29/4/12

«Η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους θεολόγους. Αυτοί που έχουμε αρκούν.», λένε συνεργάτες της Εύης Χριστοφιλοπούλου

Δημοσίευμα της «Ημερησίας» (28/4/2012) αναφέρει ότι «η κ. Χριστοφιλοπούλου έθεσε «βέτο» σε ό, τι αφορά το μέλλον του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας. «Η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους θεολόγους. Αυτοί που έχουμε αρκούν. Θα ήταν καλύτερα οι εισακτέοι που προορίζονται για το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας να διοχετευθούν σε άλλα 'παραγωγικά' τμήματα. Αυτό, άλλωστε, είναι καλό και για τους ίδιους τους υποψηφίους», λένε συνεργάτες της...

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας δεν είχε δεχθεί εισακτέους, ενώ είχε τεθεί ζήτημα κατάργησής του από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο μετά τις διαπιστώσεις για «σωρεία παρανομιών» και «ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που δεν είχαν προηγούμενο στην ιστορία». Στο επίκεντρο είχε βρεθεί η περίπτωση της οικογένειας Ελένης και Παναγιώτη Χριστινάκη, καθώς φέρονταν να έχουν «αποκαταστήσει» τα τρία τους παιδιά και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα με διαδικασίες μη αξιοκρατικές. Ο σχετικός φάκελος εστάλη στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι σήμερα την έρευνα, ενώ ύστερα από αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας ανακλήθηκαν οι διορισμοί συγγενών καθηγητών του τμήματος».
Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το σχετικό άρθρο της Ημερησίας:
Προεκλογικά παιχνίδια για τους εισακτέους στα ΑΕΙ
Οι πιέσεις από υποψήφιους βουλευτές αλλά και τοπικούς παράγοντες προς το υπουργείο Παιδείας για αύξηση του αριθμού των εισακτέων έχουν χτυπήσει «κόκκινο»
Της Χαράς Καλημέρη
Προεκλογική «μάχη» έχει στηθεί στο υπουργείο Παιδείας με διακύβευμα τη λίστα των ΤΕΙ που θα δεχθούν εκ νέου φέτος εισακτέους και θα αποφύγουν το «λουκέτο», ενώ κόντρες προκαλεί το μέλλον του «αμαρτωλού» τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που είχε βρεθεί στη δίνη σκανδάλων οικογενειοκρατίας. Το έντονο παρασκήνιο ανάγκασε τελικά την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναβάλει για μετά τις εκλογές τις ανακοινώσεις για τον αριθμό των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου, ο αριθμός των εισακτέων θα είναι αυξημένος κατά μερικές χιλιάδες σε σύγκριση με πέρυσι (ήταν 74.440 σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, εκτός των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών) αν και, τελικά, όλα εξαρτώνται από τις μετεκλογικές εξελίξεις...
Ειδικότερα, οι πιέσεις από υποψήφιους βουλευτές αλλά και τοπικούς παράγοντες προς το υπουργείο Παιδείας για αύξηση του αριθμού των εισακτέων έχουν χτυπήσει «κόκκινο» το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό διότι ο αριθμός των εισακτέων αποτελεί ένα ισχυρό προεκλογικό «χαρτί», αφού τυχόν αύξηση ή μείωσή του μπορεί να επηρεάσει τους γονείς που ζουν με την αγωνία της εισαγωγής του παιδιού τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πόσο μάλλον που φέτος δίνεται «μάχη» για το πόσα και ποια από τα 24 τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, τα οποία πέρυσι δεν δέχθηκαν εισακτέους λόγω χαμηλής ζήτησης, θα ανοίξουν ξανά τις πύλες τους σε νέους φοιτητές.
Η Άρτα ή η Φλώρινα; Η Καλαμάτα ή το Ηράκλειο; Η Κεφαλλονιά ή η Ηγουμενίτσα; Σε ποιες από τις παραπάνω και πολλές ακόμη περιοχές εδρεύουν τα τμήματα ΤΕΙ που κατάφεραν να περάσουν τις? εκλογικές συμπληγάδες; Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», από το τεστ της αξιολόγησης πέρασαν τελικά 15 τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας τα οποία και προτείνεται να δεχθούν νέους εισακτέους, ενώ «κόπηκαν» 9. Επίσης, άναψε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με το αιτιολογικό ότι το υπουργείο Παιδείας δεν νομιμοποιείται να καταργήσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα, εάν αυτό δεν ζητηθεί από το ίδιο το ίδρυμα.
