12/1/13

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά: Και ορθόδοξο χριστιανικό και θρησκειολογικό!

Δεν προλαβαίνουν να συντάσσουν «απαντήσεις σε επικρίσεις» οι «Εμπειρογνώμονες» συντάκτες του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου. Στην τελευταία παρέμβασή τους προχωρούν σε μια  ιδιότυπη ομολογία πίστεως και ορθοδοξίας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξουν ότι το πρόγραμμα που συνέταξαν δεν μετατρέπει το μάθημα των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό όπως συκοφαντικά –έτσι ισχυρίζονται- γράφουν οι επικριτές τους. Αραδιάζουν έτσι όλα τα «ορθόδοξα» στοιχεία του Προγράμματος. Μας λένε ότι υπάρχουν σε αυτό αναφορές στο Χριστό, στην Αγία Τριάδα, στους αγίους αλλά και έμμεσες άλλες στην Θεοτόκο. Και μετά από όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί από τα Θρησκευτικά των παιδιών της Ελλάδος δεν θα εκλείψουν παντελώς οι αναφορές στη χριστιανική πίστη!
Και με την «διακριτική» τους διγλωσσία, σε λίγες μέρες θα πάνε στη Θεσσαλονίκη για να διαβεβαιώσουν τον Κουράκη και τους άλλους ΣΥΡΙΖΑίους ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι όπως παλιά «κατηχητικό» και «ομολογιακό» αλλά έχει αλλάξει
και είναι τέτοιο που και εκείνοι ποθούν, «ανοιχτό», θρησκειολογικό, όπως το παραγγείλατε!
Η επιτυχία του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου είναι ακριβώς αυτή: Για την Διοίκηση της Εκκλησίας και τους Θεολόγους είναι ορθόδοξο και χριστιανικό, για τους «προοδευτικούς» και αριστερούς είναι «ανοιχτό» και θρησκειολογικό! Δύο σε ένα! Επιτυχία που αγγίζει την τελειότητα!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Όσο αυτή η σπείρα των Ζηζιουλο-Γιανναράδων κλπ. (θα έγραφα έναν σιδηρόδρομο) δεν καταδικάζεται από επίσημα χείλη ποιμένων, επισκόπων και ιεραρχών, παρά μένουν οι εν πολλοίς άγνωστοι και μεμονωμένοι να φωνάζουν, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα.
Υπάρχει, βέβαια, και το άγιον Όρος, αλλά ...

Αλλά η σπείρα έχει γερές πλάτες. Και βάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Παυουν οι διορισμοι θεολογων!!!
ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΜΕΣΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλά, το Πρόγραμμα Σπουδών δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα. Πού βρέθηκαν όλα αυτά τα Ορθόδοξα στοιχεία; Μήπως υπήρχαν από την αρχή και από κεκτημένη ταχύτητα δεν τα προσέξαμε;

Ανώνυμος είπε...

Ναι, Ανώνυμε 6.42μμ
Υπήρχαν από την αρχή ΟΟΟΟΛΑ αυτά τα ορθόδοξα στοιχεία. Αλλά μερικοί συκοφάντες, κακοπροαίρετοι, με κεκτημένη ταχύτητα, τα απέκρυψαν. Ορθόδοξο είναι το Πρόγραμμα Σπουδών. Μην ακούτε τους συκοφάντες! ! !

Ανώνυμος είπε...

δημοσιευθηκε και στο ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2013/01/blog-post_8618.html

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε οικουμενιστη 7:17 μ.μ. κοιμάσαι μου φαίνεται. Τον οικουμενισμο τον ονομάζεις Ορθοδοξία.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Με ένα σχοινοτενές και βερμπαλιστικό κείμενο προσπαθούν ανεπιτυχώς οι συντάκτες να μας παρουσιαστούν και θύματα από πάνω!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά τι είναι αυτό το Πρόγραμμα Σπουδών; Το ιστολόγιο το έχει βαφτίσει από Συγκριτική Θρησκειολογία, Κοινωνική Ηθική, Αγωγή του Πολίτου, Θρησκειολογία, μέχρι πανθρησκεία.
Το νεώτερο όνομα: και ορθόδοξο-χριστιανικό και θρησκειολογικό! Καλή συνέχεια!

Αντιοικουμενιστής είπε...

Η αντικατάστασι του Ομολογιακού - Κατηχητικού - Ορθοδόξου χαρακτήρος του μαθήματος των Θρησκευτικών από εν συγκρητιστικόν - θρησκειολογικόν - οικουμενιστικόν γράφημα οφείλει δια ημάς τους ενσυνειδήτους Ορθοδόξους Χριστιανούς να αποτελεί casus belli.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

@Ανώνυμος 11.48μμ
Το νέο όνομα του Π.Σ. "και ορθόδοξο-χριστιανικό και θρησκειολογικό!" δεν το έχει δώσει το ιστολόγιό μας αλλά οι συντάκτες του Προγράμματος με τους ισχυρισμούς τους.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αλλά στα διαβάσματά μου για το θέμα δεν συνάντησα πουθενά οι συντάκτες του ΠΣ να το χαρακτηρίζουν είτε Ορθόδοξο είτε θρησκειολογικό. Μπορείτε να μας παραπέμψετε πού το έχουν πει, ειδικά ότι είναι "θρησκειολογικό";

Evangelos Poniros είπε...

Μελετήστε στο παρόν ιστολόγιο την 38σέλιδη κριτική μου για το πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «προβλήματα του (πιλοτικού) προγράμματος σπουδών στα θρησκευτικά δημοτικού και γυμνασίου (έτους 2011).» Είναι η εκτενέστερη και λεπτομερέστερη απ΄ όλες. Θα δείτε εκεί πόσα φοβερά προβλήματα δημιουργεί το πρόγραμμα αυτό. Οι δε αρνητικές κριτικές γι΄ αυτό το δημιούργημα ξεπερνούν τις 400 σελίδες των 42 στίχων. Κι όμως κάποιοι ου βούλονται συνιέναι.

Ανώνυμος είπε...

Η επιμονή κάποιων να "αθωώσουν", πολύ όψιμα βεβαίως-βεβαίως, το επαίσχυντο Π.Σ. πέφτει στο κενό. Η θρησκειολογική χροιά του μεταλλαγμένου μαθήματος φαίνεται από μακρυά. Μάλλον η "όραση" κάποιων έχει πρόβλημα!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)