26/1/13

Οι αμαρτωλές "καινοτομίες" της Αγγλικανικής "Εκκλησίας"

Οι αμαρτωλές «καινοτομίες» της Αγγλικανικής Εκκλησίας
Σάλο και πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Αγγλικανικής Εκκλησίας να χειροτονεί ομοφυλόφιλους επισκόπους. Πριν από λίγες μέρες με «τιμή» και «καμάρι» η Εκκλησία των αγγλικανών αποφάσισε να άρει την απαγόρευση ανάρρησης στο επισκοπικό αξίωμα ομοφυλόφιλων ιερέων. Το επίσης εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση, που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο στη Βρετανία αντιλαμβάνονται την έννοια της Εκκλησίας, είναι ότι θέτουν ως μοναδικό όρο για τη χειροτονία οι εν λόγω ιερείς να μην είναι παντρεμένοι με gay γάμο!
Αποφάσισαν δηλαδή να πουν «ναι» στη χειροτονία ομοφυλόφιλων ιερέων, αρκεί αυτοί να αναλάβουν δέσμευση αγαμίας, ακόμα και αν έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με το «έτερόν τους ήμισυ».

Το ζήτημα της χειροτονίας επισκόπων εκπεφρασμένης σεξουαλικής ιδιαιτερότητας απασχολεί εδώ και χρόνια την Εκκλησία των αγγλικανών. Αφού είχαν λάβει μια πρώτη απόφαση για τη χειροτονία ομοφυλόφιλων ιερέων, με την προϋπόθεση να... μετανοήσουν για την ενεργή σεξουαλική τους ζωή κατά το παρελθόν, έφθασαν αυτές τις μέρες και στη δεύτερη απόφαση (που αφορά τους επισκόπους), η οποία κατά κάποια ΜΜΕ στην Αγγλία είναι μία συμβολική πράξη. Βέβαια, η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει σάλο στον χώρο των λεγόμενων συντηρητικών αγγλικανών, οι οποίοι μάλιστα τονίζουν ότι θα προβάλουν έντονη αντίσταση σε αυτή την απόφαση, καθώς δεν μπορούν να φανταστούν πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και απειλούν ακόμα και με «εισαγωγή» επισκόπων από τις ΗΠΑ. Προφανώς το θέμα προκαλεί διάφορα αισθήματα, από θυμηδία (για τον τρόπο που κάποιοι αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της διοίκησης της Εκκλησίας) μέχρι και απέχθεια για την υποκρισία με την οποία λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, καθώς για μερικούς οι ιεροί κανόνες δεν φαίνεται να έχουν καμία αξία και οι αποφάσεις τους μοιάζουν περισσότερο με αποφάσεις κοσμικού ιδρύματος ή «εταιρίας» που διοικείται με επικοινωνιακούς όρους. Θυμίζουμε απλώς ότι με μεγάλο κόπο και μόλις τον Νοέμβριο η Εκκλησία στην Αγγλία πήρε απόφαση με την οποία τελικά δεν θα επιτραπεί (επί του παρόντος!) η χειροτονία γυναικών επισκόπων. Για τον τρόπο που οι αγγλικανοί αντιλαμβάνονται τα πράγματα θυμίζουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες αποφάσισαν να διορίσουν στη θέση του επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας το πρώην στέλεχος πετρελαϊκής εταιρίας επίσκοπο Τζεράμ Τζάστιν Ουέλμπι.

Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου που μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει για το θέμα, επιλέξαμε μία αναφορά του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος είχε το θάρρος να μιλήσει για τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητες. Πριν από λίγους μήνες λοιπόν είχε δηλώσει για τους ομοφυλοφίλους: «Τους αγαπώ απέραντα ως ανθρώπους, αλλά θεωρώ ότι ζουν μια δυστυχισμένη ζωή, έστω και αν χαμογελάνε και προσποιούνται ότι είναι ευτυχισμένοι. Και αυτό διότι ζούνε μια πληρέστατη διαστροφή της σεξουαλικότητας».
Κώστας Παππάς

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι δυσκολο να το συνειδητοποιηση κανεις πως ανθρωποι με τοση μορφωση καταληγουν να ερμηνευουν ετσι το ευαγγελιο.

Ανώνυμος είπε...

Κι εμείς ακόμη παραμένουμε ως ισότιμα μέλη στο Π.Σ.Ε. ΑΙΣΧΟΣ!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)