Στελέχη του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι τα τμήματα ΤΕΙ στα οποία προτείνεται να δοθεί «ανάσα ζωής» έγινε με αντικειμενικά κριτήρια. Μάλιστα, συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, αρμόδιου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφεραν ότι ένα από τα βασικά κριτήρια για το εάν τα τμήματα θα δεχθούν εισακτέους είναι αν έχουν μόνιμους διδάσκοντες.
Το «βέτο» της Εύης Χριστοφιλοπούλου
Ενεργό ρόλο στην επιλογή των τμημάτων που θα δεχθούν εκ νέου εισακτέους έχει και η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία είναι αρμόδια για τα ζητήματα που σχετίζονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις και πρέπει να υπογράψει την απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε να αξιολογηθούν με αυστηρότητα και τα 24 («κομμένα» πέρυσι από το μηχανογραφικό δελτίο) τμήματα ΤΕΙ, προκειμένου να είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτά που θα προκριθούν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να δεχθούν νέους εισακτέους. Μάλιστα, δεν είναι δεδομένο ότι με την επαναξιολόγηση θα προκριθούν τα 15 παραπάνω τμήματα, με αποτέλεσμα να διακρίνεται μια διάσταση θέσεων μεταξύ των μελών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
«Η απόφαση για το ποια ΤΕΙ θα ανοίξουν και ποια θα κλείσουν είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα τμήματα που θα επιλεγούν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να δεχθούν εκ νέου εισακτέους. Δεν είναι ώρα να ανοίγουμε τμήματα όταν μιλάμε για νέο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα», τονίζουν συνεργάτες της υφυπουργού.
Παράλληλα, με βάση τις ίδιες πηγές, η κ. Χριστοφιλοπούλου έθεσε «βέτο» σε ό, τι αφορά το μέλλον του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας. «Η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους θεολόγους. Αυτοί που έχουμε αρκούν. Θα ήταν καλύτερα οι εισακτέοι που προορίζονται για το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας να διοχετευθούν σε άλλα 'παραγωγικά' τμήματα. Αυτό, άλλωστε, είναι καλό και για τους ίδιους τους υποψηφίους», λένε συνεργάτες της.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας δεν είχε δεχθεί εισακτέους, ενώ είχε τεθεί ζήτημα κατάργησής του από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο μετά τις διαπιστώσεις για «σωρεία παρανομιών» και «ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που δεν είχαν προηγούμενο στην ιστορία». Στο επίκεντρο είχε βρεθεί η περίπτωση της οικογένειας Ελένης και Παναγιώτη Χριστινάκη, καθώς φέρονταν να έχουν «αποκαταστήσει» τα τρία τους παιδιά και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα με διαδικασίες μη αξιοκρατικές. Ο σχετικός φάκελος εστάλη στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι σήμερα την έρευνα, ενώ ύστερα από αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας ανακλήθηκαν οι διορισμοί συγγενών καθηγητών του τμήματος.
Ο... ρόλος του Γ. Πανάρετου
Στην απόφαση να αναβληθούν για μετά τις εκλογές οι ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων συνέβαλαν και τα τεχνικά προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία αντιστοιχίας των στοιχείων. Η βάση των περσινών στατιστικών δεδομένων, η οποία δημιουργήθηκε από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο, ήταν διαφορετική σε σχέση με αυτή που χρησιμοποίησαν φέτος οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, με αποτέλεσμα φέτος να παρουσιαστούν λάθη στην κατανομή των θέσεων. Μάλιστα, εξαιτίας των προβλημάτων, αρχικά διέρρευσαν πληροφορίες για αύξηση κοντά στο 10% του αριθμού των εισακτέων, οι οποίες, όμως, στη συνέχεια διαψεύστηκαν. Αν και τα τεχνικά αυτά προβλήματα είναι δυνατόν να έχουν λυθεί μέχρι τη Δευτέρα, φαίνεται πως είναι πια οριστική η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να αφήσει στο συρτάρι μέχρι τις εκλογές την απόφαση για τους εισακτέους...

14 σχόλια:

Αντιοικουμενιστής είπε...

