Ανοικτό το ενδεχόμενο να απολυθούν εκπαιδευτικοί και ένστολοι
Γράφει ο Κωστής Πλάντζος
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν εκπαιδευτικοί και ένστολοι στις στρατιές των κρατικών υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν το προσεχές διάστημα από το Δημόσιο αφήνει ανώτατος κυβερνητικός παράγων που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα...
Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι, χωρίς να ανατρέπεται επί τα χείρω ο κανόνας 1 προς 5, η Τρόικα ζητά να αξιολογούνται στο εξής όχι μόνο οι υπηρεσιακές δομές του Δημοσίου, προκειμένου να καταργηθούν όσες περιττεύουν, αλλά και το προσωπικό, αφήνοντας έτσι παράθυρο για αθρόες απολύσεις. Οσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα, οι συζητήσεις δεν έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς το παρόν, καθώς το πραγματικό παζάρι διαφαίνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και οι απεσταλμένοι της Τρόικας βρίσκονται σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία διαρκώς με τους προϊσταμένους τους σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον αναμένοντας νεότερες οδηγίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμα κλειδώσει το ύψος των πρόσθετων διορθωτικών μέτρων λιτότητας που θα ζητήσει η τρόικα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του 2011, επιτείνοντας έτσι την ανασφάλεια, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις ανέβαζαν το ποσό έως και στα 4,4 δισ. ευρώ αντί για 1,5 δισ. που είχε αρχικά προσδιοριστεί μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Στο κλίμα αυτό πάντως οι συνομιλίες που διεξάγονται από το μεσημέρι μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσουν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Στις κρίσιμες συναντήσεις έχουν λάβει μέρος, εκτός του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός κ. Ντίνος Ρόβλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, , ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ. Χαρδούβελης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων κ. Γ. Ζανιάς καθώς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Πέτρος Χριστοδούλου.
πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ, web
7 σχόλια:
ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΤΩΝ ΝΕΩΝ"
Αξιολόγηση και σε βάθος απόλυση για ένστολους και εκπαιδευτικούς ζητά η τρόικα
Στη διαδικασία της αξιολόγησης θα περιληφθούν ένστολοι και εκπαιδευτικοί, προκειμένου ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου να μειωθεί κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015, όπως απαιτεί η τρόικα.
Αυτό επισήμανε κυβερνητικό στέλεχος, που μετείχε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι "κουμπώνουν" με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».
Στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, στις οποίες έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο) υπηρετούν αυτή την περίοδο περίπου 750.000 άτομα, ενώ ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, κ.λπ.) περίπου 350.000 άτομα.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι το γεγονός αυτό διευρύνει αναγκαστικά την αξιολόγηση και στους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς. Όσον αφορά την αξίωση για μία μόνον πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, η Task Force θεωρεί ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.
Όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν στις ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «αυτά συζητούνται σε άλλο επίπεδο».
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4691755
να τι εξυπηρετει το νεολύκειο και ο υποβιβασμος του μαθηματος των θρησκευτικών
ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΙΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΟΝΗΡΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ
ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΠΛΑΓΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ
Δεν είναι ότι καλύτερο να ζητούμε ο ένας την απόλυση του άλλου. Αυτό θέλουν οι κυβερνώντες. Να αλληλοφαγωθούμε.Μην τους κάνουμε το χατήρι....
Λ.Π.
φυσικα δεν ειναι καλο αυτο, αλλα ειναι θεμα και δικαιοσυνης. Εκτος αν τελευταιε ανωνυμε εισαι απο αυτους που διοριστηκαν με αυτο τον τροπο και δεν σε συμφερει
Νομίζω πως έχει γίνει μια παρεξήγηση. Το άρθρο των ΝΕΩΝ κάνει λόγο ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για αξιολόγηση. ΟΛΟΙ γνωρίζουμε ότι ουσιαστική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν έχει γίνει ΠΟΤΕ στην Ελλάδα (αρκεί να συγκρίνει κανείς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση το επίπεδο γνώσης και την ποιότητα ενός μελλοντικού εκπαιδευτικού, εγγυώνται μόνο τη νομιμότητά του (ως γνωστόν, το νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό!). Είναι, επομένως, ηλίου φαεινότερον ότι κατά την (έστω και αργά) αξιολόγηση ένας αριθμός εκπαιδευτικών δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης διαδικασίας. Και επειδή οι εκπαιδευτικοί που διαμαρτύρονται δεν είναι ΜΟΝΟ εκπαιδευτικοί αλλά πιθανότατα ΚΑΙ γονείς, δεν θα ήθελαν - όπως πιστεύω - να έχει το παιδί τους μέσα στη σχολική αίθουσα έναν ανάξιο και ανίκανο εκπαιδευτικό. Συμπέρασμα: Η αξιολόγηση στον τομέα της εκπαίδευσης (και γενικώς, ΠΑΝΤΟΥ!) ΠΡΕΠΕΙ να γίνει αίτημα όχι της τρόικας αλλά των γονέων και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Πρέπει, επιτέλους, να είμαστε ειλικρινείς και να ξεκαθαρίσουμε αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την (ποιοτική) εκπαίδευση των μαθητών/παιδιών μας ή μονάχα για τη διατήρηση της "θεσούλας" μας στο δημόσιο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
Δημοσίευση σχολίου