25/9/19

Τροποποίηση του ακυρωθέντος Προγράμματος Σπουδών και διδασκαλία τμημάτων των Φακέλων Μαθήματος, προτείνει ως άμεση λύση για τα Θρησκευτικά ο Σύμβουλος του ΙΕΠ Ευστράτιος Ψάλτου

Ευστράτιος Ψάλτου
O Ευστράτιος Ψάλτου είναι σύμβουλος Θρησκευτικών του ΙΕΠ. Στην πάντα φιλόξενη για θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύεται σήμερα άρθρο του,
το οποίο αναφέρεται στις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά. Ο κ. Ψάλτου αφού περιγράφει το τέλος των Προγραμμάτων Σπουδών που ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, προτείνει ως άμεση λύση για φέτος, όχι την επαναφορά των Αναλυτικών Προγραμμάτων και των βιβλίων Θρησκευτικών που ίσχυαν προ του 2016 αλλά μια τροποποίηση του ακυρωθέντος Προγράμματος και τη συνέχιση της διδασκαλίας με αποσπάσματα από τους Φακέλους Μαθήματος! Γράφει επί λέξει: «Ως προς την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος θεωρώ ότι για το σχολικό έτος που διανύουμε μία λύση είναι η τροποποίηση του σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και η διδασκαλία μόνο τμημάτων από τους αντίστοιχους φακέλους του μαθήματος». Υπογράφει μάλιστα το άρθρο με την ιδιότητά του ως «Σύμβουλος Θρησκευτικών του ΙΕΠ»!

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά θα πρέπει άμεσα να συνοδευτούν από τις παραιτήσεις των σχετιζόμενων με το ζήτημα προσώπων του Υπουργείου και του ΙΕΠ, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην συγγραφή, προώθηση και εφαρμογή των ακυρωθέντων Προγραμμάτων. Και καθόσον μέχρι στιγμής οι ίδιοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να παραιτηθούν για λόγους ευθιξίας διευκολύνοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα πρέπει πλέον η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου να ζητήσει τις παραιτήσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση η κ. Κεραμέως θα γίνει η τρίτη διαδοχικά Υπουργός Παιδείας που θα έχει στο ιστορικό της καταδικαστική απόφαση του ΣτΕ που θα σχετίζεται με το μάθημα των Θρησκευτικών.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΨΑΛΤΟΥ (Η ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ)
Angelus Novus
Η Εκκλησία ως θεσμικός συνομιλητής
Ανάγκη να συγκροτηθεί μία επιστημονική ομάδα έργου η οποία θα χαράξει το γενικό πλαίσιο και θα έχει την ευθύνη της παραγωγής από ομάδες εμπειρογνωμόνων
Του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΨΑΛΤΟΥ*
Υπάρχει ένας πίνακας του Klee που ονομάζεται “Angelus Novus”. Απεικονίζει έναν άγγελο που μοιάζει έτοιμος να απομακρυνθεί από κάτι στο οποίο έχει στυλώσει το βλέμμα του (Walter Benjamin, «Θέσεις πάνω στη Φιλοσοφία της Ιστορίας», 1940). Μέσα σε θριαμβολογίες και θρηνολογίες, αντιλογίες και φόβους, ήρθε n ώρα να αποχαιρετήσουμε την υπάρχουσα μορφή του προγράμματος σπουδών των Θρησκευτικών.
Η μορφή αυτή εγκαινιάστηκε πιλοτικά την περίοδο 2011-2013 και εφαρμόστηκε στα σχολεία από το 2016 και τροποποιημένη από το 2017. Το πρόγραμμα αυτό ήταν κυρίως προσανατολισμένο προς τη χριστιανική, ορθόδοξη παράδοση. Ωστόσο, επιχειρώντας να υπερβεί τη μονοφωνία, περιελάμβανε με κριτικό τρόπο και στοιχεία από άλλες χριστιανικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές παραδόσεις. Ταυτόχρονα επιχειρούσε να εγκαταλειφθεί το δασκαλοκεντρικό μοντέλο και ο εκπαιδευτικός καλείτο να λειτουργήσει περισσότερο ως συντονιστής βιωματικών και διερευνητικών δραστηριοτήτων των μαθητών παρά ως ex cathedra αυθεντία.
Το γεγονός ότι το περιεχόμενο του προγράμματος δεν αποτελείτο αποκλειστικά και αμιγώς από στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας εκλήφθηκε από θρησκευτικούς κύκλους, τελικώς και από την πλειοψηφία του ΣτΕ, με το νόημα ότι δεν αποβλέπει στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών. Λες και ο διάλογος με την πολιτισμική ετερότητα δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο της ορθόδοξης, χριστιανικής συνείδησης.
Ύστερα από τις πρόσφατες ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ πρέπει να αποχαιρετήσουμε την υπάρχουσα μορφή του προγράμματος καθώς αυτή δεν έχει πια την απαιτούμενη νομιμοποίηση. Ως προς την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος θεωρώ ότι για το σχολικό έτος που διανύουμε μία λύση είναι η τροποποίηση του σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και η διδασκαλία μόνο τμημάτων από τους αντίστοιχους φακέλους του μαθήματος.
Ωστόσο, η τροποποίηση αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με την έναρξη διαδικασιών εκπόνησης νέου προγράμματος σπουδών και βιβλίων. Για τον σκοπό αυτό είναι ανάγκη να συγκροτηθεί μία επιστημονική ομάδα έργου, η οποία θα χαράξει το γενικό πλαίσιο και θα έχει την ευθύνη της παραγωγής από ομάδες εμπειρογνωμόνων, οι οποίες θα συσταθούν γι αυτόν τον σκοπό, καθώς και της επικοινωνίας με την Εκκλησία, η οποία εξαρχής θα πρέπει να θεωρηθεί θεσμικός συνομιλητής
Στη συγκρότηση αυτής της επιστημονικής ομάδας είναι ανάγκη να εκπροσωπηθούν με μετριοπάθεια όλες οι υπάρχουσες τάσεις και απόψεις. Είναι σίγουρο ότι η συνεννόηση μεταξύ των μελών μιας τέτοιας επιτροπής θα είναι δύσκολη, ωστόσο όταν αυτή επιτευχθεί, θα έχει ένα μεγάλης συναίνεσης αποτέλεσμα.
Ο Georg Lukacs παρατηρεί ότι το τέλος μιας μορφής δεν αξίζει τον θρήνο καθώς εντάσσεται μέσα σε μια φυσική και πάντα παρούσα αναγκαιότητα της ζωής (Georg Lukacs, «Η ψυχή και οι μορφές», 1911). Αυτή n πάντα παρούσα αναγκαιότητα θα φέρει μια άλλη μορφή στη θέση της. Αν η νέα μορφή του προγράμματος σπουδών των Θρησκευτικών θα είναι εναρμονισμένη με τη μελωδία της ζωής, ο χρόνος θα το δείξει.