Η Π.Ε.Θ. αλλά και αι ενώσεις φοιτητών της θεολογικής θα έπρεπε να κατέλθουν εις αγωνιστικάς κινητοποιήσεις, δια την επαναφοράν του τμήματος κοινωνικής θεολογίας εις το μηχανογραφικόν δελτίον. Ο αγώνας απουσιάζει δραματικά από τους συγχρόνους "χριστιανούς". Εις ολίγον καιρόν θα εξαλείψουν και τας οργανικάς θέσεις των θεολόγων εκ της εκπαιδεύσεως... Δυστυχώς το μόνο που ενδιαφέρει τους σημερινούς θεολόγους φοιτητάς είναι η διοργανώση χοροεσπεριδών (πάρτυ). Άξιοι της τύχης των...

Ανώνυμος είπε...

άδικο έχει η υφυπουργός? κρίμα να σταπατλούνται τόσες περιουσίες για σπουδές και μετά από τέσσερα χρόνια τα παιδιά να διαπιστώνουν ότι απλώς δεν υπάρχει περίπτωση να διοριστούν ως θεολόγοι ή να απασχοληθούν σε κάποιον άλλον τομέα. Γι' αυτό βέβαια είναι υπεύθυνες και οι θεολογικές σχολές αλλά κοι οι φοιτητές τους που εθελοτυφλούν και δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα

Φοιτητής Θεολογίας ΑΠΘ είπε...

Η Χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους πολιτικούς, ούτε κάν τους υπάρχοντες!

Ανώνυμος είπε...

Αναμενόμενες εν πολλοίς οι απόψεις της κας Χριστοφιλοπούλου.Είναι δέσμια όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί της μιας μηχανοκρατικής αντιλήψεως για την παιδεία επί τη βάσει της οποίας οι θεολόγοι αποτελούν περιττό βαρίδι στην προσπάθεια διαμόρφωσης του νέου τύπου σχολείου.Παρεμφερείς απόψεις διατύπωσε προ ικανού αριθμού ετών και αποθανών τις Έλλην πρωθυπουργός διακηρύσσοντας ότι δεν έχουμε ανάγκη από παπάδες αλλά από δικηγόρους,μηχανικούς και γιατρούς χωρίς να αναφέρεται αποκλειστικά στην υπόθεση της παιδείας αλλά είναι φανερό ότι οι εν θέματι απόψεις σχετίζονται πρωτίστως με την ιερή υπόθεση της Παιδείας.Θλιβερό οπωσδήποτε το φαινόμενο,δηλωτικό όμως της απο-ιεροποίησης της εποχής μας.
Λυκούργος Νάνης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε κάνετε πολύ καλά που το υπενθυμίζετε.Αν θέλετε αναφέρατε και το όνομα του πολιτικού, γιατί κάποιοι μας τον παρουσιάζουν και για εθνάρχη ... και κάποιοι άλλοι ζουν ακόμα στο μύθο των ευσεβών δεξιών, μέρες που είναι ...
Οι πολιτικοί την πίστη τη θυμούνται παραμονές εκλογών, μετά βγάζουν εγκυκλίους που ύπουλα καταργούν τα θρησκευτικά ή έχουν άγχος για τους γάμους των ομοφυλόφυλων και για την καύση των νεκρών, όπως η ευσεβής ΝΔ στην τελευταία της κυβερνητική θητεία.
Δεν υπάρχει ευσέβεια στους πολιτικούς, απλά κάνουν τη δουλειά τους κοροϊδεύοντας αφελείς ...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε των 11:31μ.μ., μα ήδη τον...φωτογραφίσατε εσείς!Πρόκειται για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή που επιπλέον είχε πει το περίφημο:ήλθε η ώρα Εκκλησία και Πολιτεία να χωρίσουμε τα τσανάκια μας!Για την πλειονότητα των νεοελλήνων πολιτικών η Εκκλησία δυστυχώς δε φαίνεται να αποτελεί σώμα Χριστού αλλά ένα σχήμα με καθαρά εγκοσμιοκρατική προέλευση,αποστολή και προορισμό!Επιπλέον και μία δεξαμενή αντλήσεως προσωπικών και κομματικών κερδών.Σας παραπέμπω σε πρόσφατο, σχετικό με το προκείμενο θέμα σχολιό μου σε σχετική ανάρτηση στο μπλπγκ Αναστάσιος.
Λυκούργος Νάνης

Ανώνυμος είπε...

http://anastasiosk.blogspot.com/2012/04/blog-post_1313.html
Δείτε σχετικά αγαπητέ φίλε.
Λυκούργος Νάνης

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 11:31 μμ μην θέλετε να επιφέρετε σύγχυση. Ναι, οι δεξιοί δεν είναι άγιοι και ούτε έτσι όπως παρουσιάζονται. Αλλά μην θέλετε να τα ισοπεδώσετε όλα και να αδικήσετε τους λιγότερο κακούς. Την αντιχριστιανική και ανθελληνική μανία του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜ.ΑΡ. του Κουβέλη και του Ψαριανού, των αριστεριστών Οικολόγων, καμία Ν. Δ. και κανένας Καρατζαφέρης δεν πρόκειται ποτέ να φθάσει! Η Δεξιά στην Ελλάδα είναι παιδάκι μπροστά στην ψευτοπροοδευτικότητα των αριστερών κομμάτων.

