6/11/12

Αλλαγές στο καθεστώς των μεταθέσεων εκπαιδευτικών

Εντός των επομένων ημερών, πιθανότατα μετά τις 10 Νοεμβρίου, αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος των μεταθέσεων εκπαιδευτικών. Για πρώτη φορά φέτος το καθεστώς των μεταθέσεων αλλάζει σε πολλά σημεία, για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει κανείς σαφή εικόνα. Συνοψίζουμε μερικές από τις αλλαγές:
1. Η εγκύκλιος που θα εκδοθεί θα αφορά στις μεταθέσεις εκπαιδευτικών με δική τους αίτηση και χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο. Με απλά λόγια ζητούμε μετάθεση και μας δίνεται με βάση τα μόρια που έχουμε και με τις ανάγκες της υπηρεσίας (κενά σε περιοχές μετάθεσης). Μόλις χθες όμως έγινε γνωστό ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος και για αναγκαστικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως οργανικής θέσης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας! Τούτο σημαίνει
ότι ο Υπουργός Παιδείας αποκτά πλέον το δικαίωμα μετακίνησης (μετάθεσης) εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια, από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας σε οποιαδήποτε άλλη προκειμένου να καλύψει κενά και «για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος».
2. Όπως αναφέραμε προ ημερών στο ιστολόγιό μας μαζί με τη φετινή εγκύκλιο μεταθέσεων αλλάζουν οι περιοχές μετάθεσης των εκπαιδευτικών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συγχωνεύσεις στις περιοχές μετάθεσης ενώ δεν είναι απίθανο στους περισσότερους νομούς της χώρας να δούμε μία περιοχή μετάθεσης για όλα τα σχολεία του νομού. Αυτός ο επανακαθορισμός των περιοχών μετάθεσης θα φέρει μεγάλες αλλαγές καθώς η επιλογή μιας περιοχής στην αίτηση μετάθεσης θα ισοδυναμεί με πιθανή τοποθέτηση σε σχολεία ευρύτερης περιοχής με κάποια από αυτά να βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
3. Δεν φαίνεται προς το παρόν να γίνεται αναμοριοδότηση των σχολείων, παρά τις αλλαγές στις περιοχές μετάθεσης. Τα σχολεία εντάσσονται σε διαφορετικές περιοχές μετάθεσης, διατηρούν όμως τα μόρια δυσμενών συνθηκών που έχουν μέχρι σήμερα.
4. Εκκρεμεί ακόμη η λήψη απόφασης για την κατάργηση της διετίας στην οργανική θέση ώστε να κατοχυρώνει κάποιος εκ νέου δικαίωμα μετάθεσης. Ο Υπουργός Παιδείας έχει δεσμευτεί στην μετατροπή της διετίας σε ένα έτος και η ρύθμιση αναμένεται να γίνει άμεσα και να συμπεριληφθεί στη φετινή εγκύκλιο μεταθέσεων. Η ρύθμιση διευκολύνει οπωσδήποτε όσους ζητούν μετάθεση, καθώς η μετάθεση σε μία νέα περιοχή δεσμεύει τον εκπαιδευτικό για υπηρέτηση της οργανικής θέσης για ένα μόνο έτος.

Ερώτημα παραμένει βέβαια πόσος θα είναι τελικά ο αριθμός των αιτήσεων μετάθεσης που θα ικανοποιηθούν φέτος από το Υπουργείο Παιδείας, με δεδομένη την δύσκολη οικονομική συγκυρία και το δραματικό περιορισμό των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών και των προσλήψεων αναπληρωτών κατά την επόμενη σχολική χρονιά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βασικό κριτήριο υποχρεωτικής μετάθεσης

Να μεταθέσουν πρώτα (εκτός πόλεων) όλους τους ρουσφετοαποσπασμένους εκπαιδευτικούς που λεχριάζουν στο Υπουργείο Παιδείας και μόνο μετά να ασχοληθούν με αυτούς που είναι σε τάξεις και διδάσκουν.
Και σε καμία περίπτωση να μην εφαρμόσουν την μέθοδο του Στυλιανίδη που τον Ιούλιο μείωσε τους αποσπασμένους στο Υπουργείο Παιδείας κατά 25% και μετά από δύο μήνες απόσπασε τα δικά του ρουσφετάκια σε αριθμό μεγαλύτερο από αυτό που έδιωξε.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)