31/10/12

Μητρόπολη Πειραιώς, "Υφίσταται ανάγκη μεταγλωττίσεως των λειτουργικών κειμένων δια την ποιμαντική μας διακονία;"


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Πειραιώς η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως μας με θέμα "Υφίσταται ανάγκη μεταγλωττίσεως των λειτουργικών κειμένων δια την ποιμαντική μας διακονία;"
και με ομιλητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. ΙΩΗΛ και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ. Το πρόγραμμα της συνάξεως ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό από τους Σεβασμιωτάτους, ενώ την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων στην ομιλία του αναφέρθηκε στο κατά πόσο η Γλώσσα της Λατρείας γίνεται κατανοητή σήμερα στους ανθρώπους όταν δεν υπάρχει συνέπεια και συνέχεια μέσω της πνευματικής ζωής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οδηγούμεθα στην προσωπική αλλοτρίωση μέσω της άγνοιας της ιστορίας και της κοινωνίας με την παράδοση της εκκλησίας μας.
Στην κύρια ομιλία του ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. ΙΩΗΛ αναφέρθηκε στο αν υπάρχει ή όχι ανάγκη μεταγλώττισης των λειτουργικών κειμένων μέσω των τριών αξόνων, τους οποίους και ανέπτυξε, ως ακολούθως:
α) στην λειτουργική πράξη των Ιερέων. Δηλαδή κατά πόσο οι Ιερείς τελούν πιστεύοντας και θέλοντας τις ακολουθίες και τα λειτουργικά τους καθήκοντα
β) στη γλώσσα της λατρείας, λέγοντας το πόσο είναι αναγκαίο ή όχι το να "απλοποιηθεί" η λειτουργική γλώσσα στην καθομιλουμένη, και
γ) στο αν είναι αναγκαία ή μη η μετάφραση των λειτουργικών κειμένων μιλώντας μέσα από προσωπικά του παραδείγματα από τη σχέση του με τον μακαριστό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κοζάνης κυρό Διονύσιο.
Στην δευτερολογία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε και συνόψισε τα συμπεράσματα της συνάξεως, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των Σεβασμιωτάτων και των Ιερέων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)