6/11/12

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Δαμασκηνός που είχε ελέγξει τον Υπουργό Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη για τις εγκυκλίους για τις απαλλαγές

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 6 Νοεμβρίου εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός. Ο Μακαριστός, τις τελευταίες εβδομάδες, νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Κομοτηνής, με καρδιακή, αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια.
Από το πρωί πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες των ναών στους οποίους τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του Ιεράρχου.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρός Δαμασκηνός γεννήθηκε στην Οιχαλία Μεσσηνίας το 1920. Απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1958. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1951 και Πρεσβύτερος το 1958. Υπηρέτησε Διάκονος στην Καλαμάτα και στην Αθήνα, και Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας, διατελέσας και Πρόεδρος του Χριστιανικού Ομίλου Κυριών και Νεανίδων.
Διηύθυνε το Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Αρρένων Κομοτηνής μέχρι της εκλογής του ως Μητροπολίτου. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής χειροτονήθηκε το 1974. Ανηγορεύθη επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Εξέδωσε τρεις ογκώδεις τόμους με στοιχεία της εκκλησιαστικής, εθνικής και κοινωνικής προσφοράς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου, θα ψαλεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και ώρα 15.00, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Δαμασκηνός όταν το 2008 ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ως Υπουργός Παιδείας προώθησε τις τρεις γνωστές πλέον εγκυκλίους για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών, είχε ελέγξει τότε τον συντοπίτη του Υπουργό με αυστηρή γλώσσα. Ο "Ορθόδοξος Τύπος" τότε (17/10/2010) έγραψε:
Έντονος ήταν η αντίδρασις του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού εις την ανακοίνωσιν του Υπουργείου Παιδείας δια της οποίας εγνωστοποιήθη ότι κηρύσσεται το μάθημα των Θρησκευτικών προαιρετικόν. Εις ανακοίνωσίν του ο Μητροπολίτης εξέφρασε "την θλίψη και την αγανάκτηση του λαού και του κλήρου" της Ροδόπης προς τον συντοπίτην του Υπουργόν Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο Μητροπολίτης συνδέει το μέτρον με τα προηγηθέντα επί μίαν 20ετίαν, τα οποία υποβαθμίζουν το μάθημα υπονομεύοντας ταυτόχρονα το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος περί χριστιανικής αγωγής των Ελληνοπαίδων. Ο Μητροπολίτης ανατρέχει και εις την παιδιόθεν στενήν σχέσιν του Υπουργού με την τοπικήν Εκκλησίαν και χαρακτηρίζει αδιανόητον να φέρει την ευθύνη μιας τοιαύτης αποφάσεως ο υπουργός Παιδείας. Δηλώνη ότι θα αγωνισθή για την ανατροπή της αποφάσεως αυτής με παν νομικόν μέτρον.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να τον αναπαύει

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)