30/1/13

Προβληματισμοί για το περιεχόμενο της ελληνικής παιδείας σε Ημερίδα της Μητροπόλεως Γλυφάδας

Στις 29 Ιανουαρίου 2013 και για 10η συνεχή χρονιά, η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ε. Β. Β. &Β, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, διοργάνωσε Εκδήλωση-Ημερίδα για τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Μητροπολιτικής της περιφέρειας. Η φετινή ημερίδα είχε θέμα : «Υπάρχει κρίση στην Παιδεία; Διαπιστώσεις – Προτάσεις»
Πριν ξεκινήσει η Ημερίδα, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών. Με την ολοκλήρωση της Ακολουθίας, πέρασαν όλοι στο Συνεδριακό Κέντρο ATTICA Centre, όπου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα, με 400 περίπου συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων και πολλοί μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.
Στην αρχή, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλος έκανε δέηση για την επιτυχία της ημερίδας. Στη συνέχεια, ο Ποιμενάρχης μας κήρυξε την Έναρξη της Ημερίδας, τονίζοντας ότι συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια από την ίδρυση της Μητροπόλεως. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν -με τη σημερινή συνάντηση- 10 ισάριθμες Ημερίδες, προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών. Σε όλες τις Ημερίδες των παρελθόντων ετών, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, εδόθη το βήμα σε όλους τους συμμετέχοντες και αυτό ισχύει και φέτος. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως. Έπειτα, ο Ποιμενάρχης μας σκιαγράφησε την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και την Παιδεία και τόνισε πόσο επίκαιρες είναι οι διδαχές τους, στις σύγχρονες οικονομικές, εκπαιδευτικές και πνευματικές συνθήκες στη χώρα μας. Στο τέλος της εναρκτήριας ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον κεντρικό ομιλητή της φετινής Ημερίδας κ. Κωνσταντίνο Γανωτή – Φιλόλογο, Συνταξιούχο Εκπαιδευτικό, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου και πολύτιμο συνεργάτη και των δύο εκκλησιαστικών ραδιοφωνικών Σταθμών.
Κωνσταντίνος Γανωτής
Ο κ. Γανωτής ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε την ομιλία του, ευχαριστώντας για την πρόσκληση της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτου προσωπικά. Ο ομιλητής, χωρίς καμία σημείωση ή κείμενο μπροστά του, με το γνωστό του γλαφυρό, άμεσο, εύστοχο και αναλυτικό τρόπο, περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο λαός μας, λησμονώντας τις στοιχειώδεις ανθρώπινες σχέσεις και τον θησαυρό της πατερικής μας παραδόσεως, όπως την εξέφρασαν με τη ζωή τους οι τρεις Ιεράρχες. Αποφεύγοντας να τρομοκρατήσει ή να στοχοποιήσει τους φταίχτες, ο κ. Γανωτής ανεφέρθη στις μεθοδευμένες και σταδιακές απόπειρες που από πολύ νωρίς έγιναν από τη δύση στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης μέχρι και τη δεκαετία του 1950 και 1960. Ο ομιλητής έδειξε χαρακτηριστικά κάποια εξώφυλλα σχετικών βιβλίων που τυπώθηκαν από Ιησουίτες και συνέχισε τονίζοντας τις λανθασμένες επιλογές των διοικούντων στην παιδεία, οι οποίες οδήγησαν στην παραμόρφωση των παιδιών και στην εχθρότητά τους προς την παιδεία, αλλά και προς τους εκπαιδευτικούς.
Ο κ. Γανωτής έκανε λόγο και για το εχθρικό - κάποιες φορές- οικογενειακό περιβάλλον, που ξέχασε την αγάπη και τη ζεστασιά και τα αντικατέστησε με την ψυχρότητα και το μίσος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, όλους τους Εκπαιδευτικούς ήρωες, που παλεύουν στα εχθρικά αυτά περιβάλλοντα με την αδιαφορία των μαθητών και με τα λάθη των εκπαιδευτικών εγχειριδίων.
Κατά την ομιλία του ο κ. Γανωτής έδωσε πολλά παραδείγματα από την προσωπική του εμπειρία. Και έκλεισε την ομιλία του ευχάριστα και αισιόδοξα, επισημαίνοντας ότι είναι αρκετό όλοι να μετανοήσουμε στους τάφους των προγόνων μας και να μιμηθούμε τους Τρεις Ιεράρχες στη ζωή μας.
Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις των παρευρισκομένων δασκάλων, καθηγητών, μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί είχαν σαφέστατη διάθεση αυτοκριτικής στις τοποθετήσεις τους. Στην ίδια κατεύθυνση και τα λεχθέντα των εφήβων και νέων, τα οποία προκάλεσαν αίσθηση.
Ηλίας Φραγκόπουλος
Στο τέλος της Ημερίδας, ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τον ομιλητή για την εποικοδομητική του ομιλία. Μας έδωσε ο κ. Γανωτής ελπίδα ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Με αυτό το πνεύμα ο Ποιμενάρχης μας, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά όλους όσους προσήλθαν στην Ημερίδα και ευχήθηκε να έχουν δύναμη και φώτιση στη ζωή τους.
Στη συνέχεια, παρετέθη από την Ιερά Μητρόπολη γεύμα στο ξενοδοχείο “Fenix”, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, αγάπης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους συμμετέχοντες .
Αποχωρώντας οι συνδαιτυμόνες έλαβαν ως ευλογία, από τα χέρια του Μητροπολίτη μας, από ένα βιβλίο, ένα DVD και ένα εικονάκι.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ομιλίες σε ακουστική μορφή θα υπάρχουν σύντομα στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, στη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Διαδίκτυο (www.imglyfadas.gr) και ολόκληρη η Ημερίδα θα υπάρχει στο Διαδικτυακό κανάλι www.intv.gr.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)