13/1/13

Η... «οδύσσεια» με τις νέες μεταθέσεις των καθηγητών!

Κόκκινο πανί, και όχι αδίκως, έχει γίνει για τους εκπαιδευτικούς ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εξαιτίας δυο αποφάσεων που έλαβε και με τις οποίες άλλαξε τις περιοχές μετάθεσης, διευρύνοντάς τες στα όρια των νομών.
Με τα νέα δεδομένα, σχεδόν κάθε νομός θεωρείται περιοχή μετάθεσης και κάθε εκπαιδευτικός που «περισσεύει» υποχρεούται είτε να μετακομίσει είτε να σπαταλάει χρήμα και χρόνο για να πηγαινοέρχεται από το ένα σχολείο στο άλλο διανύοντας τεράστιες αποστάσεις. Συγκεκριμένα η απόφαση περί «αυτοδίκαιης ένταξης των εκπαιδευτικών στις νέες περιοχές μετάθεσης» φέρνει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι πλεονάζουν, επειδή δίδασκαν σε σχολεία που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.


Απ' όσους είχαν την ατυχία να ανήκουν στο «πλεονάζον προσωπικό» κάποιοι θα υποχρεωθούν να μετατεθούν σε σχολείο που έχει ελλείψεις, πράγμα που βάσει των νέων περιοχών μετάθεσης σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί και να μετακομίσουν, αφού μπορεί να βρεθούν από τη μια άκρη ενός νομού στην άλλη. Για τους υπολοίπους τα πράγματα θα είναι χειρότερα, καθώς θα κληθούν να υπηρετήσουν σε δύο ή και τρεις μονάδες για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Ετσι είναι πολύ πιθανό να πρέπει να διανύουν εξωφρενικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να βρεθούν από το ένα σχολείο στο άλλο, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη τους, ειδικά από τη στιγμή που οι μισθοί τους έχουν μειωθεί δραματικά.

Οι αποφάσεις του κ. Παπαθεοδώρου, που αλλάζουν ριζικά τον χάρτη των μεταθέσεων, επηρεάζουν συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα, ωστόσο, οι καθηγητές είναι περισσότερο «ριγμένοι»... Και αυτό γιατί οι τροποποιήσεις στις περιοχές μετάθεσης είναι περισσότερες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, ο τρόπος που έχουν συνενωθεί περιοχές δυσκολεύει ακόμα και την οικειοθελή μετακίνηση ενός εκπαιδευτικού μέσω των διαδικασιών της μετάθεσης και της απόσπασης, αφού δεν θα γνωρίζει σε ποιο σημείο του νομού ή σε ποιο νησί από ένα σύμπλεγμα θα βρεθεί.


Πας Σκιάθο και... διδάσκεις Αλόννησο!
Με τρόμο αντικρίζουν οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν τις αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν ξέρουν πού θα βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Τρέμουν, ακόμα, για το πόσο θα κοστίζουν οι μετακινήσεις τους, οι οποίες θα επιβαρύνουν το άδειο, από τις περικοπές, πορτοφόλι τους. Η μηνιαία δαπάνη για έναν εκπαιδευτικό (από την τσέπη του) ο οποίος θα πρέπει να πηγαινοέρχεται από τη μια άκρη των νομού Ιωαννίνων στην άλλη είναι τεράστια. Το ίδιο ισχύει και για τον δάσκαλο ή τον καθηγητή που θα πρέπει καθημερινά, όντας διορισμένος στη Β΄ Πειραιώς, να κάνει «κρουαζιέρα» στο Αγκίστρι, στην Αίγινα, στα Κύθηρα, στον Πόρο, στις Σπέτσες, στην Τροιζηνία και την Υδρα.

Ανάλογου μεγέθους θα είναι και η ταλαιπωρία όσων ατύχησαν να είναι διορισμένοι σε περιοχές όπως η Δ΄ Δωδεκανήσου, η οποία περιλαμβάνει συνολικά... 12 νησιά, ή η Δ΄ Κυκλάδων, στην οποία ανήκουν έξι νησιά. Από την άλλη, όσοι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί έχουν ενημερωθεί για τη μετακίνησή τους σε άλλο σχολείο που έχει ελλείψεις φαίνεται ότι ετοιμάζουν βαλίτσες. Γιατί προφανώς θα τους έρθει φτηνότερα να μετακομίσουν, αν -για παράδειγμα- είναι διορισμένοι στο Ηράκλειο Κρήτης ή στη Χαλκιδική και από τη μια άκρη του νομού τούς ζητηθεί να διδάξουν στην άλλη.

«Ξεκρέμαστοι» βρίσκονται ξαφνικά αυτοί που προγραμμάτιζαν να ζητήσουν μετάθεση ή απόσπαση μέσω των νόμιμων διαδικασιών. Οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνουν οι αποφάσεις του υφυπουργού Παιδείας καθιστούν απαγορευτικές τις μετακινήσεις δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι δεν θα τολμούν να ζητήσουν μετάθεση από μια περιοχή σε κάποια άλλη υπό τον κίνδυνο να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση απ' αυτήν που κατείχαν.

Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός που θέλει να εξοικονομήσει χρήματα και επιθυμεί να λάβει μετάθεση στη Σκιάθο, επειδή εκεί βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του, θα πρέπει να αιτηθεί μετακίνηση στη Β΄ Μαγνησίας.

Ομως, στη Β΄ Μαγνησίας ανήκουν και η Αλόννησος και η Σκόπελος και τελικά είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε ένα από αυτά τα δύο νησιά. Στην περίπτωση αυτή ούτε οικονομικά θα ελαφρυνθεί, αφού θα πρέπει ή να νοικιάσει σπίτι ή να ξοδεύει τον μισθό του στα πλοία, και ταυτόχρονα θα αναστατωθεί άνευ λόγου με μετακομίσεις.
Εύη Πανταζοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)