30/1/13

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, “Στην εποχή μας αποϊεροποιείται η εικόνα του ανθρώπου”

"Η εποχή μας έχει παρόμοιες εικόνες με την εποχή των Τριών Ιεραρχών, φτώχεια, πείνα, προβλήματα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και πρόσθεσε "αξίζει να δούμε πως αντιμετώπισαν οι Πατέρες αυτά τα προβλήματα. Χρειάζεται προσευχή, η οποία όμως χρειάζεται φτερά για να πετάξει ψηλά και τα φτερά αυτά είναι η ελεημοσύνη". Μίλησε για τη ζωή και το ανεξάντλητο φιλανθρωπικό έργο των Τριών Ιεραρχών, τα σχολεία, πτωχοκομεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία.
Έκανε, επίσης, λόγο για τα κείμενα των Πατέρων, στα οποία αναφέρουν την σημασία της προσφοράς, γιατί όταν οι πλούσιοι κρατούν τα υπάρχοντά τους για τους ίδιους καταστρέφουν τον εαυτό τους, τους άλλους, αλλά και την κοινωνία.

Επισήμανε, ωστόσο, ο Μακαριώτατος την σημασία και την αξία του προσώπου ως εικόνα του Χριστού. "Στην εποχή μας, όμως," είπε ο Αρχιεπίσκοπος, "αποϊεροποιείται η εικόνα του ανθρώπου και χάνει την αξία της, ευτελίζεται και γίνεται ένα εμπορεύσιμο αγαθό και κατ΄ επέκταση εκμεταλλεύσιμο. Κι αυτό διότι επικρατεί η θεωρία ότι ο άλλος είναι η κόλασή μας, αυτός που τον ανταγωνιζόμαστε, ενώ καλούμαστε να θεωρούμε τον άλλο ως παράδεισο, χαρά, αγάπη.

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του π. Θεόφιλου Ζησόπουλου ιδρυτή της Ορθόδοξης Χριστιανικής και Ιεραποστολικής Αδελφότητας "Αγία Λυδία η Φιλιππησία".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου και τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμο Σιμόπουλο
παρέστη σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο της σχολής και συνομίλησε με φοιτητές και καθηγητές, αλλά απάντησε και έλυσε απορίες και ερωτήματα που του έθεσαν οι νέοι. Μίλησε για τη σχέση των νέων με την Εκκλησία, την σημασία της ελεημοσύνης και την αξία της προσφοράς, αλλά και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για την στήριξη όσων έχουν ανάγκη.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η εικόνα του ανθρώπου δεν είναι ιερή.

Ανώνυμος είπε...

o έχων "πνοήν θεού" κατ΄εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν Του, άνθρωπος ΕΙΝΑΙ! ΙΕΡΟΣ!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)