* Ο κ Ευστράτιος Ψάλτου είναι σύμβουλος Θρησκευτικών του ΙΕΠ.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την πρώτη φορά, όταν το ΣτΕ ακύρωσε τα ΦΕΚ Φίλη, ο Στράτου και η ομάδα του πρότειναν, λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης και ενώ όλοι γνωρίζαμε τι θα γινόταν, να σταλεί εκ νέου στο ΦΕΚ από τον Γαβρόγλου νέα Υ.Α. με ελάχιστες μόνο λεκτικές τροποποιήσεις. Νομικίστικο κόλπο για να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Τώρα, μετά και την ακύρωση των ΦΕΚ Γαβρόγλου, που ήταν αναμενόμενη για όσους σκέφτονται λογικά (όχι όμως για όσους πίστεψαν ότι πηγαίνοντας το θέμα στη Μείζονα αντί της απλής Ολομέλειας του ΣτΕ θα κατάφερναν να βρούνε τις απαραίτητες ψήφους δικαστών για να ανατρέψουν την πρώτη απόφαση) ο Ψάλτου πάλι προτείνει λύση παρόμοια με εκείνη του Γαβρόγλου. Χρήση μερικώς των ακυρωθέντων Προγραμμάτων και Φακέλων. Και πλήρη συμμόρφωση στο απώτατο μέλλον! Γιατί μην μου πείτε ότι μέχρι του χρόνου θα έχει έτοιμο νέο Πρόγραμμα Σπουδών και βιβλία!!! Το ΣτΕ ακύρωσε συνολικά τα Προγράμματα. Κάθε σκέψη επιλεκτικής δήθεν χρήσης τους είναι εμφανώς παράνομη και αντισυνταγματική και ασφαλώς θα οδηγήσει σε προσφυγές όχι μόνο στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ αλλά και στα άλλα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος κ.α. που οι νομικοί γνωρίζουν καλύτερα. Αρκετή κοροϊδία με Φίλη και Γαβρόγλου. Δεν θα γίνει ανεκτή συνέχιση της κοροϊδίας από την Κεραμέως, αν και δεν την έχω για τόσο άμυαλη να συρθεί πίσω από κάτι τύπους που της "σκάβουν το λάκκο". Άλλωστε εκείνοι είναι παιδιά της αριστεράς (πληκτρολογείστε Ψάλτου+ΔΗΜΑΡ στο διαδίκτυο ή Καλαντζής και ΠΑΣΟΚ) και δεν κινούνται με βάση το πολιτικό συμφέρον μιας Υπουργού Παιδείας της Ν.Δ. Γιατί το θέμα της επιλογής των προσώπων που λαμβάνουν αποφάσεις σε ΙΕΠ και ΥΠΑΙΘ είναι πρωτίστως πολιτικό. Και στην παρούσα φάση εκτός από πολιτικό είναι και κρίσιμο.

ΑΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

...OXI MONO NA ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΧΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΩΧΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ...

Ανώνυμος είπε...

Να το ξέχάσει ο συγκεκριμένος!

ΠΛΗΡΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΕΡΟΤΑΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ!

Τίποτα λιγότερο!

Χ.

χριστινα είπε...

Ειμστε Ορθοδοξοι κ απαιτουμε τα εκτρωματα αυτα να αποσυρθουν αμεσα απο τους μαθητες των Ελληνοορθοδοξων σχολειων! Αρκετα!

Ανώνυμος είπε...

Από νομικά δεν ξέρω. Αλλά σίγουρα κάπως λέγεται αυτό που προσπαθείς να ξεφεύγεις από τις αποφάσεις των δικαστηρίων με τρόπο στρίβειν δια του αρραβώνος. Και κάτι μου λέει ότι αυτό είναι παράνομο και όποιος το κάνει, αργά ή γρήγορα την πληρώνει. Κάνω λάθος;

Ανώνυμος είπε...

Στρατή, άκουσέ με, στο λέω φιλικά. Δεν σε συμφέρει να γίνει αυτό που γράφεις. Αν γίνει θα σε πάρει και σένα η μπάλα από όσα θα ακολουθήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Στράτο από ακόμη έναν έμπιστο φίλο: η λύση που προτείνεις και ανέφικτη είναι και επικίνδυνη για όσα θα συμβούν από τούδε και εξής. Ανέφικτη γιατί η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει πολλά. Ψάξε λίγο τα κιτάπια σου και θα δεις τι εννοώ. Κι επικίνδυνη γιατί θα σε «πάρει και σένα η μπάλα» με αυτά που έπονται. Οι μέρες που περνά το μάθημά μας είναι δύσκολες.

Ανώνυμος είπε...

Πώς επιτρέπει το ιστολόγιο να καταχωρίζονται απειλές, όπως η παραπάνω;

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ!

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Εάν εκλαμβάνετε κάποιοι ως απειλή το "θα σε πάρει η μπάλα", πρέπει ο ανώνυμος σχολιαστής να μας εξηγήσει τι εννοεί.
Σε κάθε περίπτωση, το ιστολόγιό μας δημοσιεύει τα σχόλια από όλες τις πλευρές εκτός φυσικά υβριστικών σχολίων ή κάποιων που κρίνονται ότι εξυπηρετούν "αλλότριους σκοπούς" που διαφεύγουν του ιστολογίου μας.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ χωρίς να έχω γράψει τα σχόλια (11:02 μ.μ. και 11:43 μμ), εγώ καταλαβαίνω το "θα σε πάρει η μπάλα", από νομικής πλευράς. Εγώ καταλαβαίνω ότι εννοεί ο σχολιαστής ότι θα έχει νομικές ευθύνες ο συγκεκριμένος και όλοι οι υπεύθυνοι αν δεν συμμορφωθούν με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΣτΕ) και προσπαθήσουν με διάφορα τερτίπια να την παρακάμψουν.

Ανώνυμος είπε...

Ένας δημόσιος λειτουργός που αρνείται τη συμμόρφωση με αποφάσεις του ΣτΕ προφανώς έχει ευθύνη που μπορεί να αποδοθεί εάν αναζητηθεί. Δεν πρόκειται για απειλή αλλά για απλή νομική λογική.

Ανώνυμος είπε...

Α... αυτό εννοείτε! Γιατί εγώ κατάλαβα: εάν δεν συμμορφωθείς θα σε αρχίσουμε στο υβρεολόγιο. Π.χ. βλ. το σχόλιο 12.55 "ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ". Υποθέτω ότι αυτό το σχόλιο εξυπηρετεί απολύτως τους σκοπούς του ιστολογίου και όχι άλλους "αλλότριους σκοπούς"!

Ανώνυμος είπε...

Οσοι συμφωνουμε,σε γενικες γραμμες, με το Νεο Π.Σ που ακυρωσε το Σ.Τ.Ε, αν μπορουσατε θα μας περναγατε απο Ιερα Εξεταση. Αυτο καταλαβα απο μερικα μηνυματα που προηγηθηκαν

Ρωμιός είπε...

Εάν το Υπουργείο Παιδείας ΑΜΕΣΑ καταργήσει τα προγράμματα Φίλη-Γαβρόγλου και αποστείλει στα σχολεία τα προ αυτών διδακτικά εγχειρίδια, θα ικανοποιήσει την κοινή γνώμη αλλά κυρίως την συντριπτική πλειοψηφία των μαχίμων θεολόγων. Σε διαφορετική περίπτωση ΣΥΝΟΛΗ η νέα κυβέρνηση απαξιώνεται στα μάτια του λαού και ενεργοποιεί τους πνευματικούς νόμους.Θα είναι ταχεία και φοβερή η πτώση της.

Ανώνυμος είπε...

Φαντάσματα ύβρεων βλέπεις οικουμενιστή 3:17 μ.μ.
Το σχόλιο 12:54 δεν έχει ουδεμία ύβρη. Λέει πώς έχει η πραγματικότητα για τα ελεεινά βιβλία!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έπρεπε να φιλοξενήσετε το διαστροφικό σχόλιο του Θρησκειολογιστή 3:17 μ.μ. που προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει ύβρεις εκεί που δεν υπάρχουν (π.χ. σχόλιο 12:44) και προσπαθεί να βρει φαντάσματα απειλών στις αυτονόητες νομικές συνέπειες.
(Ανοίγω παρένθεση: Και δεν έγραψα εγώ το σχόλιο που δόλια θεωρήθηκε ως απειλή με πολλή ακραία φαντασία) μιας και μετά την δίκαιη απόφαση του ΣτΕ οι περισσότεροι από τους φανατικούς υπέρμαχους των ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ Θρησκειολογικών Θρησκευτικών είναι σαν "βρεγμένες γάτες"...

Έλλην Ρωμηός

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι καθόλου βρισιά ο σωστός χαρακτηρισμός των ακατάλληλων, εκτρωματικών και αντισυνταγματικών θρησκειολογικών Θρησκευτικών, όπως θέλει να τον βλέπει ο συριζαίος ή καιρίτης ανώνυμος 3:17μμ
Ο ιστολόγος δεν πρέπει να φιλοξενεί τέτοια σχόλια που προσπαθούν δόλια να διαβάλλουν την ορθόδοξη αντίδραση στη αντορθόδοξη και αντισυνταγματική οικουμενιστική θρησκευτική αγωγή που θέλουν με το στανιό οι Αριστεροί να επιβάλλουν στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας!

Εμπεδοκλής

Ανώνυμος είπε...

Ρωμιέ μάθε να γράφεις σωστά το όνομά σου: Ρωμηός! Απορώ που βρήκες την πλειοψηφία των μάχιμων θεολόγων; Μάλλον εννοείς εκείνη τη μειονότητα που δεν ξεβολεύτηκε από τα καθιερωμένα, αδυνατώντας να φτιάξει κανένα σχέδιο διδασκαλίας και να μπει στην τάξη να κάνει μάθημα. Και για όσους μιλούν για θρησκειολογία, μάλλον δεν ξέρουν τι λένε. Εάν θεωρούν ότι τα νέα προγράμματα είναι θρησκειολογία, καλόν είναι να πάνε ξανά στις θεολογικές σχολές να πάρουν πτυχίο.

Ανώνυμος είπε...

Καλα,να δουμε ποσους μαθητες θα εχεις του χρονου!

Ανώνυμος είπε...

Ζητούμε επιτακτικά άμεση απόσυρση των βλαβερών οικουμενιστικών θολο-θρησκευτικών!

Ορέστης

Ανώνυμος είπε...

27 Σεπτεμβρίου 2019 - 11:30 π.μ.:
Έσύ σκέφτεσαι πόσους μαθητές θα έχεις του χρόνου ή άν θα κινδυνεύσεις να μείνεις χωρίς μισθό ; To πνεύμα των Φαρισσαίων και του Ιούδα ζει ακόμη...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:08 πμ το Ρωμιός γράφεται και με ι και με η. Γράφεται και Ρωμιός και Ρωμηός.
Τις εξυπνάδες σου αλλού!

Ανώνυμος είπε...

Για τον 9:08πμ 27-9-2019
Ο Ορθόδοξος Ρωμηός δεν μίλησε για την πλειοψηφία που αναφέρεις άσχετα. Για άλλη πλεοψηφία μίλησε στο σχόλιο του. Μάθε να διαβάζεις και να μην γράφεις ό,τι άσχετο φαντάζεσαι!...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)