12/5/12

Κατάργηση δύο θρησκευτικών αργιών στην Πορτογαλία - Το Βατικανό επέλεξε ποιες θα είναι

Η Πορτογαλία κόβει τέσσερις αργίες το 2013
Η κατάργηση θα ισχύσει αρχικά για μία πενταετία, λέει η κυβέρνηση
ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Εφαρμόζοντας για ακόμη μία φορά περισσότερα μέτρα από αυτά που ορίζει η τρόικα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε την κατάργηση τεσσάρων αργιών από το 2013. Παρά την κατά γράμμα εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, η οικονομική θέση της Πορτογαλίας επιδεινώνεται, με την ανεργία να προσεγγίζει το 15% και την ύφεση να αγγίζει το 3,3%...

Η Πορτογαλία τηρούσε ώς τώρα 14 αργίες ανά έτος, τόσες όσες και η Ισπανία, ενώ το σύνολο αργιών και ημερών νόμιμης αδείας ήταν 36, ίδιο με της Γαλλίας και της Βρετανίας, μία ημέρα μικρότερο από της Πολωνίας και της Ελλάδας (37) και δύο ημέρες μικρότερο από της Αυστρίας (38).

Με την τωρινή απόφαση, οι ημέρες αργίας μειώνονται σε 10 και το σύνολο αργιών και ημερών αδείας πέφτει στις 32, στα επίπεδα δηλαδή της Ρωσίας. Στις ΗΠΑ η νόμιμη άδεια και οι αργίες ανέρχονται σε 25 ημέρες ετησίως ενώ στην Κίνα σε 21.

Η πορτογαλική κυβέρνηση κατέστησε γνωστό ότι δεν όρισε η ίδια το ποιες αργίες θα καταργηθούν αλλά ανέθεσε το βάρος της επιλογής στο Βατικανό. Οι αρχικές σκέψεις για κατάργηση της αργίας του Δεκαπενταύγουστου εγκαταλείφθηκαν και αντ’ αυτής καταργήθηκε η αργία των Αγίων Πάντων (1η Νοεμβρίου) και η αργία του Σώματος του Ιησού (Corpus Christi, εξήντα ημέρες μετά το Πάσχα). Οι δύο αυτές αργίες είναι κινητές και εορτάζονταν πάντα Πέμπτη, κάτι που συχνά είχε ως συνέπεια τετραήμερη ξεκούραση, με τη βοήθεια νόμιμης ή μη απουσίας την Παρασκευή.

Οι δύο άλλες καταργηθείσες αργίες είναι η αργία για τον εορτασμό της ανεξαρτησίας της Πορτογαλίας από την Ισπανία (1η Δεκεμβρίου) και η Ημέρα της Δημοκρατίας (5η Οκτωβρίου). Το ανακοινωθέν της πορτογαλικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η κατάργηση των αργιών, που αρχικά θα ισχύσει για μία πενταετία, αυξάνει την παραγωγικότητα και διευκολύνει την έξοδο της Πορτογαλίας από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)