5/3/12

Δεν αποκλείει την προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου η Άγκυρα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η Αγκυρα, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.
Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris, ο Εγκεμέν Μπαγίς ανέφερε: «Όλες οι επιλογές για λύση στην Κύπρο βρίσκονται στο τραπέζι...
Η λύση θα μπορούσε να έλθει τόσο μέσα από ένα συμβιβασμό μεταξύ των δύο ηγετών, με τον οποίο θα πείσουν τις κοινότητες τους για μία φόρμουλα ένωσης της νήσου, όσο και εάν συμβιβάζονταν για τη διχοτόμηση σε δύο διαφορετικά κράτη, αλλά και με την προσάρτηση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου’ στην Τουρκία.

Ο κ. Μπαγίς επανέλαβε τέλος ότι θέση της Τουρκίας είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση δύο συνιστώντων κρατών.

«Θα αγνοήσουμε την προεδρία της Κύπρου»

Αναφορικά με την κυπριακή προεδρία το Συμβούλιο της ΕΕ που ξεκινάει τον προσεχή Ιούλιο, ο Τούρκος υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η τουρκική στάση για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η Αγκυρα θα αγνοήσει τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, υπάρχουν δύο ειδών συναντήσεις που οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να συνδιαλλαγούν με την προεδρία της ΕΕ. Η μία αφορά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης, αλλά η Αγκυρα προτίθεται σύμφωνα με τη δήλωσή του να τις αποφύγει, όπως έκανε στο παρελθόν και επί γαλλικής προεδρία. Οι δεύτερες συναντήσεις αφορούν τις τελετές έναρξης και κλεισίματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Ωστόσο, όπως είπε, κατά τις τρεις τελευταίες προεδρίες δεν άνοιξε κανένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Δεν πρόκειται να βάλουμε στη θέση του συνομιλητή μία χώρα της οποίας τι εξουσίας δεν αναγνωρίζουμε υπό κανονικές συνθήκες, επειδή κάποιοι της είπαν τώρα είστε πρόεδρος» είπε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απειλητική δήλωση του Εγκεμέν Μπαγίς για προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία έγινε κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Μόνη λύση η επανένωση, απαντά η Κομισιόν

Απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Εγκ.Μπαγίς, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι «η πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κυπριακό είναι ότι εξετάζεται μόνο μία λύση, αυτή της επανένωσης της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν για την επίτευξη αυτής της λύσης και προς τον σκοπό αυτό η ευρωπαϊκή επιτροπή καλεί όλα τα μέρη να διαθέσουν όλη τους την ενέργεια για συνολική λύση του Κυπριακού.
πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)