Φώτης

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς η υφυπουργός Παιδείας λέγοντας ότι "η χώρα δεν χρειάζεται άλλους θεολόγους", εννοεί ότι δεν χρειάζονται άλλοι θεολόγοι για την εκπαίδευση - και όλοι ξέρουμε ότι αυτή ειν΄η αλήθεια. Τώρα το αν χρειάζεται - και γιατί χρειάζεται, αν χρειάζεται - το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, είναι άλλης τάξεως ζήτημα.

ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Φώτη
Δε με ενδιαφέρουν οι λιγότερο και περισσότερο κακοί ούτε επιφέρω σύχγυση. Συμφωνώ με αυτά που ο κ. Νάνης γράφει παραπάνω, γιατί μιλάει για "Σώμα Χριστού" και με το σχόλιο του στο ιστολόγιο που μας παραπέμπει. Αξίζει να το διαβάσεις.
Για μένα η Εκκλησία δεν πρέπει να ψάχνει τους λιγότερο κακούς αλλά να διακονεί άφοβα και να γεύεται την πληρότητα της Ανάστασης. Και νομίζω πως αυτά τα βιώματα, το λιγότερο, προσβάλλονται από προσπάθειες προεκλογικής καπήλευσης. Ο Ιησούς πιστεύω δε χαρίστηκε πουθένα.
Αποψή μου προσωπική φυσικά αλλά εδώ οι λιγότερο κακοί πατάνε σε δυό ή και πιο πολλές βάρκες γιατί σταθμίζουν κάθε φορά συμφέροντα και ψήφους.

ο 11 31

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 11 31,
έχετε μεγάλο λάθος να νομίζετε ότι δεν πρέπει να ενδιαφέρει τον χριστιανό αν θα ψηφίσει κάποιον κακό ή κάποιον που είναι 100 φορές πιο κακός και πιο επικίνδυνος. Ο π.Παϊσιος άλλα διδάσκει αλλά και η λογική και η αγάπη άλλα διδάσκει.

Πρόσεχε διότι τα λάθη αυτά πληρώνονται πολύ ακριβά. Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε και να επιλέγουμε τον λιγότερο κακό, τον λιγότερο επικίνδυνο.

Φώτης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Φώτη

Λυπάμαι αλλά διαφωνώ. Κατ΄ εμένα δεν ερμηνεύεις σωστά το μακαριστό αγιορείτη.
Για μένα χλιαρότητες, μισόλογα, αληθορισμοί λόγω ή έργω είναι εκ του πονηρού. Κάπου στα ευαγγέλια λέει "το ναι ναι και τι ου ου" πιστεύω λόγω και έργω.
Όσοι για λόγους ψηφοσυμφέροντος θρησκολογούν, όταν νομίσουν αλλιώς το συμφέρον -έστω και παραεκτιμώντας- επέτρεψέ μου, βγάζουν εγκυκλίους κτλ κτλ.

Ευχαριστώ για την κουβέντα
Ο Θεός ας μας συγχωρεί.

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκαιο απόλυτο ο Φώτης.
Ο Φώτης ερμηνεύει σωστά τον Γέροντα Παϊσιο. Δεν χωρά άλλη ερμηνεία στον καθαρό λόγο του Γέροντα.

Απο Τελευταίο θέμα των Ακτίνων

"Ο π. Παϊσιος έλεγε να διαλέγουμε τις ελιές με το λιγότερο δάκο."
http://aktines.blogspot.com/2012/05/blog-post_3253.html

Τα λέει όλα αυτός ο λόγος. Λιγότερος δάκος σημαίνει του λιγότερο κακούς.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά λέει η κ. Χριστοφιλοπούλου, είδαμε το ενδιαφέρον Εκκλησίας-Πολιτείας και για τους απόφοιτους... Η δραστική μείωση των εισακτέων είναι μια αρχή!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)