4/1/12

Ο Γέρων Ιωήλ (Γιαννακόπουλος) για την υλική και πνευματική φτώχεια


Ο Γέροντας Ιωήλ είπε για τον υλικό πλούτο και την πνευματική πτώχεια: «Δύο ειδών αγαθά υπάρχουν, τα υλικά και τα πνευματικά. Εμείς στα μεν υλικά βλέπουμε όχι τί έχουμε, αλλά τι μας λείπει. Ενώ στα πνευματικά βλέπουμε όχι τί μας λείπει, αλλά τί έχουμε. Όχι έτσι, αδελφοί μου. Το αντίθετο να κάνετε. Στα υλικά αγαθά να βλέπετε όχι πόσα σας λείπουν και να μεμψιμοιρείτε, αλλά πόσα έχετε και να δοξάζετε το Θεό γι' αυτά, που η αγαθότητα του σας έδωσε. Στα πνευματικά αγαθά, δηλ. στις αρετές, να βλέπετε όχι πόσες αρετές έχετε και να φουσκώνετε από την υπερηφάνεια σας, αλλά πόσες σας λείπουν και να ταπεινώνεστε για την πνευματική φτώχεια σας κι έτσι να κερδίζετε πλούσιο το έλεος του Κυρίου»...

Όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν λίγο ή πολύ από διάφορες αιτίες κι έχουν ανάγκη από την εκ Θεού παρηγοριά. O Γέροντας Ιωήλ έλεγε σχετικά: «Αποτελεί παρηγορία για μας το να βλέπουμε άλλους να υποφέρουν περισσότερο. Παρηγορείται o τυφλός από το ένα μάτι, όταν δει άλλον να είναι τυφλός και από τα δύο μάτια. Παρηγορείται o ανάπηρος από το ένα χέρι ή πόδι, όταν δει άλλον να του λείπουν και τα δύο. Παρηγορείται o πεινασμένος, Δαν δει άλλον να είναι και πεινασμένος και κατάκοιτος... Αλλ' ιδού η υπέρτατη παρηγοριά ο Εσταυρωμένος! Είσαι άρρωστος; Έχεις όμως το κρεβάτι σου, ενώ Αυτός είναι καρφωμένος όρθιος επάνω σ' ένα ξύλο. Είσαι φτωχός; Είσαι όμως ελεύθερος, ενώ Αυτός ούτε να κινηθεί δεν μπορεί. Είσαι συκοφαντημένος και κατατρεγμένος; Όχι όμως όσον Αυτός. Σε εγκατέλειψαν οι φίλοι σου; Αλλ’ Αυτόν τον πρόδωσε ό μαθητής Του και τον οδήγησε σε φρικαλέο θάνατο. Στερείσαι των πάντων; Αλλά τουλάχιστο κάποιο κουρέλι σκεπάζει το σώμα σου, ενώ Αυτός κρέμεται γυμνός στο σταυρό. Καμία ανθρώπινη συμφορά, καμία δυστυχία, καμία στέρηση, καμία οδύνη, δεν είναι δυνατό να ξεπεράσει το μαρτύριο του Ιησού. Και επιτέλους δ,τι και αν πάσχεις εσύ, είσαι ένας άθλιος αμαρτωλός, ενώ Εκείνος είναι Αθώος...»

Από το βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση, Νέον Γεροντικόν, Ήτοι θαυμαστα γεγονότα και αποφθέγματα συγχρόνων Γερόντων, σελ. 26 και 32.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)