27/10/12

Διάγγελμα Ιωάννη Μεταξά - 28η Οκτωβρίου 1940

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα ο μεταξάς δεν ήταν δικτάτορας;;; Δεν θα πρέπει να τον καταδικάσουμε ως φασίστα;;; Έτσι σκέφτεται ο σύγχρονος νεοέλληνας...

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής δίλημμα: Ή δημοκρατία χωρίς Ελλάδα, ή δικτατορία για να σωθεί η Ελλάδα.

Ας επιλέξουμε...

Ανώνυμος είπε...

Αν στη θέση του Μεταξά ήταν οι σημερινοί πολιτικοί, θα απαντούσαν ως εξής στον Ιταλό πρέσβη:
"Ας κάνουμε μία διαπραγμάτευση. Μήπως μπορεί να γίνει μία επιμήκυνση του χρόνου που θα εισβάλουν οι Ιταλοί πέραν της 6ης πρωϊνής ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση; Μπορούμε να δεχθούμε μία τρόικα από Ιταλούς, Γερμανούς και Τσάμηδες για να διαπραγματευθούμε μαζί τους το ζήτημα"!

Ανώνυμος είπε...

Ο ιστορικός Κώστας Μπαρμπής αναφέρει ότι το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο αείμνηστος Μεταξάς προτού υπογράψει τα πέντε βασιλικά διατάγματα τα σχετικά με την κήρυξη πολέμου έκανε πρώτα το σημείο του σταυρού και μετά είπε χαρακτηριστικά: Ο ΘΕΟΣ ΣΩΖΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι παριστάμενοι δηλαδή ο τότε βασιλιάς, ο αρχηγός του επιτελείου κ.ο.κ.
Λ.Ν.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Με τούτο το ιστορικόν φωνητικόν αποδεικτικό (ντοκουμέντο) καταρρίπτεται οριστικώς και αμετακλήτως ή μεγαλυτέρα σύγχρονη ιστορική παραχάραξι την οποίαν εισήγαγε εις τέως αποθανών πρωθυπουργός (δευτέρας γενεάς) όστις εις την βουλήν και απαντώντας εις ειρωνικόν σχόλιον τινός βουλευτού αντιθέτου παρατάξεως "μας παριστάνεις τον Μεταξά με το ΟΧΙ" εδήλωσε ότι έχει ιδία προσωπική γνώμη διά εάν το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς, υπογραμμίζοντας ότι δεν το είπε εκείνος αλλά ο...λαός! Όμως ο λαός την ώρα επίσκεψης του Ιταλού πρέσβη εις την πρωθυπουργικήν οικίαν του Ι. Μεταξά εις την Κηφισιάν ο λαός κοιμόταν του καλού καιρού και επληροφορήθη το ΟΧΙ του Μεταξά το πρωί της επομένης ημέρας. Επίσης το φωνητικόν τούτο ντοκουμέντο καταρρίπτει και την δευτέραν παραχάραξι της ιστορίας που επιχειρήθηκε από τους ελαφροτέρους ή βαρυτέρους κομμουνιστάς ομού με τους πάσης φύσεως νεοταξίτας ό,τι ο πόλεμος ήτο ιδεολογικός, ενώ ο ίδιος ο Μεταξάς δηλώνει ευθαρσώς ότι ο πόλεμος γίνεται για την υπεράσπισι των αξιών, της Ελευθερίας και της Τιμής του Έθνους ημών.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)