23/9/12

Ο Αντώνης Σαμαράς στον Πάπα Βενέδικτο

Τη βαθιά του ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση στην Ευρώπη εξέφρασε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', ο οποίος συνάντησε στη θερινή του κατοικία τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως και τους πρωθυπουργούς Ιρλανδίας και Ισπανίας.
 Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισήμανε την ανάγκη επίλυσης της κρίσης με «ανθρωποκεντρικά κριτήρια».

Κατά την ομιλία του, ο ποντίφικας τόνισε ότι «η κοινωνική και πολιτική στράτευση πρέπει να δεχθεί νέα ώθηση στην αναζήτηση μιας σταθερής ηθικής βάσης, η απουσία της οποίας, σε οικονομικό πεδίο, συνέβαλε στην δημιουργία της διεθνούς χρηματιστικής κρίσης».

Ο Πάπας ζήτησε από τους χριστιανοδημοκράτες ηγέτες «η πολιτική συνεισφορά τους να μην περιορισθεί στην αντιμετώπιση των αναγκών της λογικής της αγοράς, αλλά να συνεχίσει να θεωρεί κεντρικής σημασίας την αναζήτηση του καλού, για όλο το κοινωνικό σύνολο, και την προαγωγή και προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Ιρλανδό ομόλογό του Έντα Κένι, αλλά και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του και από τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξή του για την ακολουθούμενη πολιτική στην Ελλάδα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ευχαριστεί τους Ιταλούς για την συμπαράστασή τους προς την χώρα μας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους Ιταλούς διότι ήταν πάντα φίλοι μας και έδειξαν μεγάλη αλληλεγγύη προς τους Έλληνες. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη δημόσια ιταλική τηλεόραση Rai.

H δήλωση του πρωθυπουργού αναμεταδίδεται, μεταξύ των άλλων, εκτός από την Rai, από τα πρακτορεία And Kronos και Ansa, δημοσιεύεται στην εφημερίδα Il Tempo και περιλαμβάνεται στις κύριες ειδήσεις που προβάλλονται από την μηχανή αναζήτησης Yahoo.it, στο διαδίκτυο.

Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση με τον Μάριο Μόντι, την Παρασκευή, αναφέρεται πως ο Ιταλός πρωθυπουργός «εκθείασε το έργο που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιτελεί» και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, εφαρμόζοντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και για την στήριξη της απασχόλησης.

Ο Μάριο Μόντι έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι, παράλληλα με την δημοσιονομική σταθερότητα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την κοινωνική συνοχή. Οι δύο πρωθυπουργοί θεωρούν σημαντικό να αποφασιστούν σε κεντρικό επίπεδο πολιτικές που να τονώσουν την ανάπτυξη στις χώρες της ΕΕ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που τόνισε και στην ανακοίνωσή του μιλώντας για «ακεραιότητα της ευρωζώνης».

Οι δύο αρχηγοί συμφωνούν στην ανάγκη να τονωθεί η ρευστότητα στην Ελλάδα και γενικότερα στην ευρωζώνη, θέμα που συνδέεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ. Επίσης τάσσονται υπέρ της διάθεσης πόρων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης μέχρι το 2020 από την οποία η χώρα μας θα αποσπάσει σημαντικά ποσά.

Στη συζήτηση ήταν και η δημιουργία κοινής τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ και η εγγύηση των καταθέσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινήσεις που θα δώσουν θάρρος στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός πάντως είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή φόρου στα ακίνητα και απέκλεισε την περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το πακέτο θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σαμαράς δεν ανησυχεί για την σταθερότητα της κυβέρνησης, θεωρεί ότι οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα στηρίξουν τις αποφάσεις, ενώ όπως λένε οι συνεργάτες του δεν συζητά ανασχηματισμό ή τοποθέτηση αντιπροέδρων.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)