13/5/12

Η κάλπη έβγαλε πονοκέφαλο στην ιεραρχία

Προβληματισμένοι παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες τις πολιτικές εξελίξεις οι ιεράρχες. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και η άνοδος της Αριστεράς - με τις γνωστές αντιεκκλησιαστικές θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν - προκαλούν έντονη ανησυχία στους κόλπους της Εκκλησίας.
Οι ψύχραιμα σκεπτόμενοι μητροπολίτες βλέπουν πως τα πράγματα «στριμώχνονται» για την Εκκλησία. Και λέμε «ψύχραιμα σκεπτόμενοι» γιατί υπάρχουν και μητροπολίτες που ψήφισαν εν θερμώ Χρυσή Αυγή, και μάλιστα καμάρωναν στους συνεργάτες τους για τις ακραίες τους επιλογές!
Οι περισσότεροι ήξεραν πώς να διαχειριστούν τα δύο μεγάλα κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή του τόπου για δεκαετίες. Ήξεραν τις δυσκολίες, τις αδυναμίες και τα πιστεύω τους. Όμως τώρα κινούνται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Λιγοστοί μεν αρχιερείς, αλλά εκείνοι που βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και προβλέπεται να παίξουν ρόλο στο μέλλον, ξέρουν καλά πως η Εκκλησία δεν είναι προετοιμασμένη να κάνει άλματα και να απογαλακτιστεί βίαια από το κράτος. Θεωρούν, για παράδειγμα, αδύνατο την παρούσα στιγμή να αναλάβουν τα ταμεία των μητροπόλεων το κόστος των προσλήψεων των επιπλέον κληρικών που χρειάζονται. Γιατί με τη λογική της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις ήδη έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κενά και προβλήματα διαποίμανσπς στις μητροπόλεις της επαρχίας.
Αντίθετες απόψεις

Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στην ιεραρχία είναι η άνοδος των κομμάτων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), πολιτικών σχηματισμών που παραδοσιακά εκφράζουν θέσεις αντίθετες της Εκκλησίας. Είναι ενδεικτικό, έλεγε έμπειρος κληρικός που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν σε καίριες θέσεις, πως και στις δέκα εκκρεμότητες που έχει η Εκκλησία με την Πολιτεία (καύση νεκρών, εκμετάλλευση εκκλησιαστικής περιουσίας, πολιτική κηδεία, μάθημα θρησκευτικών κ.λπ.) ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει και στις δέκα εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη! Η σχέση που διατηρεί ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα χαρακτηρίζεται από την Πλ. Κουμουνδούρου λειτουργική και τίποτε παραπάνω, επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων. Τα περισσότερα, δε, στελέχη του κόμματος πρωτοστατούν ανά την Ελλάδα σε εκδηλώσεις αντίδρασης κατά των πρωτοβουλιών της Εκκλησίας. Όπως στην περιοχή της Πεντέλης, όπου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησαν για να αποτραπεί η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από τη Μονή Πεντέλης, στη Γλυφάδα, όπου μέλη του κόμματος τάσσονταν κατά της δημιουργίας κοιμητηρίου από τον τοπικό μητροπολίτη, και στα Μεσόγεια, όπου άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν σε σύγκρουση με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας, ο οποίος αντιδρούσε στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου για την καύση νεκρών.

Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει τους - πολιτικά σκεπτόμενους, επαναλαμβάνουμε μητροπολίτες είναι η άνοδος των μικρών πολιτικών σχηματισμών. Έχουν, λένε, μια δυναμική στη νεολαία που δεν αμφισβητείται. Όμως, υποστηρίζουν, για να δελεάσουν νέους ψηφοφόρους, διαλαλούν ως πολιτικές θέσεις οτιδήποτε αντίθετο στην Εκκλησία και εκφράζουν τον προοδευτισμό τους με πολιτικά πυροτεχνήματα, Η προσέγγιση που έκαναν οι Οικολόγοι στην προεκλογική τους διαφήμιση χρησιμοποιώντας ως σύνθημα «να φορολογηθεί ο πλούτος της Εκκλησίας» , υποστηρίζουν ιεράρχες, δημιουργεί λάθος εντύπωση στον κόσμο.

Πρώτον, n Εκκλησία φορολογείται κανονικά και η διαφήμιση χρησιμοποιεί τη γνωστή επωδό περί «αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας» . Εξίσου επιδερμική, λένε ιεράρχες, είναι η προσέγγιση που έκανε για τα θέματα της Εκκλησίας το κόμμα Δημιουργία Ξανά, προβάλλοντας θέσεις που ακούγονται μεν ευχάριστα από τον κόσμο, δεν ανταποκρίνονται όμως στην πραγματικότητα.
πηγή: Το Παρόν, 13/5/2012

1 σχόλιο:

Εμμ.Μπουκουβαλας είπε...

Θα ηταν παραξενο να μην προβληματιζοταν οι Ιεραρχες.Ειναι καιρος πλεον να αφησουν τα ex kathedra ρητορικα λογια απο Αμβωνος και να σκυψουν περισσοτερο για τα προβληματα του Λαου.Να ενεργοποιησουν τις Ενοριες και αρχισουν να τρεχουν στις επαρχιες τους και οχι στα πανυγηρια για να προβαλουν τις μητρες και τα χρυσα αμφια τους.Λιγο ταπεινωση δεν βλαπτει.Ας δουν και λιγο τι λεει η νεολαια και τι προτασεις κανουν.Η συζητηση δεν βλαπτει.Ας δουν τους συνεργατες τους Θεολογους,κατηχητας και Ιεροψαλτες και οτι επιστημονες ειναι κοντα στην Εκκλησια και να απλωσουν το χερι τους για να τους βοθησουν και να μην καθονται στις Μητροπολεις κτηρια περιμενοντας ολους να ελθουν.
Πρωτοι να δωσουν το παραδειγμα συνεργασιας και ακροασης και να δωσουν λυσεις στα προβληματα που απασχολουν την νεολαια.Δεν υπαρχει οργανωση ,μεθοδος και ολα τα περιμενουν ετοιμα γιατι δεν θελουν να βαλουν λιγο νερο στον αμετρο εγωισμο τους οτι ολα τα ξερουν και μονον αυτοι αντιπροσωπευουν την Αληθεια

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)