περιλαμβάνει, επίσης, αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με τις ώρες διδασκαλίας των υφιστάμενων μαθημάτων όσο και με την εισαγωγή νέων γνωστικών αντικειμένων.
Όπως εκτιμάται, το Υπουργείο δε θα προτείνει μείωση στις ώρες διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων - όπως έπραξε πέρσι - έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι αντιδράσεις από πλευράς επηρεαζόμενων ειδικοτήτων.
Εφαρμογή
Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπαιδευτικούς εταίρους, το Υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο στα Γυμνάσια. Όσον αφορά στις αλλαγές στο Λύκειο, θεωρεί ότι οι πρώτοι μαθητές που θα μπορούν να επιλέγουν κλάδο αντί μαθήματα, είναι αυτοί που φοιτούν σήμερα στη Β' Γυμνασίου. Αυτό σημαίνει ότι μελετά εφαρμογή του νέου συστήματος σε βάθος τριών ετών. Για να γίνουν όλα αυτά, βέβαια, τονίζει ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου