30/1/13

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, «Ο διάλογος που γίνεται για το μάθημα των Θρησκευτικών, αποκτά ιδεολογικό χαρακτήρα και θα αδικήσει και το μάθημα και τους καθηγητές θεολόγους»

Την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, εόρτασε σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η Εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας. Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν οι Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Στρατιωτικών αρχών, ενώ τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των κεκοιμημένων Εκπαιδευτικών και Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Εκπαιδευτικού κόσμου της περιοχής μας Μαθητών και Εκπαιδευτικών.

   Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους Εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι η Τοπική μας Εκκλησία, είναι πάντοτε στη διάθεσή τους, να διακονήσει το έργο τους. «Η μόνη μας ελπίδα για το μέλλον μας είναι η Παιδεία μας. Σε πολλά άλλα επίπεδα έχει δυστυχώς αποτύχει η γενιά μας. Στα χέρια σας κρατάτε τα παιδιά που ή θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της εποχής ή θα πετάξουν για καινούριους ορίζοντες και θα ξαναφέρουν την Ελλάδα εκεί που τής αρμόζει. Υπερήφανη και γενναία.  Πέρα από τις γνώσεις  δώστε στα παιδιά και ήθος, αγάπη για την πατρίδα, σεβασμό στην ιστορία και στην παράδοση. Ενότητα μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία μας. Διδάξτε στα παιδιά ότι ο άνθρωπος από όπου και αν προέρχεται δε παύει να είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού. Σηκώστε το τείχος απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, ναζισμού και περιθωριοποιήσεως ανθρώπων. Κρατήστε όρθια την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας που σέβεται τον κάθε άνθρωπο και ενώνει το λαό».
   Αμέσως μετά, στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση προς τιμήν των Εκπαιδευτικών, κατά την οποία τιμήθηκε με την Ανώτατη Τιμητική διάκριση της Τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, ο παλαίμαχος Εκπαιδευτικός, Θεολόγος κ. Βασίλειος Κοτσμανίδης, για την μεγάλη προσφορά στην Εκπαίδευση. Για τον τιμηθέντα μίλησαν δύο παλαίμαχοι συνάδελφοί του, ο τ. Λυκειάρχηςκ. Ιωάννης Πατρίκος, Πρόεδρος του Θρησκευτικού και Φιλολογικού Συλλόγου «Οι Τρεις Ιεράρχαι» και ο τ. Γυμνασιάρχης κ. Δημοσθένης Λαίμας.
   Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον κ. Κοτσμανίδη για το εκπαιδευτικό του έργο, τον χαρακτήρισε «χαρισματικό άνθρωπο,  που όμως, δεν υπήρξε αυτάρκης, μιας και μέχρι σήμερα προσπαθεί να είναι παρών και συμμέτοχος σε Θεολογικούς διαλόγους, έχοντας άποψη, ακούγοντας και μελετώντας άλλες γνώμες... παρά την συνταξιοδότησή του, δεν παραιτήθηκε από το να θεολογεί και να βοηθά ανθρώπινες ψυχές...»
   Κλείνοντας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μάθημα των Θρησκευτικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα φοβούμαι πως  ο διάλογος που γίνεται για το μάθημα των Θρησκευτικών, αποκτά ιδεολογικό χαρακτήρα και θα αδικήσει και το μάθημα και τους καθηγητές θεολόγους. Εάν δεν ξεπεράσουμε τις εμμονές μας και δεν εγκαταλείψουμε την εσωστρέφεια μας όλοι, φοβούμαι ότι το μάθημα θα υποστεί καθίζηση».
   Ο τιμηθείς ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο για την απονομή της τιμητικής διάκρισης και μίλησε για την θέση του Θεολόγου στο Σχολείο.
   Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Χρήστος Ξενάκης, ενώ την πλαισίωσε η χορωδία των Εκπαιδευτικών του Νομού Μαγνησίας. 
Μητρόπολη Δημητριάδος

1 σχόλιο:

Θεολόγος είπε...

«Εάν δεν ξεπεράσουμε τις εμμονές μας και δεν εγκαταλείψουμε την εσωστρέφεια μας όλοι, φοβούμαι ότι το μάθημα θα υποστεί καθίζηση». Είναι γνωστό ότι ο δεσπότης του Βόλου θεωρεί την τήρηση των παραδόσεων εμμονή και εσωστρέφεια, όπως εξάλλου το έχει δηλώσει στο παρελθόν. Πώς λοιπόν θα διδάξουμε στα παιδιά την τήρηση των παραδόσεων και ταυτόχρονα θα ξεπεράσουμε τις εμμονές μας; Ο ίδιος έχει ξεπεράσει προ πολλού την εμμονή στην χρήση της μετάφρασης των Ο΄ γι'αυτό και εισάγει μέσα στη Λατρεία μεταφρασμένα κείμενα και ευχές! Η διγλωσσία του δεν έχει όρια.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)